Do It Yourself leskisten

Bodemdiertjes zoeken? Een windmolen bouwen? Jouw duurzame school ontwerpen? Met de leskisten van NME Overijssel zit je altijd goed. Ga op een voor jou geschikt moment met de materialen aan de slag. De leskist staat 5 weken bij jou op school en wordt na de uitleenperiode weer opgehaald.

Het aanbod van NME Overijssel is heel uitgebreid. Voor groep 1 t/m 8 hebben wij leuke, interessante leskisten waar je zó mee aan de slag kunt. Uitgebreide voorkennis is niet vereist en alle materialen die je nodig hebt vind je in de kist. De thema's waar wij mee werken zijn Grondstoffenkringloop, Energie, Natuur en biodiversiteit, Voedsel, Water en klimaat.

De activiteit in het kort

  • Thema: Doe-het-zelf met themakisten!
  • Doelgroep: Groep 1 t/m 8 en voortgezet onderwijs
  • Soort activiteit / les: 
  • Locatie: Op school
  • Seizoen: Het hele jaar
  • Kosten: Gratis
  • Aanbieder: Natuur en Milieu Overijssel
  • Contactpersoon: Anke Haaksma

Opbouw les / activiteit

Elke leskist is anders. Sommige bestaan uit korte opdrachten of een spel dat je in de klas kunt doen, met andere leskisten kun je gemakkelijk natuurmiddag of zelfs een slootjesdag organiseren. Ook hebben we veel aanbod dat je kunt gebruiken in en om de moestuin. 

Verder kun je bij ons vier keer per jaar gratis een materiaalzending bestellen die past bij het seizoen, denk hierbij aan vogelzaadjes of bloembollen. Op onze website vind je een beschrijving van alle leskisten en materiaalzendingen. Mocht je twijfelen tussen verschillende leskisten, neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.

Met NME Overijssel ben je ten slotte altijd op de hoogte van mooie acties waar je als school (vaak gratis) aan mee kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan de moestuinzadenactie, de kraanwaterdag of warmetruiendag. Meld je aan voor de NME-mailing om geen actie te missen, én op tijd je materialen te bestellen voor de volgende periode.

Kerndoelen

  • Kerndoel 39 - De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu. (Mens & Samenleving);
  • Kerndoel 40 - De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving. (Natuur & Techniek);
  • Kerndoel 41 - De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen. (Natuur & Techniek);
  • Kerndoel 42 - De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur. (Natuur & Techniek);
  • Kerndoel 43 - De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. (Natuur & Techniek);
  • Kerndoel 48 - Kinderen leren over de maatregelen die in Nederland genomen worden/werden om bewoning van door water bedreigde gebieden mogelijk te maken. (Ruimte).

Informatie voor de groepsleerkracht

We proberen de leskisten zo te maken dat de docent er makkelijk mee aan de slag kan. Specifieke voorkennis wordt geleverd in de leskist via tekst of video. Alle benodigde materialen zitten in de kist.

En dan: vooral veel DOEN! Voel een boom, ruik de lente, kijk naar bloemen, zoek naar beestjes, pruts met techniek, wroet in de moestuin, proef een gezonde maaltijd.

Contact & activiteit boeken

Heeft u vragen over deze activiteit, of wil u direct boeken? Neem dan contact op met Natuur en Milieu Overijssel via a.haaksma@natuurenmilieuoverijssel.nl, contactpersoon: Anke Haaksma.