Bikkerade

Park Bikkenrade

Klein nieuw landgoedbos. Bikkenrade is een oud loofbos (ca. 1850), liggend op een klein zandduin. In de 19e eeuw is het aangelegd als buitenplaats. Nu staat er nog een boerderij. Aansluitend op het oude bos is in 2002 6 hectare nieuw bos geplant. Dit was onderdeel van het Zwolse project Beter met Bos. Het nieuwe bos sluit ook aan op het bos van Zandhove.

In het bos liggen een aantal open ruimtes. Deze sloten aan op het open landschap en gaven zicht op de buurtschap Harculo, zoals dat ooit ook bij het landgoed was. Openheid en zicht zijn deels verdwenen door de aanleg van nieuwe landgoederen aan de zuidzijde. 

Door het gebied lopen graspaden. Ze geven ook de mogelijkheid om een rondwandeling te maken. De wandeling is zo ontworpen dat die bezoekers een afwisselende ervaring biedt; het bos in, maar er ook weer uit én langs de bosrand. 

De archeologische waarde van het gebied is zeer hoog. In 2002 zijn er proefsleuven gegraven, vooruitlopend op de bosaanplant. Daaruit bleek dat hier een zeer omvangrijke nederzetting uit de derde eeuw na Christus lag. De verwachting is nagenoeg 100% dat dit gebied een uitgestrekte Inheems-Romeinse nederzetting herbergt. In 2013 is door het bos een verhard fietspad aangelegd.

Kenmerken park

Aanleg2002 (Ontwerp gemeente Zwolle)
Oppervlakte8,4 ha
BeheerniveauStandaard (B)
FunctieParkbos; natuurlijk bos met extensieve recreatie

Wat is er te doen

  • Picknickbank (langs fietspad)
  • Wandeling 1-5 km
  • Natuurbos en open ruimten

Bikkenrade in beeld

Groenelementen

Bomen Enkele solitaire of groepen 1e grootte loofbomen in de open ruimtes.
Bos / bosplantsoenNatuurlijk bos, voornamelijk eik. Randen van meidoorn en andere inheemse heesters.
HagenEnkele oude meidoornhagen aan de noord- en westrand (standaardhoogte).
HeestersZomen aan de bosranden en een strook met natuurlijke heesters onder de hoogspanningsleiding. Recent is extra sleedoorn aangeplant op een zuidrand, ten behoeve van de Sleedoornpage.
GrasExtensief. Er zijn een aantal maaiexperimenten.
Water en oeversGeen
Vaste plantenGeen
VerhardingBetonnen fietspad door het bos. Verder graspaden.
ParkmeubilairStandaardbanken, picknickbank bij de fietsroute.