Park Gerenlanden

Park Gerenlanden

Dit buurtpark ligt in het midden van de wijk Gerenlanden. Het park is een open, groene ruimte tussen de bebouwing. Dat geeft een knus, omsloten park, met daarbinnen een informele opzet. Het midden is open, met grasvelden. Bomen en vooral heesters staan rondom in de randen. Door het park lopen twee fietspaden; het Gerenpad en het Munterpad.

Bij het kruispunt van de fietspaden ligt een kleine vijver, omgeven door een halve cirkel van wilgen. Aan de noord- en westzijde zijn er wat typerende hoogteverschillen (in gras). Veel van de woningen staan met hun achterzijde en achtertuin naar het park. Stroken met heesters aan de rand, voor de tuinen, zorgen voor een groen beeld en eenheid van het park. Aan de zuidoostzijde liggen twee basisscholen.

Kenmerken park

AanlegJaren ’80 (ontwerp gemeente Zwolle)
Oppervlakte2,8 ha
BeheerniveauStandaard (B)
FunctieBuurtpark, speelruimte voor de buurt en de basisscholen.

Wat is er te doen

  • Herinneringsboom
  • Kunst (Constructie II van Cyril Lixenberg. Cortenstaal, 1981)
  • Speelplek 0 – 6 jaar (2x)
  • Trapveld 2x (1x kunstgras)
  • Wandeling 0 – 1 km

Park Gerenlanden in beeld

Groenelementen

Bomen Bomen verspreid, in een aantal groepen van dezelfde soort (linde, els, es, vleugelnoot, populier, zoete kers en eik). Langs de fietspaden ook rijen knotwilgen. Rond de vijver een halve cirkel van wilg.
Bos / bosplantsoenDe buitenranden van het park bestonden oorspronkelijk uit bosplantsoen. Bij uitgroei geeft dat soms overlast met bezonning. Om de groene rand rond het park en daarmee de eenheid te behouden is het goed om lagere, maar wel natuurlijke soorten te gebruiken als bergvlier, hondsroos, Gelderse roos, meidoorn en krent.
HagenHagen alleen aan de buitenranden, bij de parkeerplaatsen en de speelplek aan de oostzijde; standaardhoogte. De (beuken)haag rond de achtertuinen van Jellissenkamp 42 en 44 staat op grond van de gemeente, maar is geadopteerd door de bewoners.
HeestersZie bosplantsoen
GrasHet middendeel van het park heeft gazon, rond de twee trapvelden en de twee speelplekken. De buitenranden en de oevers zijn extensief gras.
Water en oeversIn het park liggen een kleine vijver en een sloot / greppel. De oevers zijn extensief gras.
Vaste plantenGeen
VerhardingDe wandelpaden in het park zijn van Schots graniet. De fietspaden zijn van beton. Langs de (doorgaande) fietspaden staat (paaltop) verlichting.
ParkmeubilairBanken standaard. Bij de vijver heeft de zuidzijde een (houten) keermuur.