Park Gerenbroek

Park Gerenbroek

Klein park met een menging van landschappelijke elementen (water met natuurlijke oevers, elzenbosjes, wilgen en populieren) en meer stedelijke elementen (speelvoorzieningen, hagen en sierbomen).

Rondom liggen woningen, soms met de voorkant en soms met de achterkant naar het park toe. De bomen rondom en de stroken heesters en bosplantsoen voor de achtertuinen zorgen voor een groen beeld en eenheid van het park.

Het park is een verbreding in een langere groene zone door de buurt, die tot aan de Oude Mars en Zandhove doorloopt. Daar doorheen loopt een aantrekkelijke, afwisselende route. Deze gaat langs licht en donker, verschillende boomgroepen, natuurlijk gras en water. In het park ligt een grote, centrale speelplek voor het schoolplein van de basisschool De Marshof. Deze is, vanuit de school, toegevoegd rond 2000. Door het park loopt een doorgaand fietspad (Gerenpad).

Kenmerken park

AanlegJaren ’80 van de 20e eeuw (ontwerp gemeente Zwolle)
Oppervlakte2,1 ha
BeheerniveauStandaard (B)
FunctieBuurtpark voor Gerenbroek. Onderdeel van doorlopende groenstructuur. Uitloopgebied voor basisschool.

Wat is er te doen

  • Kunst (‘Rietstengels’, Bert Meinen. Staal, 1988)
  • Skatebaan
  • Speelplek 0 – 6 jaar
  • Tafeltennistafels
  • Trapveld
  • Verhard veld
  • Wandeling 0 – 1 km (aansluiting op Oude Marspark en Zandhove)

Park Gerenbroek in beeld

Groenelementen

Bomen Bomen vooral in groepen van dezelfde soort. Vooral grotere loofbomen. De bomen staan rond een centrale open ruimte. Langs het schoolplein staat een rij zomereiken.
Bos / bosplantsoenBosplantsoen (zonder bomen) alleen aan de randen van het park. Samen met heesters gebruikt om tuinen te maskeren en eenheid in het park te brengen. Boomvormers bij tuinen bij uitval niet vervangen maar alleen (natuurlijke) heesters gebruiken.
HagenHaagbeuk en beuk, langs het schoolplein. Standaardhoogte.
HeestersZie bosplantsoen. Er staan ook lagere heesters langs de achtertuinen. Soms sneeuwbes, maar ook wat hogere, bloeiende sierheesters (3 m).
GrasRond de trapvelden en de speelplek is er gazon. Dit is wat groter dan normaal, gezien het intensieve gebruik vanuit de school.
Water en oeversHet water heeft natuurlijke oevers, met extensief gras.
Vaste plantenGeen
VerhardingWandelpaden Schots graniet. Op aantal plaatsen verbeteren (slijtage / natte plekken opheffen). Het doorgaande fietspad is van beton. Langs het (doorgaande) fietspad staat (paaltop)verlichting. De tafeltennistafels staan op 30x30 betontegels. Het basketbalveld is van dicht asfaltbeton.
ParkmeubilairBanken standaard. Op de speelplek naast speeltoestellen ook twee tafeltennistafels. De trapvelden hebben doelen en ballenvangers.