Kentekenhandhaving in Kerkstraat

De pollers in de Kerkstraat die ongewenst doorgaand verkeer tegenhouden, worden vanaf 1 februari 2017 vervangen door een geautomatiseerd systeem met kentekenherkenning.

De pollers worden gedurende een proef van een jaar buiten werking gezet. Het nieuwe handhavingssysteem met camera’s  is veiliger, gebruiksvriendelijker, eenvoudiger en voorkomt (letsel)schades.

Proef

De gemeente Zwolle doet in de Kerkstraat een proef van één jaar om ervaring op te doen met wegafsluiting zonder beweegbare palen. Op basis van de ervaringen na één jaar wordt bepaald of, en zo ja hoe, de gemeente in de binnenstad verder gaat de toepassing van camerahandhaving op andere locaties.

Kerkstraat

De Kerkstraat is sinds de jaren ‘90 gesloten voor alle motorvoertuigen. Alleen ontheffingshouders hebben sindsdien toegang. (Brom)Fietsers en scootmobielen hebben geen ontheffing nodig en mogen gewoon doorrijden.

Voor een ontheffing van de afsluiting in de Kerkstraat komen alleen taxi’s, hulpdiensten, huisartsen en verloskundigen in aanmerking.

Ontheffing

Taxibedrijven hoeven geen ontheffing aan te vragen omdat het systeem deze middels de aparte kentekenplaten herkent. De overige categorieën kunnen een vaste ontheffing aanvragen of kenteken wijzigen. De overige categorieën kunnen een vaste ontheffing aanvragen of kenteken wijzigen.

U kunt voor de gesloten verklaring Kerkstraat een nieuwe ontheffing aanvragen of uw ontheffing wijzigen.

Hoe werkt het?

Om in de Kerkstraat door te rijden hebt u een ontheffing nodig op het kenteken van uw voertuig. Camera's registreren het kenteken wanneer u doorrijdt. Ontheffingshouders kunnen zorgeloos verder rijden. Hebt u geen ontheffing? Dan riskeert u een boete.

Waarschuwing of boete

Bij een overtreding ontvangt u eerst een waarschuwingsbrief en bij een volgende keer een boete.

Als u vindt dat u ten onrechte een waarschuwingsbrief heeft ontvangen, neem dan contact op met de gemeente.

Meer informatie

Meer informatie over kentekenherkenning in de Kerkstraat vindt u op de lijst met veelgestelde vragen.