Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Collega laat wilde dieren uit in de stad.

Adviseur cultuurhistorie

Staat bij jou cultuurhistorie voorop? Ben jij een stevige gesprekspartner en adviseur, ben je communicatief sterk en onderbouw je adviezen goed?

Dienstverband / uren per weekEen jaar met uitzicht op vast dienstverband / 24 uur per week
Werk- en denkniveauHBO
SalarisMaximaal € 4.671,- (maximum schaal 10)
AfdelingBeheer, Erfgoed en Gebouwen
VacaturehouderJeannette Breen
Sluitingsdatum27 februari 2023

De afdeling

Het behouden en versterken van de Zwolse cultuurhistorische kwaliteiten is één van de topambities van onze Omgevingsvisie. Het team erfgoed van de afdeling Beheer, Erfgoed en Gebouwen levert hieraan een concrete bijdrage.

Het team bestaat uit archeologie en monumentenzorg, cultuurhistorie en bouwhistorie. We zetten ons in om het Zwolse erfgoed in stand te houden, te (laten) onderzoeken en om het verhaal achter het Zwolse erfgoed te delen met inwoners en bezoekers. Dit laatste doen we bijvoorbeeld in het nieuwe stadsmuseum ANNO.

Dit ga je doen

Zwolle is een stad vol erfgoed. Je vindt erfgoed in het beschermde stadsgezicht, de Zwolse wijken en het buitengebied met historische buitenplaatsen en karakteristieke erfensembles. Vergeet ook het ‘nieuwe’ erfgoed niet dat na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd.

Al decennia lang gaan we op een bewuste en verantwoorde manier met ons erfgoed om. Samen met je twee collega adviseurs ben jij het ‘geweten van de cultuurhistorie’. Je adviseert over de instandhouding, restauratie, wijziging en herbestemming van objecten met een cultuurhistorische waarde.

Beoordelen vergunningsaanvragen

Je beoordeelt aanvragen om omgevingsvergunning en stelt adviezen op voor vergunningverleners. In dit proces geef je duidelijk aan welke cultuurhistorische voorwaarden van toepassing zijn en welke wijzigingsmogelijkheden er al dan niet mogelijk zijn.

Beoordelen cultuurhistorische onderzoeken

Als gemeente laten we regelmatig cultuurhistorisch onderzoek uitvoeren. Jij beoordeelt deze onderzoeken en waardenstellingen.

Adviezen gebiedsontwikkelingen

Zwolle groeit en er zijn veel interessante gebiedsontwikkelingen- en visies. Je zit stevig aan tafel bij programma’s en projecten. Het is fijn dat je collega’s meekrijgt dankzij je goed onderbouwde adviezen en heldere presentaties. Je kent de regels, kijkt met een integrale bril en verbindt kansen met andere vakgebieden en met de stad. Daarbij zie je altijd mogelijkheden om de Zwolse cultuurhistorie voor de toekomst te behouden.

Vetellen over je vak

Je weet veel van de Zwolse cultuurhistorie en geeft input voor de cultuurhistorische waardenkaart. Die kaart laat een breed scala aan cultuurhistorie zien en belicht de waarden van onze historische structuren, het cultuurlandschap en gebouwd erfgoed.

Je houdt van je vakgebied en signaleert altijd (maatschappelijke) ontwikkelingen die je inbrengt voor beleid. Ook schrijf je graag artikelen en houd je presentaties over ons erfgoed.

Waarom Zwolle?

Zwolle behoort tot de grotere monumenten-gemeenten in Nederland. De stad maakt een enorme schaalsprong en dat impliceert grote gebiedsontwikkelingen. Inbreiding in de historische binnenstad, oude wijken die gerenoveerd worden en wellicht ook ontwikkelingen in het buitengebied. Naast het reguliere vergunningsproces, adviseer je over al die plannen. Jij levert dus een belangrijke bijdrage aan de identiteit van Zwolle.

Dit ben jij

Je hebt een Hbo werk- en denkniveau en een relevante afgeronde opleiding, bijvoorbeeld architectuurgeschiedenis of de post-Hbo opleiding Erfgoed en Ruimte. Misschien werk je nu bij een gemeente of een adviesbureau. In ieder geval heb je genoeg ervaring om direct zelfstandig aan het werk te gaan.

Je bent een stevige gesprekspartner en adviseur die communicatief sterk is en adviezen goed onderbouwt. Vanzelfsprekend werk je met plezier samen met je erfgoedcollega’s. Natuurlijk zijn er altijd tegengestelde belangen. Die zie je, begrijp je. Je gaat er flexibel mee om. Voor jou staat de cultuurhistorie voorop. Vaak vind je praktische en creatieve oplossingen die een breed draagvlak hebben. Dankzij je enthousiasme bewegen mensen graag met je mee. Het lijkt je geweldig om je bijdrage te leveren aan de cultuurhistorie van Zwolle.

Dit bieden wij

Een salaris van maximaal € 4.671,- (maximum schaal 10) bruto per maand bij een volledige 36-urige werkweek. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring. Daarnaast ontvang je 17,05% individueel keuzebudget waarmee je een deel van je arbeidsvoorwaarden naar eigen wens kunt inrichten. Je hebt de mogelijkheid om dit bedrag maandelijks of jaarlijks te laten uitkeren. Het vakantiegeld en een dertiende maand is in dit bedrag opgenomen. Het pensioen dat voor je wordt opgebouwd, staat los van deze regeling.

Wij investeren in je (persoonlijke) ontwikkeling, dus we horen graag hoe jij dit ziet. Wij investeren in je (persoonlijke) ontwikkeling, dus we horen graag hoe jij dit ziet. In Zwolle werken we hybride. We hebben een budget voor je beschikbaar om je werkplek thuis in te richten. Ook krijg je een laptop en telefoon van de ‘zaak’.

Meer weten?

Laat weten wie je bent en wat je wilt. Neem contact op met Henry Kranenborg, beleidsadviseur erfgoed, 06 - 12 14 34 48, hl.kranenborg@zwolle.nl , Henk van der Werf, adviseur erfgoed, 06 - 15 35 95 20. h.van.der.Werf@zwolle.nl of Jeannette Breen, afdelingshoofd, 06-15394854, j.breen@zwolle.nl

Solliciteren

Solliciteren kan tot en met 27 februari aanstaande , alleen via de sollicitatieknop. De gesprekken worden gepland op 8 en 9 maart. Misschien kun je deze dagen alvast vrijhouden voor een gesprek.

Zwolle, de stad en de organisatie

In Zwolle geloven we dat het leven beter wordt als we met elkaar optrekken. Wij zetten daarommet kracht in op verbinding. Een goed samenspel met onze inwoners, partners in de stad, het college, de raad en collega’s. We zorgen voor elkaar en zijn er voor elkaar. Iedereen doet mee en iedereen doet ertoe.

We maken een schaalsprong naar 160.000 inwoners, waarbij we de kwaliteit van leven en brede welvaart voor alle Zwollenaren op het huidige, hoge peil willen houden.

De stad staat voor grote opgaven om onze leefwereld duurzaam vorm te geven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en de ontwikkeling van een circulaire economie. Al die kleine en grote opgaven zijn leidend voor onze manier van samenwerken. Afdelingen en teams zijn thuishavens, maar we werken door de afdelingen heen en zoeken elkaar makkelijk op. Samen tillen we bijzondere projecten van de grond. We vinden elkaar in voor- en tegenspoed, acteren als professionele partners, denken in mogelijkheden en stimuleren initiatieven uit de organisatie en de stad.

Als je voor Zwolle werkt, word je uitgedaagd om je talenten optimaal in te zetten en je blijvend te ontwikkelen. Je krijgt kansen om te verrassen en te vernieuwen. En de ruimte om positief tegendraads en soms wat rebels te zijn. Jezelf kunnen en mogen zijn; daar staan we in Zwolle voor. We waarderen, accepteren en respecteren elkaar om wie we zijn. Want het is de diversiteit die kleur geeft aan onze organisatie én stad.