Experiment Water & Bodem

Meer groen zorgt voor minder wateroverlast in de stad. Leer in deze workshop wat de effecten zijn van groen, grondsoort en grondwaterstand.

Is het jou ook wel eens opgevallen dat er op sommige plekken in de stad in verhouding weinig parken en grasvelden zijn? En fiets je vaak na een regenbui door flinke plassen water? Als je midden in de stad woont, is je antwoord waarschijnlijk ja en ja. Nederland wordt door verstedelijking steeds minder groen. Doordat er steeds heftigere buien vallen, krijgen we hierdoor vaker te maken met wateroverlast. Stedelijke gebieden groen maken, kan helpen om die wateroverlast tegen te gaan. Jammer genoeg weten we nog niet hoeveel extra toevoeging een stukje groen oplevert, en hoeveel minder wateroverlast er dan in de stad is. Dit is namelijk afhankelijk van de grondsoort en de grondwaterstand op die plaatsen. Daarom gaan wij tijdens dit onderzoek op veel plekken kijken wat de effecten van groen in de stad, de zogenaamde “stadsvergroening”, zijn.

Met deze workshop wordt kennis van grond- en bodemsoorten vergroot en worden jongeren bewust gemaakt van de invloed van bodem en groen op de wateroverlast in en om de stad. Tijdens het onderzoek kunnen ze zelf experimenten doen om de doorlaatbaarheid van verschillende grondsoorten te testen. Met deze workshop wordt onderzoek voor de TU Delft en het Waterlab gesteund. De leskist bestaat, naast een handleiding voor leerkrachten, uit 20 emmertjes met benodigdheden om onderzoek te doen, 20 handboekjes en 20 werkboekjes.

Meer informatieexterne-link-icoon

  • Geschikt voor: 10-12 en 12-16 jaar
  • Jaargetijde: lente/zomer/herfst
  • Locatie: op locatie
  • Kosten: < €25,- 
Benodigdheden bodemproeven