Stallingpas

Tot ziens papieren nummertjes! We gaan over op stallingpassen bij drie gratis fietsenstallingen in Zwolle.

Foto stallingpas

Waarom stallingpassen?

Gemeente Zwolle is voortdurend bezig om de parkeerservice en het parkeerbeheer in de stad te verbeteren. Met het vervangen van de parkeerkaartjes bij de bewaakte fietsenstallingen door de stallingpas willen we het gebruik van de bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad voor fietsers eenvoudiger maken.

De medewerkers van de stallingen hoeven minder handelingen te doen met de stallingpas vergeleken met de parkeerkaartjes. Zij hebben hierdoor meer ruimte om andere gratis services voor de bezoekers te verlenen zoals het uitlenen van een buggy, rollator of paraplu. De vrije fietsenrekken van de stallingen zijn straks met het digitale systeem online te zien via  de website www.zwolle.nl/fiets en via de landelijke website www.veiligstallen.nl.

Hoe gaat dit in zijn werk?

De bezoeker van de bewaakte fietsenstalling krijgt eenmalig een sticker met een barcode op de fiets geplakt, en een pasje met een barcode. Het pasje en de sticker worden in het computersysteem van de fietsenstalling aan elkaar gekoppeld.

De combinatie van de pas en sticker op de fiets geeft toegang tot alle drie de gratis bewaakte fietsenstallingen:

  • Gasthuisplein
  • Meerminneplein
  • Rodetorenplein.

Met het pasje kan de bezoeker zijn eigen rijwiel weer ophalen bij de fietsenstalling. De medewerker van de fietsenstalling controleert bij de ingang van de stallingen door het inscannen van het pasje van de bezoeker en de sticker op de fiets bij aankomst en bij het verlaten van de stalling.

De fietser hoeft met het pasje niet meer bij elk bezoek aan een fietsenstalling een nieuw kaartje te krijgen en bewaren. De pas en de sticker maken namelijk onderdeel uit van de fiets zoals de fietssleutel. Daarom wordt er geadviseerd om de pas aan de fietssleutel te hangen.

Inloop bij fietsenstallingen

In de herfstvakantie van maandag 19 oktober tot en met zaterdag 26 oktober tijdens de openingstijden van de bewaakte stallingen organiseren de medewerkers van de fietsenstallingen een inloop.

In een speciaal ingerichte ruimte bij de stallingen Gasthuisplein, Rodetorenplein en Meerminneplein kan iedereen met vragen over de stallingpas terecht. Bent u in die week niet in de gelegenheid om langs te komen, misschien staan uw vragen ook in de onderstaande lijst met vragen en antwoorden.

Vragen en antwoorden

Geldt dit pasje alleen voor stallingen in Zwolle?

Ja, deze pas is geldig voor de bewaakte fietsenstallingen aan het Gasthuisplein, Meerminneplein en Rodetorenplein.

Hoe lang is mijn pas geldig?

De pas is altijd geldig.

Moet je betalen voor een pasje?

Nee, de pas is gratis aan te vragen bij de bewaakte fietsenstalling Gasthuisplein, Meerminneplein en Rodetorenplein.

Worden mijn persoonsgegevens opgeslagen?

Nee, er worden geen persoonlijke gegevens gevraagd of opgeslagen.

Waarom wordt er onderscheid gemaakt tussen fietsen, elektrische fietsen, bakfietsen en scooters?

Wij werken continu aan onze fietsenstallingen om de service voor fietsers te verbeteren. Het aantal fietsen, elektrische fietsen, bakfietsen en scooters geven ons een goed beeld van hoe de fietsers de stallingen gebruiken. Op basis hiervan kunnen we nieuwe plannen maken voor de toekomst.

Tussen welke tijden kan ik mijn fiets halen/brengen?

U kunt uw fiets brengen en ophalen tijdens de openingstijden van de bewaakte fietsenstallingen.

Ik wil liever geen sticker op mijn fiets, kan ik dan gebruik maken van de pasjes?

Zwolle biedt gratis bewaakte fietsenstallingen zodat u zonder zorgen uw fiets kunt achterlaten. Om het gebruik van deze bewaakte fietsenstalling makkelijker te maken voor bezoekers en medewerkers is het systeem met de pasjes ingevoerd, hiervoor is de sticker noodzakelijk. Uiteraard kunt u uw fiets zonder sticker en pasje stallen in een fietsrek of parkeervak buiten de bewaakte fietsenstallingen.

Ik ben mijn pasje vergeten/kwijt, hoe krijg ik mijn fiets terug?

Het bewijs van eigendom kan worden aangetoond met de (reserve)sleutel of met een foto uit het verleden. Bij de bewaakte fietsenstallingen Gasthuisplein, Meerminneplein en Rodetorenplein kunt u kosteloos een nieuw pasje krijgen.