vm Elout van Soeterwoudeschool

Wipstrikkerallee 95

De Elout van Soeterwoudeschool, werd in 1928 in de wijk Wipstrik gebouwd. De opdrachtgever was de Vereeniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs. De school met vier klassen werd gebouwd naar het ontwerp van architectenbureau M en H. Meijerink te  Zwolle in de stijl van het zakelijk traditioneel expressionisme. In 1930-1931 werd de school naar hun ontwerp al weer uitgebreid met drie lokalen en een rijwielberging. Het L-vormige gebouw is van het gangtype en heeft één bouwlaag en een fors, met rode pannen gedekt schilddak met overstekken en grote niet oorspronkelijke dakkapel. Links voor aan de zijde van de Wipstrikkerallee is de hoofdingang. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen. De school heeft grote lokaalvensters met kunststenen lekdorpels, houten kalf en een indeling met kleine onderramen en hoge bovenlichten. Helaas is de kenmerkende horizontale roedenverdeling in de voorgevel verdwenen maar in de rest van het gebouw zijn de kenmerkende laddervensters nog grotendeels aanwezig. Het terrein sluit aan de voorzijde af met een oorspronkelijke bakstenen muur met hekposten en ijzeren hekwerken.

In de hal is zijn drie vensters met glas in lood, de tegelvloer met crème en zwarte tegels in patroon en een hoekbank van geglazuurde baksteen aanwezig. Het interieur van de gangen is nog grotendeels aanwezig met de originele deuren en vensters en de lambriseringen van geglazuurde baksteen.

De school is door de tijd heen op verschillende onderdelen gewijzigd. Toch is deze in hoofdvorm goed behouden gebleven en een markant voorbeeld van schoolarchitectuur uit het interbellum. De school heeft een beeldbepalende situering te midden van de lintbebouwing van de Wipstrikkerallee. Op dit moment is er een kantoor in het pand gehuisvest.

Foto van de Elout van Soeterwoudeschool