Park Ittersumerlanden

Park Ittersumerlanden

Het park voor de buurt Ittersumerlanden bestaat uit twee delen. Het oostelijke deel is vooral voor gebruik ingericht. Er zijn speelvoorzieningen, veel gazon en een kleine maar aantrekkelijke dierenweide (met bijvoorbeeld een volière). Heesters aan de randen maken het een besloten plek. Het westelijke deel is meer natuurlijk, met inheemse, grote bomen, grasland en natuurlijke oevers met riet. Wel is ook hier een trapveld en speelplek.

De delen zijn verbonden via een smal pad langs een watergang. Daaraan liggen twee bijzondere plekken. Aan de oostkant een koepel van blauw metaal en beton, typisch voor de jaren ’80. Aan de westzijde is er een verlaagde plek, omgeven door een houten hekwerk. Daarbij ligt een stukje groen in beheer bij bewoners, rond een grote kastanje.

Kenmerken park

AanlegJaren ’80 (ontwerp gemeente Zwolle)
Oppervlakte2,6 ha
BeheerniveauStandaard (B)
FunctieBuurtpark. Functies en natuur voor de bewoners van Ittersumerlanden

Wat is er te doen

  • Dierenweide (Ware weide)
  • Speelplek 0 – 12 jaar
  • Speelplek 0 – 6 jaar
  • Tafeltennistafel
  • Trapveld (2x)
  • Verhard veld
  • Wandeling 0 – 1 km

Park Ittersumerlanden in beeld

Groenelementen

Bomen Westelijk deel acacia, tamme kastanje, linde en esdoorn. Oostelijk deel met soorten als populier, abeel, wilg, iep en els. Langs het water rijen, vooral (smalbladige) es en knotwilg.
Bos / bosplantsoenEnkele kleinere vakken bosplantsoen in het oostelijke deel. Paden vrijhouden van overhangende takken. Bosplantsoen zonder bomen (hogere, dichte heesters) vooral aan de (zuid)randen in beide delen, om tuinen te maskeren en eenheid in het park te brengen.
HagenAlleen in het oostelijke deel, rond de dierenweide en de parkeerplaatsen aan de zuidzijde. Beuk en haagbeuk, standaardhoogte.
HeestersVakken met hogere heesters aan de randen, gebruikt om achterkanten van tuinen te maskeren en eenheid te brengen (zie bosplantsoen).
GrasOostelijk deel vooral gazon, extensief gras alleen oever. Westelijk vooral extensief, wel trapveld en speelplek in gazon.
Water en oeversVoornamelijk extensief gras. Klein deel heesters aan de oostzijde (bij de dierenweide). Nat hooiland aan het water in het westelijke deel.
Vaste plantenGeen
VerhardingPaden Schots graniet maar deels ook betonelementen.
ParkmeubilairBanken standaard. Metaal / beton en houten railingen bij bijzondere plekken langs het water.