Nijkerkenbolwerk

Nijkerkenbolwerk

Het Nijkerkenbolwerk is een onderdeel van de groene singel rond de binnenstad van Zwolle. Aan de oostzijde grenst het aan theater De Spiegel. Tot in de 19e eeuw was het een onderdeel van de vestingwerken rond Zwolle.

Na het opheffen daarvan werd de zuid- en de oostzijde van de binnenstad beplant en deels bebouwd met woningen. De noord- en westzijde werden gebruikt voor bedrijven en publieke gebouwen. Hier lagen onder andere de gasfabriek, een gevangenis en een ambachtsschool.

In de jaren ’70 van de 20e eeuw werd een deel gesloopt en gebruikt voor een groot parkeerdek. Rond het dek kwam een wal, ongeveer op de plek van het oude vestingwerk. In het westelijke gedeelte van het park bestaat deze nog. In 2016 is de oostelijke helft afgegraven, om een diepe verontreiniging van de voormalige gasfabriek te verwijderen. Op de nieuwe, schone grond is een park aangelegd in de stijl van de 19e eeuwse wandelsingels, met wandelpaden, zichtlijnen en glooiende hoogteverschillen. Dit sluit aan op de inrichting van bijvoorbeeld de Potgietsingel en de Badhuiswal.

Wat is er te doen

  • Hondenlosloopterrein
  • Wandeling 0  - 1 km
  • Evenementen

Kenmerken park

Aanleg2016 (ontwerp gemeente Zwolle)
Oppervlakte1,1 ha
BeheerniveauHoog (A)
Functie Binnenstadspark. Onderdeel van het Singelpark rond de binnenstad, met hondenterrein en mogelijkheid voor kleine evenementen

Nijkerkenbolwerk in beeld

Groenelementen

Bomen Verspreid of kleine groepen. Menging van snelgroeiende (als abeel en Italiaanse populier) en bijzondere loofbomen (bijvoorbeeld bitternoot en koekjesboom) . Bomen geplaatst om zichtlijnen te maken. Geen bomen in zichtlijnen planten (later geplante Anna Pauwlonaboom weghalen).
Bos / bosplantsoenGeen
HagenGeen
HeestersSierheestergroepen, geplaatst om zichtlijnen te maken. Randen maximaal 1,20 m hoog. Rond knippen
GrasBinnenterrein gazon (hellingen, honden) met extensief gras aan de buitenranden. Rand extensief gras aan de zijde van het parkeerdek is te smal en past niet bij de sierheesters; dit als gazon beheren
Water en oeversNatuurlijke groene oever langs de Achtergracht. Wisselende waterstanden. Eén plek waar honden het water in kunnen (bij de Spiegel)
Vaste plantenGeen
BollenGroepen krokussen (blauw en wit) in het gazon zijn verdwenen; opnieuw planten 
VerhardingPaden Schots graniet
Parkmeubilair2 Bijzondere banken, overige standaard