Terugblik Spoorcafé 16 oktober 2019

Terugblik Spoorcafé 16 oktober 2019

Op de vierde verdieping van City Post met fantastisch uitzicht op de Schuttebusbrug vond woensdagavond 16 oktober weer een Spoorcafé plaats. Het Spoorcafé stond deze keer in het teken van de plannen voor City Post, de prijs voor de Schuttebusbrug en de nieuwe SPAR-winkel aan het Lübeckplein.

Het Spoorcafé begon met een korte terugblik op het vorige Spoorcafé in september. Daarna werd er teruggekeken  op een  succesvolle Burendag op zaterdag 28 september. Maar ook de komst van het kunstwerk ‘Trials of Gavin’ was niemand ontgaan, zo bleek uit de reactie uit de zaal. Vervolgens was het woord aan Koen Parie. Koen is commercieel directeur van DC Vastgoed, een landelijke vastgoedorganisatie.

Plannen voor City Post

Koen Parie trapte de avond af met de plannen voor City Post. City Post was vroeger het PTT-gebouw, de plek waar alle post werd gesorteerd. Het gebouw is nu van DC Vastgoed. City Post ligt midden in de Spoorzone: naast het spoor én de Schuttebusbrug. Het gebouw is tientallen jaren oud en aan verbetering toe. DC Vastgoed wil het gebouw op een duurzame manier verbouwen: groen, circulair en energieneutraal. De constructie van het gebouw is nog van goede kwaliteit. Er is gekozen om het gebouw te strippen en het vervolgens opnieuw in te richten. Dat betekent dat alles wat verouderd is wordt weggehaald, maar de constructie van het gebouw blijft staan. Zo wordt het gebouw behouden, maar wordt het als het ware in een nieuw jasje gestoken.

Het dak van het gebouw wordt bedekt met zonnepanelen, de ramen geïsoleerd en de verwarming werkt straks niet meer op gas. Parkeren gebeurt in de toekomst onder het gebouw in een nieuwe parkeergarage. Rondom het gebouw komen een aantal parkeerplekken. Deze parkeerplekken zijn speciaal voor deelauto’s. Dit zijn auto’s die door meerdere mensen gebruikt kunnen worden.

Schuttebusbrug valt in de prijzen

Gaaf nieuws voor de Schuttebusbrug! De busbrug heeft een prijs gewonnen:  een Duitse ingenieursprijs. De prijs is voor de gemeente Zwolle, Koninklijke BAM, ProRail, ontwerpbureau ipv Delft en ingenieursbureau Setzpfandt. Het Duitse ingenieursbureau heeft veel technische berekeningen gemaakt voor de bouw van de brug. Het Duitse bedrijf meldde de Schuttebusbrug aan voor deze prijs. Toon van Beek, projectleider bij de gemeente Zwolle,  onthulde de prijs. Het is een metalen gedenkplaat die binnenkort vastgemaakt wordt aan de busbrug. De Schuttebusbrug maakt ook nog kans op een andere prijs. Dat is een Nederlandse prijs, namelijk de Betonprijs. De winnaar van de Betonprijs 2019 wordt op donderdag 14 november bekend gemaakt.

Bijzonder was dat Hans Schutte, oud-directeur van busbedrijf Schutte Tours, ook aanwezig was. De busbrug is namelijk vernoemd naar Schutte Tours. Dit bedrijf werd opgericht door de vader van Hans Schutte, hij heette Herman Schutte. Het bedrijf Schutte Tours legde de basis voor het busvervoer in Zwolle. Hans Schutte gaf aan zeer vereerd te zijn met de aandacht die de Schuttebusbrug in Nederland én Duitsland krijgt.

SPAR City opent deuren aan Lübeckplein

Vorige week werd bekend dat er een SPAR-supermarkt komt in het Schellerpoortgebouw, de plek waar in het verleden de ingang van het station was. Ondernemer Mathijs Faassen vertelde over de plannen. “De nieuwe supermarkt wordt een mix tussen een AH to go en een reguliere supermarkt”, legde Mathijs uit. Mathijs had al jaren het idee om hier een supermarkt te openen. Hij is erg blij met de locatie en hoopt veel studenten, reizigers en bewoners van Hanzeland te verwelkomen in zijn winkel. De nieuwe supermarkt gaat op donderdag 2 november open. Openingstijden: Van maandag  tot en met zaterdag van 06.00 uur tot 22.00 uur. Op zondag van 10:00 uur tot 22:00 uur.

Volgend Spoorcafé: november

Onderwerp, locatie en de datum voor het volgende Spoorcafé volgen. Houd de website, de Swollenaer en social media in de gaten.