Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het uitvoeren van de WMO 2015. Onderdeel hiervan is maatschappelijk opvang. De gemeente Zwolle werkt hiervoor samen met regiogemeenten, aanbieders en cliënten. Deze subsidieregeling is voor organisaties die maatschappelijke opvang aanbieden in de regio IJssel-Vecht.
Doel van de subsidie
Doel van deze subsidie is het realiseren van voorzieningen op het gebied van maatschappelijke opvang in de regio IJssel-Vecht.
Een aanbieder die maatschappelijke opvang aanbiedt, kan subsidie aanvragen.
Een aanbieder moet aan de vereisten uit de Wmo 2015 voldoen, zoals:
- Een aanbieder biedt maatschappelijke opvang-voorzieningen van goede kwaliteit. Dat betekent dat de voorziening in ieder geval veilig, doeltreffend en cliëntgericht is. De voorziening sluit aan bij de behoefte en de persoonlijke situatie van de cliënt. De voorziening sluit ook aan op andere vormen van zorg of hulp die de cliënt ontvangt;
- Een aanbieder heeft een regeling voor medezeggenschap van cliënten;
- Een aanbieder heeft een klachtenregeling voor cliënten;
- Een aanbieder heeft een meldcode vastgesteld waarin stapsgewijs wordt beschreven hoe met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling wordt omgegaan.
Subsidiecriteria
Het college stelt jaarlijks voorwaarden vast ten aanzien van de subsidie. Wij informeren onze aanbieders hierover in de richtlijnenbrieven. Subsidieaanvragen worden beoordeeld aan de hand van deze voorwaarden.
De hoogte van de subsidie wordt bepaald door vermenigvuldiging van:
- Het aantal cliënten dat een voorziening maatschappelijke opvang wordt aangeboden op 1 januari, met:
- De maximale kosten van de voorzieningen voor maatschappelijke opvang.
Hierbij kan verschil worden gemaakt in aard en zwaarte van de voorziening.
Het college stelt jaarlijks vast hoeveel subsidie er maximaal is. Meer informatie vindt u in hoofdstuk 32 van de Algemene Subsidieverordening
Begripsomschrijving
- Aanbieder: rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid die jegens het college gehouden is een algemene voorziening of een maatwerkvoorziening te leveren op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015
- Accommodatie van een instelling: een woonvoorziening op naam van een instelling waar cliënten met een maatwerkvoorziening maatschappelijke opvang tijdelijk verblijven en die passend is bij de ondersteuningsbehoefte en de herstelgedachte voor cliënten.
- Centrumgemeente: gemeente als bedoeld in artikel 1 onder f van het Besluit brede doeluitkering sociaal, integratie en veiligheid.
- Regio IJssel-Vecht: Samenwerkingsverband van gemeenten bestaande uit de gemeenten Dalfsen, Hattem, Kampen, Ommen, Hardenberg, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.
- Structurele jaarplek: structurele plek maatschappelijke opvang die voor een volledig kalenderjaar gesubsidieerd wordt en in het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar ook (structureel) gesubsidieerd werd.
Hoe en wanneer u subsidie aanvraagt
De subsidie voor structurele jaarplekken vraagt u aan vóór 1 oktober voorafgaand aan het jaar waarvoor u subsidie aanvraagt. U vraagt subsidie aan door onder andere de volgende informatie op te sturen:
- Het aanvraagformulier
- Een activiteitenplan
- Een excelformat met begroting
Uit de informatie wordt in elk geval duidelijk hoeveel cliënten u verwacht op 1 januari en de daarbij te verwachten kosten. In de jaarlijkse richtlijnenbrief kunnen extra verplichte bijlagen worden voorgeschreven.
U stuurt het aanvraagformulier met de verplichte bijlagen op naar het college van burgemeester en wethouders van Zwolle, Inwonerszaken/Subsidieloket, Postbus 10007, 8000 GA Zwolle. U kunt het aanvraagformulier ook sturen naar subsidieloket@zwolle.nl
Antwoord op uw aanvraag
Het college van burgemeester en wethouders neemt binnen acht weken na goedkeuring van de begroting door de gemeenteraad een beslissing. Deze termijn kan met maximaal zes weken verlengd worden.
Aanvraagformulier
Als u vragen heeft over deze subsidie, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.
Klachten & meldingen
Als u niet tevreden bent over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld of als u iets wilt melden, dan leest u op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren hoe u dat kunt doorgeven.
Plaatselijke verordeningen
De subsidieverordening maatschappelijke opvang is onderdeel van de Algemene Subsidieverordening Zwolle (hoofdstuk 32)
Algemene Subsidieverordening
Daarnaast geldt de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Zwolle 2021