Werkzaamheden verplaatsing standbeeld Thorbecke binnenkort weer verder

Donderdag 28 februari zijn de werkzaamheden gestart om het standbeeld van Thorbecke te verplaatsen van het Stationsplein naar het Lübeckplein. Helaas is het niet gelukt om het standbeeld te verplaatsen naar de andere kant van het station. De aannemer voert de komende dagen aanvullend onderzoek uit en verwacht de werkzaamheden snel weer te kunnen hervatten. Vier vragen over de werkzaamheden:

Waarom zijn de werkzaamheden rond de middag gestopt?

Bij het graven bleek de fundering van het standbeeld anders dan verwacht. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer. Zij hebben voorafgaand aan de werkzaamheden een zogeheten ‘proefsleuf’ in de  

in de grond gemaakt. Zo’n proefsleuf is bedoeld om een indruk te krijgen van de situatie onder de grond. Op basis van de uitkomsten van de proefsleuf zijn de werkzaamheden gestart. In de loop van de ochtend bleek de situatie onder de grond toch anders dan verwacht. In overleg met de gemeente heeft de aannemer besloten om de werkzaamheden nu even te stoppen.

Wat gaat de aannemer nu doen?

We gaan zorgvuldig met dit bijzondere standbeeld om en hebben daarom de werkzaamheden nu even gestopt. De aannemer voert nu aanvullend onderzoek uit en werkt aan een oplossing om het standbeeld op korte termijn te kunnen verplaatsen.

Waarom wordt het standbeeld verplaatst?

De bouw van de ondergrondse fietsenstalling en de herinrichting van het Stationsplein en de Stationsweg gaan binnenkort van start. Het hele plein en ook de rotonde op de kop van het Stationsplein gaan op de schop. Daarom wordt het bronzen standbeeld van Thorbecke tijdelijk verplaatst van de rotonde Stationsplein-Stationsweg naar het Lübeckplein.

Wie was Thorbecke?

Johan Rudolph Thorbecke was een Nederlands staatsman en leefde van 1798 tot 1872. Thorbecke legde in 1848 in zijn voorstellen voor een nieuwe Grondwet de basis voor het huidige openbaar bestuur in ons land.