Voorkom gevaarlijke situaties bij bruggen

Voorkom gevaarlijke situaties bij bruggen

Regelmatig zien we weggebruikers die de alarmsignalen negeren of over het hoofd zien wanneer een brug open gaat. Mensen rijden of lopen door terwijl de lampen knipperen, alarmbellen rinkelen of slagbomen al dichtgaan. Nog te vaak moeten onze brugwachters daardoor ingrijpen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.  

Gevaarlijk

Niet alleen voor weggebruikers zelf, maar ook voor de scheepvaart levert dit gevaarlijke situaties op. Wanneer grotere schepen eenmaal toestemming hebben gekregen om door te varen, kunnen ze namelijk niet zomaar weer stoppen. Daarnaast is het voor de brugwachters zeer stressvol, omdat zij binnen enkele seconden moeten handelen.

Opletten en stoppen

Op sociale media worden de komende weken animatievideo’s gedeeld die laten zien wat er kan gebeuren als mensen denken dat ze best nog wel even kunnen doorrijden of niet in de gaten hebben dat de brug open gaat omdat ze afgeleid zijn. De animatievideo’s zijn bedoeld met een knipoog, maar in echt kunnen de gevolgen natuurlijk veel ernstiger zijn.

Extra brugopeningen in de zomer

De gemeente besteed hier nu aandacht aan omdat in de zomermaanden de Zwolse bruggen vaker open gaan. Tijdens het vaarseizoen wordt onze binnenstad namelijk ook veel per boot bezocht. Veel boten komen de binnenstad binnen via de Hofvlietbrug en Holtenbroekerbrug, die beide op afstand bediend worden.  

Bruggen bediend op afstand

Naast de Hofvlietbrug en Holtenbroekerbrug worden ook de Twistvlietbrug en Mastenbroekerbrug op afstand bediend. De brugwachters houden met behulp van camera’s toezicht vanuit het brugbedieningscentrum bij de Spooldersluis. Vanaf daar hebben ze contact met de naderende boten en schepen. Ook kunnen zij vanaf daar de bruggen bedienen en weggebruikers waarschuwen dat de brug open gaat.

De video’s en meer informatie vindt u op: www.zwolle.nl/brugopen