Zwollenaren kunnen vuurwerkvrije straat organiseren

Zwollenaren kunnen vuurwerkvrije straat organiseren

Inwoners van Zwolle kunnen deze jaarwisseling met hun buren afspreken dat (een deel van) hun straat vuurwerkvrij is. De gemeente doet met oud & nieuw 2019/2020 een proef met vrijwillig vuurwerkvrije straten. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond 4 november besloten. Bewoners maken zelf afspraken met hun buren over het afsteken van vuurwerk. De gemeente helpt hen bij het uitdragen van de gemaakte afspraken.

Bewonersinitiatief

De vuurwerkvrije straat is een initiatief van bewoners. Bewoners maken zelf afspraken met hun buren om in (een deel van) hun straat geen vuurwerk af te steken. Zij kijken of er steun is in hun straat en maken afspraken waar alle buren het mee eens zijn. Het vuurwerkvrije gebied kan de hele straat zijn, maar ook alleen een bepaald huizenblok of speeltuintje. De afspraken moeten wel voldoen aan de regels in Nederland. Vuurwerk afsteken mag alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.

De gemeente legt geen vuurwerkverbod op en controleert de afspraken ook niet. Wel ondersteunt de gemeente de buurbewoners bij het uitdragen van de afspraken met o.a. raamposters en borden.

Proef

Dit gemeente begint als proef met de vrijwillig vuurwerkvrije straten. Het doel is om ervaringen op te doen en te onderzoeken of er behoefte aan is. Ook moet uit de proef blijken of de vrijwillig vuurwerkvrije straten helpen overlast en gevoelens van onveiligheid te verminderen. Na de jaarwisseling evalueert de gemeente de proef.