hanzejaar

Zwolle Onderneemt - Nieuwsbrief mei 2023

11 mei 2023
Homepage

Je leest hier alle berichten uit de nieuwsbrief Zwolle Onderneemt op een rij. Scroll verder om alle berichten te bekijken.

Samen vieren we het Hanzejaar: wat kunt ú doen?

Dinsdag 4 april was de aftrap van het Hanzejaar 2023 in Zwolle. Een jaar vol cultuur, een inspiratiebron voor makers en creatieven, voor inwoners, voor bezoekers en voor de jeugd als jonge generatie ambassadeurs voor de nieuwe Hanze. Het thema van het Hanzejaar is: de Hanze connectie – met hart en ziel. Om er samen een feest van te maken, heeft de gemeente en Zwolle Marketing de volgende communicatie acties uitgezet. Wat kunt ú doen?

Raamstickers

De gemeente hangt vlaggen en banieren op in de stad. En speciaal voor ondernemers zijn er transparante rechthoekige raamstickers met een afbeelding van het campagnebeeld. Er zijn twee formaten beschikbaar. U kunt kiezen voor een sticker van 50x30 cm of 100x60 cm. Helpt u mee om de stad dit jaar onder te dompelen in de Hanzesfeer?!

Flyers

Naast de raamstickers zijn er ook  flyers beschikbaar. Op de flyer staat algemene informatie over het Hanzejaar en de drie iconische locaties en een plattegrond van Zwolle waar deze locaties zich bevinden. Zowel de raamstickers als de flyers zijn op woensdagen af te halen bij het kantoor van het ZwolleFonds aan de Thorbeckegracht 30.

Meld uw evenement aan

Organiseert u een evenement? Meld deze dan aan via Visitzwolle.com. U vindt op deze website ook de speciale Hanzejaar-toolkit voor ondernemers.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie wat er het komend jaar allemaal gaat gebeuren in Hanzestad Zwolle op www.hanzejaar-zwolle.nl. Vragen kunt u mailen naar hanzejaar@zwolle.nl.

Samen maken en vieren we het Hanzejaar en laten daarmee zien dat de Hanze nog steeds springlevend is en inspiratie biedt, voor vandaag en voor de toekomst!

hanzejaar

Uitnodiging kennisdiner Family Next, 16 mei 2023

Vanuit Family Next nodigen de provincie Overijssel en Novel-T je op dinsdag 16 mei uit voor het kennisdiner: De volgende generatie binnen je familiebedrijf. Tijdens het diner verdiep je je samen met mede-ondernemers en experts in diverse onderwerpen waar je als ondernemer tegenaan kunt lopen binnen een familiebedrijf. Denk aan de overname en visie van de nieuwe generatie rondom opvolging. De fiscale, financiële en juridische aspecten rondom bedrijfsopvolging. En ook de overgang naar een nieuw businessmodel.

Een ondernemer uit een familiebedrijf, financieel expert, fiscalist en business developer delen hun kennis en ervaring. En met mede-ondernemers aan tafel ga je in gesprek over de uitdagingen rondom de transitie naar een nieuwe generatie en/of een nieuwe fase rondom digitalisering of duurzaam ondernemen. Lees meer en meld je aan.

familynext

Handig om te weten

Hessenpoort weer volop in het (landelijke) nieuws

Volgens de brancheorganisatie van netbeheerders wordt het door de stikstofproblematiek steeds moeilijker om het elektriciteitsnet uit te breiden.

En daardoor komen de klimaatdoelen van 2030 in gevaar. Reden voor het 20.00 uur journaal en het Radio1 journaal van de NOS om in gesprek te gaan met o.a. directeur van Transferro BV én voorzitter van Ondernemersvereniging Hessenpoort, Arap-John Tigchelaar.

Transferro, al 20 jaar gevestigd aan de Lingenstraat op Hessenpoort, gaat verhuizen naar een nieuwe locatie op Hessenpoort en schiet al aardig op met haar nieuwbouw. “Op de oude locatie zijn we al 100% verduurzaamd met warmtepompen, zonnepanelen en een NL GreenLabel terreinlabel. Onze nieuwbouw aan de Paderbornstraat wordt heel ambitieus gebouwd volgens de GPR 8.5-norm. Zo hebben we in aanvang vierduizend zonnepanelen gepland maar gebruiken we zelf stroom van ten hoogste tweeduizend panelen.”

Dit betekent dat Transferro op zonnige dagen mogelijk moet afschakelen omdat het elektriciteitsnet een toename van duurzame productie niet meer aan kan. Mogelijk is het terugleverprobleem op Hessenpoort binnen twee jaar voorlopig opgelost. Hessenpoort zet namelijk stevig in op een pilotproject (samen met netbeheerder Enexis) waarbij netcapaciteit door de ondernemers op Hessenpoort met elkaar wordt gedeeld, wat meer ruimte biedt voor nieuwe initiatieven. Ook een waterstofproject waarbij “overtollige” zonnestroom (en later in de tijd ook windenergie) wordt gebruikt voor de productie van waterstof. Ook dit moet leiden tot meer ruimte in het elektriciteitsnet.

De bij de productie van waterstof vrijkomende pure zuurstof wordt gebruikt voor de beluchting van het slib in het rioolwaterzuiveringsproces wat een behoorlijke kostenbesparing met zich mee brengt. De waterstof zelf wordt o.a. ingezet voor verduurzaming van het transport. Maar dat is niet alles. De ondernemers willen samen nog meer energie-initiatieven gaan ontplooien.

Om dit alles te stroomlijnen en op een juiste manier te begeleiden, is de Energie Coöperatie Hessenpoort in het leven geroepen. Vanuit deze energiecoöperatie werken ondernemers, samen met netbeheerder, gemeente en provincie, aan een zogeheten Smart Energy Hub.

Vraag en aanbod worden middels de Smart Energy Hub Zwolle Noord (SZN) op Hessenpoort zo veel mogelijk lokaal op elkaar afgestemd. Overcapaciteit gaat dan straks naar de waterstofproductie of wordt opgeslagen in een batterij. “Zo delen we niet alleen de beschikbare capaciteit, maar verkennen ook hoe we nog verder kunnen verduurzamen. We lossen het probleem dus lokaal op. Een mooi voorbeeld voor de rest van Nederland. En dat dachten ze bij het NOS Journaal blijkbaar ook!”

Linkjes

Kledinghangers en wandtegels van koffiedik

De, bij ZWINC aangesloten, ondernemer Olaf Vermeulen van OVDesigns heeft ontdekt hoe je grondstof maakt van koffiedik. Hij maakte hier onder andere een paspop en kledinghangers van en sinds kort ook wandtegels. Deze zijn lichtgewicht, krasbestendig, 100% recyclebaar én verlagen de CO2-footprint t.o.v. reguliere tegels. Mochten er genoeg kopjes koffie worden gedronken in een organisatie dan kunnen ze zelfs van hun ‘eigen’ koffiedrab tegels laten maken. Lees het artikel hierover.

design