fiets iconFietstunnel Hessenweg

Zwolse Hessentunnel feestelijk geopend

De fietstunnel aan de Zwolse Hessenweg is op 17 mei 2023 officieel geopend. Danou Veenhof, regiodirecteur bij ProRail, gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel, wethouder Gerdien Rots van de gemeente Zwolle en André van der Vegt, regiodirecteur bij Dura Vermeer, fietsten vandaag als eerste door de tunnel heen. Ook onthulden de vier bestuurders de naam van de tunnel: de Hessentunnel.

Meer veiligheid voor fiets én trein

De tunnel vervangt de spoorwegovergang aan de Hessenweg. Deze drukke spoorwegovergang was elk uur een kwartier dicht. De nieuwe tunnel zorgt voor een vlotte en veilige oversteek van het spoor. Tijdens de werkzaamheden werd het fietsverkeer omgeleid over het spoorviaduct voor autoverkeer, dat iets noordelijker ligt. Zo is de Hessenweg bereikbaar gebleven voor aanwonenden en doorgaand (fiets)verkeer.

Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail, is blij met de goede samenwerking en het eindresultaat: “Er is weer een spoorwegovergang opgeheven en vervangen door een prachtige tunnel. We hebben hier samen gezorgd voor meer veiligheid voor fiets- én treinverkeer. Dat is iets om trots op te zijn.”

Project Vechtdal Verbinding

De Hessentunnel is onderdeel van het project Vechtdal Verbinding. In 2018 heeft de N340 tussen Zwolle en Ommen een nieuw tracé gekregen. Het autoverkeer kan het spoor nu veilig kruisen via een nieuw viaduct. Gedeputeerde Bert Boerman is blij dat nu ook fietsers gebruik kunnen maken van een veilige onderdoorgang bij het spoor: “De Hessentunnel zorgt ervoor dat fietsers veilig én vlot onder het spoor door kunnen. De fietssnelweg wordt hierdoor nog aantrekkelijker en dat willen we graag stimuleren.” Wethouder Gerdien Rots noemt de Hessentunnel een aanwinst voor de gemeente Zwolle: ‘Om het fietsen in Zwolle en de regio comfortabel, sneller en veiliger te maken, werken we samen aan het optimaliseren van het fietsnetwerk en onderzoeken we slimme fietsinnovaties. Deze nieuwe fietstunnel is daar een mooi voorbeeld van. Het is een echte aanwinst voor mensen die in Zwolle leren, werken of recreëren!’ De oude Hessenweg heeft een andere indeling gekregen. De Hessenweg maakt nu deel uit van de fietssnelweg F340, die van Zwolle via Dalfsen naar Ommen loopt.

Meer informatie

Op www.prorail.nl/projecten/zwolle-fietstunnel en www.vechtdalverbinding.nl is meer informatie te vinden over de fietstunnel.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle