Bewoners vervangen bloembakken ‘Hofje onder de Bogen’

Bewoners vervangen bloembakken ‘Hofje onder de Bogen’

De bloembakken aan de Bitterstraat zijn 45 jaar oud en aan vernieuwing toe. Deze zijn eigendom van de bewoners van de Vereniging van Eigenaren ‘Hofje onder de Bogen’. Vanwege de hoge kosten voor de renovatie en omdat het hofje ook bezocht wordt door toeristen met een gids, dienen de bewoners een aanvraag in bij de gemeente Zwolle voor een financiële bijdrage. Inmiddels zijn de bloembakken succesvol vervangen en beplant door de bewoners samen met bouwbedrijf Hanzebouw en Kompas.

De gemeente Zwolle stimuleert wijkbewoners met de regeling Premie op Actie om de wijk, buurt of straat een opkikker te geven. Het maximale bedrag dat toegekend kan worden is 1000 euro. Dat was te weinig om de bloembakken te vervangen. Bewoonster mevrouw Betsy Damad vertelt hoe ze dat hebben opgelost: “We zijn in contact gekomen met het leerbedrijf Hanzebouw Zwolle. Zij hebben ons een offerte gedaan en ontwerptekeningen gemaakt. We waren erg enthousiast. Het bedrag dat we daarmee als vereniging zelf moesten bijleggen vonden we heel redelijk en uit de tekeningen hebben we het mooiste ontwerp gekozen. Daarna hebben we met elkaar doorgesproken wat de bewoners zelf kunnen doen.”

Bewoners en leerlingen samen

In het voorjaar 2017 zijn de bloembakken vervangen. De bewoners hebben zelf de muurtjes afgebroken. Voor het verwijderen van de planten en de aarde en het opnieuw beplanten van de bakken is Kompas benaderd, een organisatie voor jongeren met een beperking. Leerlingen Bouwtechniek hebben uiteindelijk de bloembakken gemetseld onder leiding van een docent.

Mooi resultaat

Eind september waren alle bloembakken klaar en van planten voorzien. In totaal zijn er zes bloembakken gemaakt met een totale afmeting van 44 meter. De bloembakken worden onderbroken door openingen en trapjes die naar de garage leiden.

De bewoners van het ‘Hofje onder de Bogen’ zijn trots op het resultaat  en spreken hun waardering uit voor de professionaliteit en gedegenheid van Hanzebouw. Ook voor de jongeren van het Kompas is  veel waardering. Zij hebben met plezier gewerkt aan het project. Mevrouw Damad: ”Het resultaat is fantastisch. Ook de stenen die gebruikt zijn voor de nieuwe muurtjes passen goed bij de voorgevel van het huizenblok.”

Aanvragen Premie op Actie

Wilt u ook samen met de buurtbewoners uw straat een opkikker geven of bijvoorbeeld een activiteit organiseren om de contacten in de buurt te verbeteren? En wilt u dan ook zelf de handen uit de mouwen steken? Misschien komt u in aanmerking voor een bijdrage van de gemeente Zwolle.

Kijk voor meer informatie op www.zwolle.nl/premieopactie