Zwolle pakt overlast van ganzen diervriendelijk aan
Zwolle pakt de overlast van ganzen in de stad diervriendelijk aan. De gemeente behandelt de nesten zodat niet alle eieren uitkomen en maakt groene plekken in de stad minder aantrekkelijk voor ganzen. Ook gaat de gemeente meer informeren over ganzen in de stad
Zoals in veel andere steden neemt ook in Zwolle de overlast van ganzen binnen de bebouwde kom toe. Veel mensen hebben last van geluid en poep van de Canadese gans en de grauwe gans. Sommige inwoners zeggen bang te zijn voor agressieve ganzen, met name in de broedtijd en daarna als ze jongen hebben.
Aanpak
Het doden van ganzen is niet aan de orde, omdat de ervaring leert dat andere ganzen de leeggekomen plekken overnemen. Daarom kiest Zwolle ervoor om de stad minder aantrekkelijk te maken als broedplek voor de ganzen.
In het broedseizoen 2023 gaan gemeente en ROVA alvast aan de slag met het behandelen van nesten. Bedoeling daarvan is dat er minder eieren met succes worden uitgebroed.
De eieren worden ingesmeerd met maisolie, behalve één ei in het nest. Zo wordt het broedproces niet verstoord. Volgroeide eieren worden niet ingesmeerd. Ook maken we het groen en waterkanten minder aantrekkelijk. Bijvoorbeeld door het gras te vervangen door struiken of ruigere begroeiingen en met tijdelijke hekjes langs de waterkant.
Monitoren
Ganzen horen bij de natuur in de stad. De komende jaren wil de gemeente samen met inwoners uitvinden hoe Zwolle de overlast van ganzen binnen de perken kan houden. De gemeente gaat de ganzen monitoren om te kijken hoe groot het probleem is en of er grenzen getrokken moeten worden.
Zwolle hoopt met deze lerende aanpak een voorbeeld te zijn voor andere gemeenten die ganzenoverlast op een diervriendelijke manier willen aanpakken.
Soorten ganzen
In Nederland leven 4 verschillende soorten ganzen, waaronder de Canadese gans en de grauwe gans. Van hen wordt de meeste overlast ervaren, waaronder ook in Zwolle. De Canadese gans broedt van half maart/begin april tot mei en legt zo'n vier tot zeven eieren. Deze worden gedurende zo'n 27 dagen uitgebroed, waarbij het mannetje trouw de wacht houdt. Na anderhalf tot twee maanden zijn de jongen vliegvlug.
De grauwe gans was een zeldzame broedvogel. Met het ontstaan van de Oostvaardersplassen vond het een plek waar ze zich ongestoord kon vestigen. Dat was het begin van de spectaculaire comback. Een groot deel van deze ganzen is het jaarrond in Nederland. Ze broeden van april tot in mei/juni en dan bij voorkeur in de nabijheid van soortgenoten in een losse kolonie, langs de randen van wateren. De grauwe gans legt zo'n 4 tot 6 eieren.
Bewonersavond 16 maart 2023
Aanmelden is niet meer mogelijk. Informatie over de bewonersavond vindt u circa een week later op deze pagina.