Denk mee over een nieuw Zwols oud en nieuw

17 april 2024
Homepage

De gemeente vraagt u als Zwollenaar om mee te denken over nieuwe ideeën voor de viering van de decembermaand en de jaarwisseling. Het gaat om initiatieven die ervoor zorgen dat iedereen in Zwolle van de jaarwisseling en de decembermaand kan genieten op een manier die vriendelijk is voor mensen, dieren en het milieu.

U kunt uw initiatief tot 15 juni indienen via gelukkignieuwjaar.zwolle.nl. Op deze website kunt u als indiener ook initiatieven van anderen bekijken, daarop reageren als u bijvoorbeeld enthousiast bent of wilt meehelpen met de organisatie ervan. Zo ontstaan er mooie samenwerkingen en nieuwe herinneringen. 

Denk en doe mee!

Op gelukkignieuwjaar.zwolle.nlexterne-link-icoon kunnen Zwolse inwoners en organisaties tot 15 juni initiatieven indienen die ze graag willen organiseren. Zelf of met hulp van anderen, zoals de gemeente of andere organisaties in de stad. Of ideeën voor activiteiten die door andere partijen georganiseerd zouden kunnen worden. Alle ideeën zijn welkom! Het kan gaan om een kleiner initiatief op straatniveau of een groter initiatief op bijvoorbeeld wijk- of stadsniveau. 
Als u uw initiatief niet zelf op gelukkignieuwjaar.zwolle.nl kunt zetten, kunt u voor hulp terecht bij het Wijkservicepunt in uw wijk. 

Veilig voor mens en dier

Om ervoor te zorgen dat alle Zwollenaren van de jaarwisseling kunnen genieten, zijn er een paar simpele voorwaarden: het initiatief is leuk en toegankelijk voor alle Zwollenaren. En het initiatief is veilig voor mens en dier en het is milieuvriendelijk. Op deze manier kunnen alle Zwollenaren naar de jaarwisseling uitkijken.

Zwolse partners

De gemeente vindt het belangrijk dat we als Zwollenaren met elkaar komen tot een ‘nieuw oud en nieuw’. Daarom heeft de gemeente ook een begeleidingsgroep van Zwolse partners in het leven geroepen. Denk aan de Participatieraad, de jeugdraad,  het ZwolleFonds en het kindercollege. 

De begeleidingsgroep moedigt zoveel mogelijk Zwollenaren van alle leeftijden aan om mee te denken over een nieuw oud en nieuw. Na 15 juni checkt de groep alle ingediende initiatieven op onder andere de haalbaarheid en probeert de initiatiefnemers of organisatoren met elkaar te verbinden. 

Zwolse organisaties die nog niet meedoen aan de begeleidingsgroep, maar dat wel willen, kunnen zich aanmelden via gelukkignieuwjaar@zwolle.nl.

Vuurwerkvrij

De gemeente is op zoek naar een nieuw oud en nieuw, omdat de gemeenteraad wil dat de jaarwisseling in Zwolle voortaan wordt gevierd zonder vuurwerk dat inwoners zelf afsteken. 

Dit omdat de roep om een alternatieve jaarwisseling in de samenleving steeds groter wordt. Want vuurwerk levert schade aan de omgeving en het milieu op en zorgt voor overlast bij mensen en dieren. Dit speelt overigens niet alleen in Zwolle, maar in steeds meer Nederlandse gemeenten. 

De gemeenteraad vindt het ook belangrijk dat er in plaats van het vuurwerk nieuwe Zwolse tradities ontstaan voor de viering van de decembermaand en vooral de jaarwisseling. Vandaar deze zoektocht naar ideeën voor een nieuw oud en nieuw in Zwolle.

Oud en nieuw