Eikenprocessierups

Eikenboom met eikenprocessierups er in

De eikenprocessierups kan van half mei tot augustus voor ongemak zorgen. Aanraking met de brandharen kan klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken. Daarom kunt u de rupsen beter vermijden.

De gemeente Zwolle en ROVA zetten zich in om de overlast door de eikenprocessierups bij Zwollenaren te verminderen. Op een interactieve kaart ziet u de aanpak. Op deze kaart kunt u ook melding maken van de eikenprocessierups en onze acties op uw melding volgen.

Meld een nest

Via onderstaande kaart kunt u een melding doen van de eikenprocessierups. Klik op de kaart en deze opent in een nieuw scherm. Om een melding doen klikt u de betreffende boom aan. ROVA gaat na de melding aan de slag met het weghalen van de rups.

Naar de kaart eikenprocessierups

Legenda

Op de kaart staan groene, gele, oranje en rode bomen:

  • Groene boom: Bestrijdingsploeg haalt de eikenprocessierups actief weg. Deze boom staat langs druk bezochte plekken zoals belangrijke wandel- en fietsroutes. Op deze boom kunt u geen melding maken.
  • Gele boom: De boom staat meestal dicht bij woningen. De eikenprocessierups wordt weggehaald op basis van de meldingen. En wanneer de bestrijdingsploeg in de buurt is.
  • Oranje boom: De boom ligt verder van druk bezochte plekken. De oude rupsnesten worden na augustus pas verwijderd. Met borden en spandoeken attenderen wij mensen op de aanwezigheid van de rupsen.
  • Rode boom: Deze boom wordt niet behandeld. Het laten zitten van de oude rupsnesten draagt bij aan de toename van natuurlijke bestrijders.

De Zwolse aanpak

We zetten onze middelen in om vooral op druk bezochte plekken de jeukende brandharen te voorkomen. Denk aan speelplekken, kinderdagverblijven, scholen, zwembaden, recreatieplassen of drukke fiets- en wandelroutes. Vanaf mei zuigt een bestrijdingsploeg actief rupsen weg. Met een speciale stofzuiger wordt langs drie vastgestelde routes door de stad tot hoog in de boom een nest opgezogen en vernietigd. Zo hopen we het ontpoppen van de rups te voorkomen en de levenscyclus van eitje-rups-popstadia-vlinder te doorbreken. Bomen buiten deze route worden op basis van meldingen behandeld.

Preventief

In de beginfase -van begin april tot begin mei- gaan we op geselecteerde plekken preventief te werk met een spuitmethode op basis van een biologisch middel. Dit doen we alleen op plekken waar de overlast van de rups hoog is, de nevenschade aan natuurwaarde klein is en er weinig natuurlijke vijanden van de rups zijn. Dit doen we nog maar zeer beperkt. Op andere plekken gaan we de biodiversiteit juist verhogen, zodat de bestrijding met natuurlijke vijanden nog beter van de grond komt.

Ecologie versterken

Daarnaast zetten we in op het versterken van de ecologie en biodiversiteit in de stad. Dit doen we door het aanleggen van bloemenweiden en omvormen van gazon tot akkeronkruiden. We maaien de middenberm in de ring rondom de eikenbomen in het najaar niet en planten we extra bloembollen. En onder de eiken maaien we het gazon in het voorjaar niet om de paardenbloem goed tot bloei te laten komen.

Deze aanpak zorgt voor meer insecten, gaasvlieg en sluipwespen die nodig zijn om de rupsen op natuurlijke wijze te bestrijden. Eén sluipwesp, bijvoorbeeld, bestrijdt in z'n eentje algauw 1000 rupsen. Door de leefomgeving van deze insecten te verbeteren, kan de processierups al vroeg in het voorjaar worden bestreden op natuurlijke wijze. Een plaag in de natuur ontstaat namelijk wanneer het ecologisch evenwicht verstoord is.

Veelgestelde vragen eikenprocessierups

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de site van de GGD of bij het landelijk kennisplatform processierups.

Bestrijdingsploeg eikenprocessierups