De trappen aan de zuidzijde

De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle

19 april 2024
Homepage

Na maanden van voorbereidingen komt de Passerelle, de nieuwe loopbrug over het spoor, naar Zwolle. In de week van 29 april tot 3 mei worden de houten brugdelen ingehangen over het spoor bij het station.

 Het inhangen van de brugdelen is een operatie die minutieus is voorbereid en er wordt in deze periode dag en nacht gewerkt. In de week van 29 april gaat Zwolle de contouren van de Passerelle dus zien. Daarna start de afbouw van de brug en vervolgens wordt de brug ingericht met veel bomen en planten. Vanaf medio 2025 kan iedereen over de brug lopen. 

Aan de zuidzijde van het station staat van 29 april tot 3 mei een uitzichtpunt en het is ook mogelijk, en dat is uniek, de busbrug op te lopen vanwaar je de werkzaamheden goed kan zien. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.

Contouren nieuwe loopbrug zichtbaar

De verwachting is dat de eerste brugdelen op maandag 29 april rond 12.00 uur worden ingehangen (afhankelijk van de omstandigheden kan dit eerder of later zijn). Vervolgens wordt er dag en nacht gewerkt tot 3 mei.

Het is een enorme klus en precisiewerk. Na een zorgvuldige voorbereidingsperiode is het nu zover dat Zwolle de contouren van de loopbrug gaat zien. De loopbrug wordt ruim 130 meter lang, 10 meter breed en 7,5 meter hoog en gebouwd van duurzaam Europees naaldhout. 

Met de komst van de Passerelle ontstaat een doorlopende wandelroute door Zwolle. De loopbrug over het spoor verbindt de historische binnenstad aan de noordkant van het station met het nieuwe gebied de Spoorzone aan de zuidzijde. Het wordt een uitnodigende plek om de stad te doorkruisen, te ontdekken en met elkaar af te spreken.

Aangepaste dienstregeling bussen en treinen

In de periode van de werkzaamheden rijden er (vrijwel) geen treinen van en naar Zwolle. De bussen rijden met een aangepaste dienstregeling.

Voor de treinen geldt dat er door de werkzaamheden van maandag 29 april tot en met woensdag 1 mei geen NS-treinen van, naar en via Zwolle rijden. Ook het treinverkeer van Arriva en Keolis (Blauwnet) ondervindt hinder van de werkzaamheden. Op donderdag 2 mei rijden er geen treinen tussen Zwolle – ’t Harde, Zwolle – Kampen Zuid en Zwolle – Kampen. Check voordat je op reis gaat de reisplanner.

Voor de bussen van RRReis in Zwolle geldt dat er van zondag 28 april tot en met vrijdag 3 mei een aangepast dienstregeling is. Gedurende deze dagen kunnen er geen bussen rijden op de Schuttebusbrug tussen de Nieuwe Veerallee en het busstation, waardoor een aanpassing van de dienstregeling noodzakelijk is. Tijdens deze periode geldt de vakantiedienstregeling, wat betekent dat er geen scholierenlijnen rijden en dat er een aantal andere lijnen niet of minder vaak rijden.

Bekijk de belangrijkste wijzigingenexterne-link-icoon

Hinder en veiligheid

In de periode van 29 april tot 3 mei zijn er diverse wegen afgesloten om alle werkzaamheden veilig te kunnen laten verlopen. Zo is er een parkeerverbod op de Hanzelaan aan de zuidzijde van het station en is de Westerlaan (centrumzijde station) afgesloten. De Kiss and Ride is van de Westerlaan verplaatst naar de Noordzeelaan. Ook is de Hoge Spoorburg afgesloten voor voetgangers en fietsverkeer.

Kom kijken

Aan de zuidzijde van het station (bij de fietsenstalling) is een uitzicht- en informatiepunt. Van maandag 29 april tot en met donderdag 2 mei zijn er elke dag tussen 12.00 en 14.00 uur medewerkers van de gemeente Zwolle, ProRail en bouwer Dura Vermeer aanwezig om uitleg te geven over de Passerelle en de werkzaamheden. Het uitzichtpunt is tijdens deze periode dag en nacht toegankelijk. 

Het is ook mogelijk, en dat is uniek, de busbrug op te lopen vanwaar je de werkzaamheden goed kan zien. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.

Ook is het mogelijk de werkzaamheden live te volgen via de webcams op www.bouw.live/passerelle-zwolleexterne-link-icoon

Welkom bij het Spoorcafé op 1 mei

Bij het Spoorcafé kunt u uitleg krijgen terwijl de werkzaamheden op de achtergrond plaatsvinden. Iedereen is welkom op woensdagavond 1 mei bij Perron038, Hanzelaan 95B, Zwolle. De start is om 19.00 uur, inloop vanaf 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie over de Passerelle is te lezen op: www.zwolle.nl/nieuwe-loopbrug-over-het-spoorexterne-link-icoon

Wegafsluitingen en omleidingen (28 april tot 4 mei)

Impressie van de Passerelle