Leerlingen staan voor insectenhotel

Zwolse leerlingen bouwen insectenhotels voor meer biodiversiteit

21 mei 2024
Homepage

Zwolle is vier heel mooie insectenhotels rijker. Afgelopen schooljaar hebben studenten van de opleiding Meubel & Houttechniek van het Deltion College insectenhotels ontworpen en gebouwd. Afgelopen week zijn deze geplaatst bij vier basisscholen. De leerlingen van deze basisscholen gingen daarna enthousiast aan de slag met het vullen van de insectenhotels.

Woensdagmiddag 22 mei onthult wethouder Arjan Spaans het insectenhotel bij de basisschool De Morgenster. Arjan Spaans: “Het is fantastisch dat de jonge generatie van Zwolle zich inzet voor meer biodiversiteit* in de stad.” 

Het initiatief voor het bouwen van de insectenhotels komt van het Deltion College en de gemeente Zwolle. Met de insectenhotels willen zij meer insecten aantrekken en daarmee ook insecten die de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn. Er zijn steeds minder insecten in Nederland en juist insecten zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Ze zijn onder andere een belangrijke voedselbron voor vogels en van groot belang voor de bestuiving van wilde planten en voedselgewassen. ROVA heeft voor het plaatsen van de insectenhotels gezorgd en voor een groot deel van het vulmateriaal, zoals oude dakpannen, rietstengels en stammetjes hout. 

Mooie samenwerking met scholen 

Er zijn vier verschillende insectenhotels gemaakt. Iedere basisschool heeft zo zijn eigen unieke insectenhotel gekregen. Studenten van de opleiding Meubel & Houttechniek van het Deltion College zetten de vlinder inclusief geraamte in elkaar. “Heel gaaf om dit interessante project te realiseren en hier de komende generaties in mee te nemen!”, vertelt Klaas Linde, vakdocent bij het Deltion College. Naast De Morgenster hebben ook de basisscholen De Werkschuit, De Brug en de Florens Radewijnsschool een insectenhotel gekregen en gevuld. 

Natuur- en milieueducatie 

Het vullen was aan de leerlingen van de basisscholen. Insectenhotelexpert Peter Plaatsman van Green Art Lab begeleidde dit. Deze les is onderdeel van het programma Natuur- en Milieueducatie (NME) van de gemeente Zwolle. Docent Heidy van Dijk: “De leerlingen vonden het interessant om te ontdekken hoe een insectenhotel werkt. Ze wisten niet dat bijen een 'bijenbroodje' bij hun eitjes leggen. Dat is een soort balletje van nectar en stuifmeel. Hier eten de bijenlarven van als ze uit hun ei komen.” 

Meer informatie?

Meer info over biodiversiteit en het bestrijden van de eikenprocessierups staat op de website van gemeente Zwolle: Eikenprocessierupsexterne-link-icoon.

Meer informatie over het Zwolse programma van Natuur- en Milieueducatie (NME) staat ook op de website van gemeente Zwolleexterne-link-icoon .

Biodiversiteit is de “verscheidenheid aan leven, in allerlei vormen, op aarde”. Het omvat het aantal soorten, hun genetische variatie en de interactie van deze levensvormen binnen complexe ecosystemen.