Holtenbroekerbos

Park Bonenslag

Vanuit je flat het bos in. Hier kan je vanuit je woning via een (speel)parkje naar natuurgebied en bos lopen, binnen 10 minuten. Twee parkjes liggen tussen drie grote flats aan de Palestrinalaan. Van oost naar west heten ze; James last, Glenn Miller en Elvis Presley. De parkjes lopen over in een natuurlijk gebied aan de noordzijde. Tegen de dijk van het Zwarte Water liggen vochtige weilanden, met twee kolken. Aan de oostzijde ligt een natuurlijk bos, met rijen populieren langs de paden.

Vanaf 2020 zijn de beide parkjes aangepast en meer gericht op het gebruik door de (multiculturele) bewoners van de flats. Er zijn paden aangelegd en er is meer gazon gemaakt. 

De gebieden zijn wat opener gemaakt en daarmee sociaal veiliger. Ook zijn waterpompen en spelaanleidingen geplaatst. Aan de westzijde van beide parkjes liggen bewonersinitiatieven, die door bewoners van de flats onderhouden worden; een kleine moestuin en een groep fruitbomen. Er zijn trimtoestellen, in beheer bij Deltion.

Kenmerken park

AanlegJaren ’60 van de vorige eeuw (ontwerp gemeente Zwolle)
Oppervlakte10,9 ha
BeheerniveauStandaard (B)
FunctieBuurtpark. Groene speel- en gebruiksplek voor de multiculturele aanwonenden en aansluitend uitloop- en natuurgebied

Wat is er te doen

  • Fruitbomen
  • Natuurspeelplek
  • Picknickbank
  • Speelplek 0 – 12 jaar
  • Trimroute
  • Volkstuinen
  • Wandeling 1 – 5 km

Park Bonenslag in beeld

Groenelementen

BomenIn de parkjes bomen verspreid, vooral aan de randen (open, bruikbare middenruimte). Soorten divers, inheems maar ook bijv. fruitbomen, bloei en herfstkleur, aansluitend op het multiculturele karakter. In het westelijke parkje staat een spar, die dient voor een kerstviering voor de buurt. Aan de noordzijde rijen populieren langs de paden en solitairen op velden. Deze bij vervanging opnieuw aanplanten.
Bos / bosplantsoenVakken met bosplantsoen in de parkjes. Transparant 3-laags snoeien. Het bos aan de noordzijde beheren als natuurlijk bos.
HagenNiet in het park, alleen stukjes beuk bij vuilcontainers van de flats.
HeestersGeen
GrasGazon voor spelen in het midden van de parkjes. Overige extensief.
Water en oeversSloten en kolken aan de noordzijde. Natuurlijk beheer.
Vaste plantenGeen(wel vakken aan de zuidzijde van beide flats)
VerhardingWandelpaden Schots graniet.
ParkmeubilairBanken standaard, picknick bank in de parkjes. Houten trimtoestellen in beheer bij Deltion. Waterpompen en spelaanleidingen.