vm Sophia Ziekenhuis

vm Sophia Ziekenhuis

Dit pand is een uitbreiding van het Sophia-ziekenhuis, ontworpen door architect J.G. Wiebenga in samenwerking met architect J. van der Linden en geneesheer-directeur dr. Van Thienen, in een Functionalistische bouwstijl.

Toen Wiebenga, als stadsarchitect, in 1931 de opdracht kreeg de uitbreiding te ontwerpen, zag hij het als zijn taak het versnipperde complex tot één geheel te smeden. Dit complex bestond uit diverse gebouwen en aanbouwen die vanaf 1883 tussen de Rhijnvis Feithlaan en de Nieuwe Vecht waren gebouwd. Op het punt waar deze twee (water)wegen bij elkaar komen, is op een wigvormig perceel de uitbreiding aan het bestaande gebouw vast gebouwd. Hierdoor is tussen de bestaande gebouwen en de uitbreiding een binnenterrein ontstaan.

Tegen zijn zin moest Wiebenga daarbij op last van de gemeente samenwerken met de in ziekenhuizen gespecialiseerde Van der Linden. Zodoende is er een ontwerp van Wiebenga zelf uit 1931 en een later ontwerp van Wiebenga en Van der Linden, dat is uitgevoerd. Het principe van Wiebenga's oorspronkelijke ontwerp is bewaard gebleven. De constructie is echter veel zwaarder uitgevoerd, aangezien er zelfs binnen Wiebenga's eigen kantoor twijfels bestonden over de betrouwbaarheid van de lichtere constructie die hij aanvankelijk had ontworpen. De gevels wekken door het gebruik van minder glas en meer steen een horizontalere indruk, met als verticale tegenhanger een 'toren' in de gevel aan de Rhijnvis Feithlaan die de gevel volgens Wiebenga hinderlijk in tweeën deelt. Op de hoek kwamen overstekende operatiekamers op consoles. Het gebouw bestaande uit een betonskelet en ranke stalen puien werd in 1935 voltooid. 

Foto Sophia Ziekenhuis