Zwolle krijgt 3,5 miljoen euro rijkssubsidie voor de bouw van ruim 250 flexwoningen

19 december 2022
Homepage

Zwolle krijgt van het Rijk 3,5 miljoen euro om binnen 2 jaar ruim 250 flexwoningen te realiseren op verschillende plekken in Zwolle. Het gaat om woningen die voor een periode van 10 tot 15 jaar op een locatie komen te staan en vervolgens elders kunnen worden geplaatst. De gemeente wil hiermee op korte termijn de druk op de woningmarkt verminderen en zorgen voor meer betaalbare woningen.

Flexwonen is een verzamelnaam voor verschillende tijdelijke woonoplossingen. Het gaat meestal om kleinere, zelfstandige woningen die snel geproduceerd en geplaatst kunnen worden. Het voordeel van flexwoningen is dat ze doorgaans verplaatsbaar, schakelbaar en stapelbaar zijn. Hierdoor kunnen ze op meerdere locaties en voor een tijdelijke periode worden neergezet. Het kan ook gaan om de verbouwing van een leegstaand kantoor naar appartementen. De kwaliteit van flexwoningen is vergelijkbaar met die van reguliere woningen.

Sneller en betaalbaar

Wethouder Dorrit de Jong van Wonen is blij met deze stimulans: “Net als in het hele land is er ook in Zwolle een tekort aan woningen. Er worden de komende jaren veel woningen bijgebouwd, maar dat kost tijd. Met deze subsidie kunnen we samen met de woningcorporaties sneller betaalbare woningen realiseren. Dat is heel belangrijk voor een grote groep mensen die op zoek is naar woonruimte. Hiermee lossen we ook een afspraak uit het coalitieakkoord in.”

Ook de Zwolse woningcorporaties deltaWonen, SWZ en Openbaar Belang reageren verheugd. “Met de bouw van flexwoningen maken we de woningnood in Zwolle weer iets draaglijker. Zo ontstaan er meer kansen op een betaalbare woning voor onder andere een- en tweepersoonshuishoudens.”

Haalbaarheid

Het is de bedoeling om de flexwoningen op verschillende locaties verspreid over de stad neer te zetten. Samen met de corporaties is de gemeente al gestart om de haalbaarheid te onderzoeken. In het eerste kwartaal van 2023 verwachten wij de locaties bekend te maken en geïnteresseerden en omwonenden meer te kunnen vertellen.

Stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen

Zwolle krijgt de subsidie vanuit de Stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het versnellen van de bouw van flexwoningen. Voorwaarde voor de subsidie is dat een derde van de woningen beschikbaar komt voor mensen met een verblijfsstatus of Oekraïense vluchtelingen. Deze regeling stimuleert gemeenten en provincies om op korte termijn extra betaalbare woningen te realiseren bovenop de reguliere bouwproductie.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle