Steeds meer huishoudens in Zwolle kunnen afval scheiden. ROVA en gemeente plaatsen extra voorzieningen voor afval scheiden in Holtenbroek

Steeds meer huishoudens in Zwolle kunnen afval scheiden. ROVA en gemeente plaatsen extra voorzieningen voor afval scheiden in Holtenbroek

Vanaf half september 2020 krijgen bewoners van hoogbouwlocaties, zoals appartementen en flats, in Holtenbroek meer mogelijkheden om afval en grondstoffen te scheiden. De gemeente Zwolle en ROVA werken aan het behalen van de landelijke doelstellingen voor minder restafval en meer grondstoffen. Van grondstoffen zoals pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Op meerdere locaties kunt u al papier, glas en textiel gescheiden inleveren.

In Holtenbroek kan men de komende periode ook beginnen met het scheiden van pmd uit het restafval. De inwoners van Holtenbroek worden binnenkort geinformeerd door de gemeente en ROVA over de veranderingen die stap voor stap in de wijk worden uitgevoerd. 

Bovengrondse en ondergrondse containers

Komende maanden gaat ROVA meer containers in Holtenbroek plaatsen voor het inzamelen van pmd. Vanaf half september 2020 worden op diverse locaties in de wijk de eerst bovengrondse pmd containers geplaatst. En in de maanden erna de ondergrondse pmd containers. Deze komen in de buurt te staan van de ondergrondse restafvalcontainers. Omwonenden worden hierover tijdig via een brief geïnformeerd. Door de extra containers wordt het voor de inwoners eenvoudiger hun pmd weg te gooien. Ze kunnen nu dichter bij huis hun lege verpakkingen kwijt. Daarnaast kunnen inwoners hun gescheiden pmd nog steeds weggooien in de pmd-container bij het winkelcentrum in de wijk.

Opnieuw gebruiken

Het apart gescheiden pmd zamelt ROVA in. De ingezamelde pmd wordt na sortering als grondstof gebruikt voor veel nieuwe producten. Zo wordt het plastic weer gebruikt voor nieuwe verpakkingen, fleecetruien en straatmeubilair. Van het metaal worden bijvoorbeeld fietsonderdelen gemaakt en van de drankenkartons wc-papier. 

Wat is pmd?

Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Bijvoorbeeld verpakkingen als shampooflessen, soepblikken of melkpakken. Om u te helpen bij het scheiden van afval staan op de website en in de ROVA-app tips. U kunt op www.rova.nl/wat-hoort-waar lezen wat er in de pmd-container hoort. De ROVA-app is te downloaden in de Apple Appstore of de Google Play Store.

GRIP-wagen aan de Bachlaan voor kleine hoeveelheden grofvuil

In Zwolle zijn meerdere locaties waar versleten, kapotte, herbruikbare en recyclebare spullen kunnen  worden ingeleverd. Klein chemisch afval, elektrische apparaten of bijvoorbeeld piepschuim (hoort niet bij pmd) kunnen bijvoorbeeld ingeleverd worden bij één van de vaste halteplaatsen van de GRIP-wagen. In Holtenbroek staat de GRIP-wagen op dinsdag in de even weken van 16.00 tot 20.00 uur aan de Bachlaan bij het winkelcentrum. Meer informatie over de GRIP-wagen is te vinden op www.rova.nl/grip. In de ROVA-app leest u wanneer de GRIP-wagen bij u in de buurt staat. U kunt, indien u dat wenst, van te voren een herinnering ontvangen. 

Meer informatie

Met vragen over deze extra service of het scheiden van afval kunt u terecht bij de medewerkers van het ROVA-Klantcontactcentrum,  telefoonnummer 038 - 427 37 77 of via het contactformulier www.rova.nl/contact. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij de chauffeur van de GRIP-wagen. Daarnaast vindt u ook informatie over het scheiden van afval op www.rova.nl/scheidingswijzer.