Oude Marspark

Park de Oude Mars

Villapark op een landgoed. Deel van de villawijk Oude Mars. Open ruimten van gras met verspreide bomen tussen drie delen met villa’s. Rond de open velden liggen bosranden en bomensingels. De open ruimten sluiten aan op de open ruimten van landgoed Zandhove. Ook daar is een afwisseling van grasland en bos.

De inrichting van het Oude Marspark is sober en natuurlijk, met daarin bijzondere elementen als kunst en bijzondere, solitaire bomen.

Terrein en villawijk zijn genoemd naar de boerderij "De Oude Mars". Deze is in 1938 gebouwd, voor de toenmalige eigenaar van landgoed Zandhove. De boerderij is van het gesloten hoeve type, dat stamt uit Zuid-Limburg. De onderdelen van de boerderij zijn hierbij rond een binnenplaats gegroepeerd, waardoor een gesloten hoeve ontstaat. Het gebouw s ontworpen door architect P.A. Lankhorst. Het is een rijksmonument. De boerderij is sinds 2013 in gebruik bij Het Zand, als zorgcentrum.

Kenmerken park

AanlegVanaf 2010, gefaseerd. Ontwerp gemeente Zwolle
Oppervlakte12,6 ha
BeheerniveauStandaard (B)
FunctieBuurtpark en groene omgeving voor de villawijk. Legt de verbinding met de open ruimten van landgoed Zandhove en is de schakel tussen Park Gerenbroek en het landgoed.

Wat is er te doen

  • Hondenlosloopterrein
  • Kunst (Mars Orange; houten folly aan de zuidzijde, Hanshan Roebers, 2011 en Oude Marspoort; Oude Marslaan, hout, Hanshan Roebers, 2013)
  • Rolstoelvriendelijk
  • Speelplek 0 – 6 jaar
  • Wandeling 1 – 5 km (aansluiting op landgoed Zandhove en Park Gerenbroek)

Oude Marspark in beeld

Groenelementen

Bomen Rijen bomen alleen langs aantal wegen. Fietspad noordzijde; eik. Oude Marslaan 2 x 2 rijen; eik, beuk en linde. Aantal verspreide, solitaire bomen van bijzondere soorten in de open ruimten. Deze benadrukken het karakter als onderdeel van een landgoed. Onder andere rode beuk, libanonceder, zilverlinde. Aan de zuidoostzijde 4 oude eiken. Ook deze in de open ruimte houden.
Bos / bosplantsoenAan de randen; natuurlijk (eik, berk, lijsterbes) met soms groepen hulst en rododendron.
HagenAlleen rond het hondenterrein; beuk, standaard.
HeestersAls beplanting van taluds aan de randen (sneeuwbes) en groepen hogere sierheesters langs de Oude Marslaan.
GrasVooral extensief gras. Alleen trapveld, hondenterrein en rond de speelplek gazon.
Water en oeversZandwetering, buiten park.
Vaste plantenGeen
VerhardingFietspaden asfalt. Wandelpaden schots graniet.
ParkmeubilairBanken standaard