Bescherm uzelf, controleer uw gasleidingen

Bescherm uzelf, controleer uw gasleidingen

Zo nu en dan worden we in Nederland opgeschrikt door een gasexplosie in een woning.  Gelukkig komt dat niet vaak voor, omdat men tijdig alarm slaat door de gaslucht. Eén van de oorzaken kan zijn dat een gasleiding in huis lekt.  Wist u dat u als huiseigenaar een wettelijke plicht heeft om te zorgen voor veilige gasleidingen in uw woning? Hieronder leest u wat u kunt doen om een veilige situatie te realiseren.

Regelmatige controle

Het is nodig dat u met regelmaat uw gasleidingen door een erkende installateur laat controleren. U kunt dit bijvoorbeeld combineren met uw cv-onderhoud, of groot onderhoud aan uw woning. Installatiebedrijven hebben speciale  apparatuur om te meten of gasleidingen  in een woning lek zijn. Dit doen zij door druk op de leidingen te zetten. Dit is echter niet voldoende.  Gasleidingen zijn namelijk van rood koper of staal gemaakt en kunnen daardoor roesten .  Daarom moeten de leidingen ook met het oog worden gecontroleerd. Als u op gas kookt dient u ook met regelmaat het gasslangetje van het fornuis te controleren. Na verloop van tijd verhardt het rubber en kunnen hier scheurtjes in ontstaan, waardoor gas ontsnapt. 

Let op roestvorming

Wanneer leidingen door een vochtige kruipruimte lopen is de kans op roestvorming groter. Onbeschermde gasleidingen, of leidingen waarvan de kunststoflaag beschadigd is, roesten sneller. Een klein roestplekje kan in redelijk korte tijd groter worden. Daardoor wordt de buis poreus, en de kans op lekkage groot. 

Gasleidingen liggen op verschillende plaatsen in huis. Gasleidingen in de begane grondvloer of onder de vloer hebben meer last van vocht. Soms liggen leidingen in beton. De samenstelling van het beton en de kwaliteit van de beschermlaag kunnen ook van invloed zijn als het om roestvorming gaat. Bovendien kan het gas zich daar ophopen en ruik je het minder snel . Dit is erg gevaarlijk. U kunt het beste een erkende installateur inschakelen om de leidingen in uw huis te laten inspecteren. 

Vervanging gasleiding

Als een gasleiding moet worden vervangen, dient u een installateur in te schakelen die aangesloten is bij de brancheorganisatie , bijvoorbeeld Uneto-VNI, Sterkin, SE en KvINL. Installateurs die bij de brancheorganisatie aangesloten zijn moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. U schakelt dan een installateur in die goed werk dient te leveren. 

Vervanging gasleiding