Park Agenietenberg

Agnietenberg

Bij het bos Agnietenberg stond vroeger het oude klooster Sint-Agnietenberg. Het lag waarschijnlijk op de plaats van de huidige begraafplaats Bergklooster. Het klooster bestond van eind 14e tot eind 16e eeuw. Het is vooral bekend als de verblijfplaats van Thomas a Kempis. Het bos is zeer oud. Het ligt op een rivierduin dat ooit ontstond langs de Vecht. Er is veel hoogteverschil, met daarin steile gedeelten.

Het bos is ook bijzonder omdat er vanouds delen van het bos als hakhout worden beheerd. De bomen werden - en worden nog steeds – eens in ongeveer 10 jaar tot op een stobbe afgezaagd. De takken werden gebruikt voor onder andere gereedschapsstelen en brandhout; het zogenaamde geriefhout. Mede daardoor zijn sommige bomen honderden jaren oud. Het zijn vooral eiken, maar ook andere soorten komen voor.

Ook het bos de Eierbelten is oud en ligt op een rivierduin. Het is echter jonger dan de Agnietenberg en er komt geen hakhout voor. Het Schrevenbos is recenter en vlak. Door alle drie bossen lopen onverharde paden. In het Schrevenbos ligt een onderkomen van een korfbalvereniging.

Wat is er te doen?

  • Horeca (De Agnietenberg)
  • Picknickbanken
  • Toegankelijkheid beperkt
  • Trimroute (Schrevenbos)
  • Wandeling 0 – 1 km (per bos)

Beheersinformatie

Agnietenberg en Eierbelten; zeer oud bos en bosbodem. Schrevenbos recenter; vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Agnietenberg: 5,5 ha. Aansluitende 3 bospercelen langs de Haersterveerweg totaal: 1 ha. Eierbelten: 3,3 ha. Schrevenbos: 3 ha.

Standaard (B).

Natuurlijk bos met extensieve wandelmogelijkheden. Routes klein, een grotere rondwandeling is er vooral in combinatie met de omgeving (begraafplaatsen en langs de snelweg).

BomenEnkele solitaire monumentale eiken en acacia’s
Bos / bosplantsoenAgnietenberg; zeer oud hakhoutbos. Hiervoor is een beheerplan (2016). Eierbelten en Schrevenbos; natuurlijk bosbeheer
HagenGeen
HeestersGeen
GrasAan de randen enkele plekken en bermen; extensief
Water en oeversGeen
Vaste plantenGeen
VerhardingEr zijn alleen onverharde (zand)wandelpaden
ParkmeubilairEnkele picknickbanken aan de zuidzijde bij de Agnietenbergweg. Houten trimtoestellen in het Schrevenbos