Zoompark

Besloten parkstrook langs de Middelweg. Het park vormt de westelijke groene zoom van de wijk Aa-landen. Deze ligt in de groene vinger langs de Middelweg. Het is een langgerekte groenstrook. Deze ligt tussen de achtertuinen van woningen en de geluidswal langs de Middelweg.

Langs de geluidswal loopt een wandelpad met deels aan weerszijden bosplantsoen. Er is een middenzone met open plekken (gazon) met verspreide bomen. Er zijn een aantal bijzondere soorten. In de zone ligt een (inmiddels begroeide) heuvel en een kleine vijver. De aanleg is jaren ’70; natuurlijk en gevarieerd. Aan de noordzijde staat het gebouw van Gymnasium Celeanum aan het park.

Kenmerken park

Aanlegjaren ’70 vorige eeuw (ontwerp gemeente Zwolle)
Oppervlakte3,0 ha
BeheerniveauStandaard (B)
FunctieBuurtpark. Rustige wandelstrook voor de directe omgeving, waar natuurwaarden belangrijk zijn.

Wat is er te doen

  • Bijzondere bomen
  • Hondenlosloopterrein 
  • Speelplek 0 – 6 jaar
  • Trapveld
  • Vleermuiskelder (in de geluidswal)
  • Wandeling 1 – 5 km (deels op graspaden, aansluiting op het Eempark)

Zoompark in beeld

Groenelementen

BomenVerspreid, solitair of in groepen. In de randen natuurlijk (linde, es, eik, populier). Op de centrale grasstrook meer bijzondere soorten, als Aesculus parviflora, Crataegomespilus grandiflora, Metasequoia glyptostroboides en Quercus petraea ‘Columnaris’.
Bos / bosplantsoenBosplantsoen vooral aan de randen van het park. Natuurlijke soorten. Transparant, drie-laags snoeien. Mede richten op Stinzeplanten. Op een aantal plekken braamstruweel (tegen de geluidswal en op de heuvel). Deze dicht houden. Snoei faseren.
HagenGeen
HeestersDe rand van beplanting grenzend aan de tuinen van de woningen aan de Krammer bestaan uit heesters en zijn in beheer bij de bewoners. De rand van beplanting grenzend aan de tuinen van de woningen aan de Zoom beheren als opgaande heesters (met solitaire bomen).
GrasMiddenzone met speelweides, voornamelijk gazon. Over de heuvel loopt een graspad. Het gras bij het Celeanum aan de noordzijde is ook in gebruik bij de leerlingen.
Water en oevers Natuurlijke randen van de kleine vijver.
Vaste plantenGeen (wel stinzeplanten).
VerhardingDe fietspaden zijn van asfalt (met verlichting). De overige paden zijn van Schots graniet.
ParkmeubilairBanken standaard. Er is een vleermuiskelder in de geluidswal. De kelder wordt beheerd door een vrijwilliger.