Vuurwerkvrije straat

Maak afspraken over een vuurwerkvrije straat

Wilt u met uw buren afspreken dat (een deel van) uw straat deze jaarwisseling vuurwerkvrij is? Dat kan! De gemeente Zwolle wil met oud en nieuw 2019/2020 een proef doen met vrijwillig vuurwerkvrije straten. U maakt zelf afspraken met uw buren; de gemeente ondersteunt deze afspraken met raamposters en borden. Op deze pagina leest u hoe dit werkt en hoe u zich kunt aanmelden.

Hoe organiseert u een vuurwerkvrije straat?

U maakt zelf afspraken met uw buren om in (een deel van) uw straat geen vuurwerk af te steken. U vraagt of er bij uw buren steun is voor een vuurwerkvrij gebied. Dat gebied kan de gehele straat zijn, maar ook alleen een bepaald huizenblok of een speeltuintje. Met elkaar maakt u afspraken waar alle buren zich in kunnen vinden, óók de buren die wel vuurwerk willen afsteken. Natuurlijk kun u ook afspraken maken over het soort vuurwerk of de momenten waarop u vuurwerk afsteekt.

Let er wel op dat de afspraken die u maakt, voldoen aan de regels in Nederland. Vuurwerk afsteken mag alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Daarbuiten is het sowieso verboden.

Wat doet de gemeente?

De vuurwerkvrije straat is een initiatief van bewoners. De gemeente legt geen vuurwerkverbod op en controleert niet of iedereen zich aan de afspraken houdt. Wel ondersteunen wij uw afspraken met raamposters en borden.

Meld u aan!

Wilt u een vuurwerkvrije straat afspreken met uw buren? Meld u dan aan via Aanmeldformulier vuuwerkvrije straat

Ga het gesprek alvast aan

Ga nu alvast in gesprek met uw buren over vuurwerk. Als u nu begint, heeft u meer tijd goede afspraken te maken. Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan? Bekijk dan eens onderstaande gesprekstips.

Gesprekstips

  1. Ga met uw buren in gesprek op een moment dat u allen de tijd heeft. Als u onverwacht langsgaat, komt het misschien niet uit. Spreek daarom vooraf een tijdstip af.
  2. Kies voor een rustige plek om het gesprek te voeren, zoals bij iemand thuis.
  3. Steek het gesprek zo open mogelijk in. Geef niet alleen uw eigen mening, maar stel uw buren ook vragen, zoals: ‘Wat vindt u belangrijk als het gaat over het afsteken van vuurwerk in onze straat?’. Zo ontdekt u waar de mogelijkheden liggen om afspraken te maken. 
  4. Houd rekening met buren die wél vuurwerk willen afsteken en kijk welke afspraken over vuurwerk zij misschien wél willen maken. U kunt bijv. ook afspreken in een deel van de straat geen vuurwerk af te steken of afspraken maken over het soort vuurwerk of de momenten waarop u dit afsteekt. Sta ook open voor oplossingen waar u nog niet aan heeft gedacht.
  5. Maak concrete afspraken. Baken bijv. duidelijk af om welk deel van de straat het precies gaat.
  6. Zorg dat alle bewoners in het deel van de straat waar de afspraken gelden het ook eens zijn met de afspraken. Dit is belangrijk om uw initiatief ook te laten slagen.
  7. Zet de gemaakte afspraken voor iedereen op een rijtje en deel deze met al uw buren. Heeft u een buurtapp, dan kunt u de afspraken daar ook in delen.

Contact en vragen

Heeft u nog vragen over de vuurwerkvrije straat? Neem dan contact op met de gemeente via vuurwerk@zwolle.nl