Beheerplan Vrouwenlaan
Bestemmingsplan
Dit beheerplan is eigendom van de gemeente Zwolle en is tot stand gekomen in samenwerking met de klankbordgroep, bestaande uit omwonenden die zich hebben aangemeld om mee te denken. Het plan legt de afspraken vast die bijdragen aan een goede leefbaarheid en veiligheid voor zowel bewoners als omwonenden. Daarnaast schetst het de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen en biedt het ruimte voor evaluatie en bijsturing waar nodig.
Bestemmingsplan
De tijdelijke omgevingsvergunning zal worden verleend voor het afwijkend gebruik als woonvorm voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen voor een periode van vijf jaar. Na deze periode kijken we of we met 5 jaar willen verlengen. Na deze periode kan het pand alleen volgens de geldende bestemming (kantoor) worden gebruikt. Als binnen de termijn het gebruik als woonvorm stopt, kan het pand niet zonder nieuw vergunningstraject of wijziging van het omgevingsplan voor een andere doelgroep worden ingezet.
We begrijpen de zorgen van de bewoners over de toekomst van het pand. Hoewel de gemeente geen garantie kan geven over het precieze gebruik na tien jaar, wordt de zorgvuldigheid in besluitvorming gewaarborgd.
Doel beheerplan
Het beheerplan dient als leidraad om een prettige leefomgeving te creëren waarin bewoners en omwonenden zich veilig en gehoord voelen. Het doel van dit beheerplan is om heldere afspraken en verantwoordelijkheden vast te leggen die bijdragen aan een goede leefbaarheid, sociale cohesie en veiligheid in de omgeving van de woonvorm.
In dit plan zijn afspraken opgenomen over het gebruik van de openbare ruimte, omgangsvormen, hoe te handelen bij incidenten en overlegmomenten. Het plan is een levend document en wordt indien nodig bijgesteld.
Deelnemende partijen
- YouCare – Begeleiding van de jongeren, aanspreekpunt voor buurtbewoners.
- Nidos – Voogdij en ondersteuning bij juridische en maatschappelijke vraagstukken.
- Buurtbewoners – Actieve participatie in het omwonendenoverleg en signalering van mogelijke verbeterpunten.
- Gemeente Zwolle – Verantwoordelijk voor het fysieke beheer van de openbare ruimte en communicatie richting het gemeentebestuur.
- Politie – Handhaving van de openbare orde en opsporing van strafbare feiten.
- Travers Welzijn – Betrokken bij de begeleiding van jongeren en ondersteuning bij integratie en participatie.
Leefbaarheid en veiligheid
Gebruik buitenruimte bij het gebouw
Roken wordt ontmoedigd maar kan niet verboden worden. Roken gebeurt bij voorkeur op het terrein van het pand. Er is geen verbod op roken in de openbare ruimte, zoals het nabijgelegen speeltuintje, maar dit wordt wel met de jongeren besproken.
De achterzijde van het pand beschikt over een schuur voor fietsen. Deze gaat na 22:00 uur op slot. De entree aan de voorkant blijft open, terwijl de keuken en woonkamers worden afgesloten. De eigen kamers kunnen door bewoners zelf op slot worden gedaan.
Er wordt een lamp aan de zijkant van het pand geplaatst die schijnt op het speelveld.
Huisregels
- Geen geweld en/of pestgedrag
- Alcohol en drugs zijn verboden
- Open vuur is niet toegestaan
- Doordeweeks om 22:00 uur thuis, in het weekend om 23:00 uur. In de schoolvakanties geldt: 23:00 uur thuis.
- Na 22:00 uur rekening houden met geluidsniveau
- Roken en/of het gebruik van een waterpijp wordt ontmoedigd maar kan niet verboden worden en dient alleen op de aangewezen plek te gebeuren.
Camera's
Vooralsnog worden er geen camera’s geplaatst. Dit is binnen YouCare een terugkerend onderwerp en zal bij evaluaties opnieuw worden besproken in het omwonendenoverleg.
Bereikbaarheid
- Er komt een vast telefoonnummer en een e-mailadres voor vragen, meldingen van overlast en signalen.
- Contactgegevens worden gedeeld via een flyer met buurtbewoners.
- Begeleiding is 24/7 bereikbaar voor noodgevallen.
- De politie heeft een inloopspreekuur bij het wijkteam op woensdagochtend van 10:00-11:00.
Bedrijfshulpverlening
- YouCare stelt een BHV-plan op dat passend is voor de locatie.
- Twee keer per jaar worden BHV-trainingen georganiseerd.
- Minstens één keer per jaar vindt een brandoefening plaats.
- Jongeren worden bij aankomst geïnformeerd over brandveiligheid.
- Aan de Nel Banninkstraat 20 bevindt zich een AED
Incidenten en handhaving
- YouCare is eerste verantwoordelijke bij incidenten en zal in eerste instantie proberen te de-escaleren.
- Bij ernstige incidenten worden hulpdiensten ingeschakeld.
- Overlastmeldingen worden bijgehouden en besproken in het omwonendenoverleg.
- Vuurwerk: Het geluid van vuurwerk kan voor de gevluchte jongeren een traumatische herinnering oproepen. Rondom de woonvorm wordt het beleid vanuit de gemeente met betrekking tot vuurwerk toegepast. Er is geen uitzonderingspositie en er wordt dus geen vuurwerkvrije zone ingelast.
De begeleiding die de jongeren ontvangen kan hen dan ondersteunen in de verwerking, waardoor ze, wanneer ze op zichzelf wonen, beter weten hoe ze hier mee om moeten gaan.
Belangrijk om hierbij te vermelden is dat vanaf de jaarwisseling 2025-2026 een afsteekverbod in gemeente Zwolle wordt ingevoerd.
Overleg en communicatie
Ontmoeting tussen bewoners en omwonenden
- Open huis: Voordat de jongeren hun intrek nemen, wordt een open huis georganiseerd. Dit biedt buurtbewoners de mogelijkheid om het gebouw en het personeel te leren kennen.
- Kennismakingsmoment: Enkele weken na de start wordt een informeel kennismakingsmoment georganiseerd tussen de jongeren, hun begeleiders en de direct omwonenden. Dit zorgt voor laagdrempelig contact en bevordert de wederzijdse betrokkenheid.
- Verdiepend overleg: Op een later moment wordt in overleg met omwonenden bekeken of er een formele ontmoeting wordt georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst kunnen gedragsregels en verwachtingen met elkaar worden besproken. Dit onderwerp wordt meegenomen in het omwonendenoverleg.
- Aanspreekpunt: Contactgegevens van de locatie en begeleiders worden gedeeld, zodat buurtbewoners altijd een aanspreekpunt hebben bij vragen of signalen.
- Vrijwilligers: er heeft een groot aantal vrijwilligers zich gemeld bij Youcare. Er is een Whatsapp-groep aangemaakt en Youcare coördineert dit.
Periodieke evaluatie
- Na zes maanden vindt een evaluatiemoment plaats met de buurt om de ervaringen en mogelijke verbeterpunten te bespreken.
- Het omwonendenoverleg komt periodiek samen, waarbij het beheerplan indien nodig wordt aangepast. Aanmelden hiervoor kan via vluchtelingen@zwolle.nl
- Periodieke bewonersavonden worden georganiseerd om signalen en verbeterpunten te bespreken.
- YouCare blijft laagdrempelig benaderbaar; bewoners kunnen altijd contact opnemen met een begeleider.
Voorzieningen en integratie
- In samenwerking met Travers Welzijn worden jongeren gestimuleerd om deel te nemen aan activiteiten en sociale netwerken op te bouwen. Zo is er bijvoorbeeld 1 keer per maand een sportactiviteit waar de jongeren voor uitgenodigd worden. Daarnaast wordt gekeken naar de behoefte van de jongeren.
- Jongeren krijgen begeleiding om de Nederlandse taal en cultuur beter te begrijpen.
- Er wordt gekeken naar sportactiviteiten en recreatiemogelijkheden in de wijk.
- Het Activatieplan van YouCare wordt als leidraad gebruikt om de jongeren te ondersteunen bij participatie, dagbesteding en het opbouwen van zelfstandigheid.