Park Stadshoeve

Park Werkeren

Rond de fundamenten van een Middeleeuws kasteel. Groen centrum voor Stadshagen, rond de plek waar vroeger kasteel Werkeren stond (14e tot 19e eeuw). De plaats van de oude burcht is omgeven door een watergang. De historische contouren zijn zichtbaar in het gras. Vooral rond wijkboerderij De Stadshoeve zijn veel functies, als een avonturenspeelplek voor kleine kinderen van 0-4 jaar, een waterspeelplek en een speelkasteel. Ook zijn er meerdere tuinen (met bloemen, groenten en natuur) en meerdere weiden met dieren.

Bij de wijkboerderij staat Bistro de Stadshoeve. Bij het kasteel stond ook een oude boerderij. De terp waarop die stond en een aantal bomen van meer dan honderd jaar oud zijn opgenomen in het park. Behalve horeca is er ook een dierenkliniek, een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang in het park. Een groot deel van het beheer ligt bij de Stichting Stadshoeve. De Stichting organiseert ook activiteiten. Het oostelijke deel is in beheer bij de gemeente.

Kenmerken park

Aanleg2011 – 2022 (Ontwerp diversen
Oppervlakte4,6 ha
BeheerniveauStandaard (B)
FunctieStadspark. Aanbod van functies en horeca

Wat is er te doen

  • Horeca (Bistro De Stadshoeve)
  • Parkeerplaats
  • Speelplek 0 – 6 jaar (2x)
  • Wandeling 0 – 1 km
  • Wijkboerderij De Stadshoeve

Park Werkeren in beeld

Groenelementen

Bomen Aantal oudere bomen (zomereik, Hollandse linde) van voor de aanleg van het park. In de gemeentelijke delen vooral eik en sierkers en -appel, verspreid. Alle bomen (ook op de weides) in beheer bij de gemeente.
Bos / bosplantsoenGeen
HagenEr zijn wat beukenhagen bij de parkeerplaats, standaardhoogte. Hier ook een oude, monumentale beukenhaag die deel was van de boerderij; 2 m hoog.
HeestersEr is een groep heesters aan de noordwestzijde, tegen het schoolplein aan. Aan de zijde van de Oude Wetering staat een gemengde, hogere rand heesters langs de achterkanten van de gebouwen.
GrasEen groot deel van de westzijde is gazon, alleen de oevers zijn extensief gras.
Water en oeversDe centrale watergang omgeeft de historische plek van het kasteel. Alle oevers, ook die van de zuidelijke watergang, zijn extensief gras.
Vaste plantenGeen in beheer bij de gemeente (wel bij de wijkboerderij).
VerhardingDivers; stukjes pad van Schots graniet, asfalt, klinkers. Weinig aaneengesloten routes.
ParkmeubilairEen zitplek tegen het schoolplein aan is in participatie. Het eiland waar het kasteel stond, heeft keer- en zitmuurtjes aan de oostelijke oever, als referentie naar het kasteel. De banken in het westelijke deel zijn standaard.