Fietsen

Zwolle is een echte fietsstad. Niet alleen ben je in onze stad vaak met de fiets sneller van A naar B dan met de auto, je vindt in en rondom Zwolle ook prachtige fietsroutes. Bovendien heeft Zwolle, met bijna 50% van de verplaatsingen binnen de stad op de fiets, het hoogste fietsgebruik in Nederland.

De fietser heeft al sinds de jaren ’70 een belangrijke plek in ons beleid. Om het fietsen in Zwolle veiliger, comfortabel en sneller te maken, werken we voortdurend aan het optimaliseren van het fietsnetwerk. Denk hierbij aan fietstunnels en -bruggen, fietsstraten en gratis bewaakte stallingen in de binnenstad. 

Daarnaast zijn we niet bang om innovatieve oplossingen toe te passen, van fietsstraten tot de fietsrotonde.

Fietsstad 2014

In mei 2014 heeft de Landelijke Fietsersbond onze stad uitgeroepen tot Fietsstad 2014. Deze titel is een prachtige bevestiging dat we met ons fietsbeleid op de goede weg zitten. Hoewel we de titel Fietsstad 2014 op zak hebben, zijn we er nog niet. Er zijn voor de komende jaren nog voldoende uitdagingen om de route die we met ons fietsbeleid zijn ingeslagen, vast te houden.

Wereldfietsstad

In geen andere stad in Nederland wordt er meer gefietst dan in Zwolle. En nergens ter wereld zijn er zoveel fietsritten in het verkeer. Dat maakt Zwolle een echte wereldfietsstad!

In de mobiliteitsvisie 2020-2030 Mobiliteit brengt Zwolle verder hebben we drie speerpunten benoemd voor de mobiliteit in onze stad:

  • Zwolle als gastvrije, bereikbare stad
  • Zwolle als verkeersveilige en toegankelijke stad
  • Zwolle als innovatieve, vitale wereldfietsstad.

Op dit moment werken we aan een actieplan waarin we beschrijven wat we gaan doen om die innovatieve en vitale fietsstad te blijven.