Wijkpark Berkum

Wijkpark Berkum

Het park ligt langs de Vechtdijk. Beeldbepalend zijn een grote (bergings) en een grote dierenweide. Functies (trapveld, speelplek) liggen aan de randen. Het is een kleinschalig en genoeglijk wijkpark, met de dieren als grote trekker. De zijde tegen de wijk aan is wat gecultiveerder (speelplek, boomgroepen in gras, siersortiment). De oostkant heeft een wat natuurlijker karakter (bos en bosplantsoen, dijk, natuur, uitzicht).

Er is 1,3 ha niet in openbaar beheer (Dierenweide Berkum, Scouting Jan Lijdinggroep, trafo’s). De dijk is toegankelijk. Aan de oostzijde ligt – buitendijks – de Struinwaard (geopend 2008). Dit is een toegankelijk natuurgebied, in beheer bij Landschap Overijssel. De verbinding met de Vecht geeft een meerwaarde aan het park.

Kenmerken park

AanlegJaren ’80 van de 20e eeuw (Ontwerp gemeente Zwolle).
Oppervlakte4,6 ha
BeheerniveauStandaard (B)
FunctieBuurtpark. Park met grote dierenweide en functies voor Berkum. Relatie met de Vechtdijk en de Struinwaard.

Wat is er te doen

  • Dierenweide
  • Heuvel
  • Hondenlosloopterrein
  • Speelplek 0 – 12 jaar
  • Speelplek 0 – 6 jaar
  • Trapveld
  • Vijver
  • Wandeling 0 – 1 km

Wijkpark Berkum in beeld

Groenelementen

BomenBomen verspreid, in groepen en solitair. Langs de vijver een aantal rijen knotwilgen (Salix alba en S. gracilistyla). Bij uitval niet alle herplanten om het contact met het water te houden. In het park 3 laurierwilgen. Aan de zuidzijde en op de heuvel sierkersen (Prunus yedoensis).
Bos / bosplantsoenTussen de dijk en het onderkomen van de scouting. Transparant snoeien. Aandacht voor de populieren in het bos (veiligheid).
HagenHagen bij de Lorentzlaan (beuk, standaard) en langs de achtertuinen aan de Hugo de Vrieslaan (grotendeels meidoorn, afwisselende hoogte van 1 - 1.8m (afspraken met bewoners per tuin, bij nr. 14 heesters.
HeestersWestzijde rand met blokbeplanting met enkele bomen en solitairheesters.
GrasGazon bij de functies (speelveld, trapveld, speelplek en hondenlosloopterrein). Overig: extensief gras. Aantal graspaden.
Water en oeversOevers OnNO beleid. De scoutinggroep gebruikt af en toe het park en het water.
Vaste plantenGeen
VerhardingFietspaden asfalt. Wandelpaden Schots graniet. Op de centrale weide ligt een strook asfalt. Hier stonden skatetoestellen. Het asfalt mogelijk verwijderen.
ParkmeubilairBanken standaard. Aan de oostzijde van de vijver staat een hekje bij een steile oever. Dit was bedoeld als visplek.