Impressie vernieuwde Bogenhal in de stadsbuurt Nieuwe Veemarkt.

Zwolle ontwikkelt Bogenhal op het IJsselhallen-terrein tot hotspot op de Nieuwe Veemarkt

05 oktober 2023
Homepage

De gemeente Zwolle wil de unieke cultuurhistorische Bogenhal op het IJsselhallen-terrein behouden voor de buurt en de stad. De Bogenhal wordt een hotspot die zorgt voor reuring, ontmoeting en ondernemen in de toekomstige stadsbuurt Nieuwe Veemarkt. Net zoals vroeger op de veemarkt. Wethouder Gerdien Rots: “De Bogenhal is een herinnering aan de historie van de veemarkt. Deze plek geeft identiteit aan de wijk. De titel van de toekomstige stadsbuurt - de Nieuwe Veemarkt - is een belofte voor een nieuwe toekomst. We gaan de Bogenhal benutten als ontmoetingsplek waar je terecht kunt voor ontmoeting en creatie. Verleden – heden – toekomst komen hier echt bij elkaar. Daarmee is de plek van waarde voor heel Zwolle”.

Impressie vernieuwde Bogenhal in de stadsbuurt Nieuwe Veemarkt.

De gemeente Zwolle brengt op de Nieuwe Veemarkt gemengd stedelijke ontwikkeling tot stand die past in het gewenste profiel van Zwolle als creatieve, experimentele en ondernemende Hanzestad. In juli 2022 is de gebiedsvisie Nieuwe Veemarkt vastgesteld door de gemeenteraad. In deze gebiedsvisie heeft Zwolle de ambitie om een deel van de bestaande IJsselhallen te behouden en een nieuwe functie te geven in de Nieuwe Veemarkt. Het gaat om de Bogenhal.  

Ontmoeten, ondernemen en creëren  

De Bogenhal bestaat uit een oppervlakte van circa 10.000 m2. De komende tien jaar blijft de Bogenhal in eigendom van de gemeente Zwolle. De Bogenhal wordt dé plek op de Nieuwe Veemarkt waar bewoners, ondernemers en creatieve makers elkaar ontmoeten, samen ondernemen en creëren. Het gemixte programma voor de Bogenhal bestaat uit: kleinschalige kantoorfunctie, horeca, circulaire economie en creatieve en slimme (maak)industrie.  

Hoge cultuur historische waarde 

De Bogenhal is een sterke én cultuurhistorische waardevolle plek die identiteit geeft aan de Kamperpoort en de stad. Van oorsprong functioneerde de Bogenhal in1972 als veemarkt. Het is een belangrijke plek voor Zwolle en heeft een rijke geschiedenis. In de cultuurhistorische analyse die is gemaakt in het kader van de gebiedsvisie Nieuwe Veemarkt krijgt de Bogenhal een hoge cultuurhistorische waarde.  

 Vervolg 

De gemeente Zwolle werkt het komende jaar verder aan de voorbereidingen om de unieke Bogenhal tot een hotspot in de Nieuwe Veemarkt te maken. De stad gaat het profiel en verschillende doelen voor de Bogenhal aanscherpen onder andere door marktconsultatie. Daarnaast stelt de gemeente de selectiecriteria op en de organisatievorm vast bijvoorbeeld met behulp van een kwartiermaker. Zwolle kijkt ook naar de verdere financiering en subsidiemogelijkheden. Aansluitend aan de sloop van het IJsselhallencomplex staan vanaf het najaar 2024 de herstelwerkzaamheden en aanpassingen aan de Bogenhal gepland. De renovatie is nodig om de Bogenhal als zelfstandig gebouw te gebruiken en te laten functioneren.         

 

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle