AFAC

Wat is en doet de AFAC?

De AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) verwijdert en verwerkt fout gestalde fietsen en fietswrakken, met name in de stationsomgeving.

Ook op de Grote Markt haalt AFAC fietsen weg die niet binnen de rekken staan.

Parkeerverbod in stegen bij Melkmarkt en Diezerstraat

Het is van belang om de 1,5 meter afstand te houden om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Daarvoor moet er in de binnenstad genoeg ruimte zijn voor looproutes. Op sommige plekken is die ruimte beperkt, zoals in de stegen die grenzen aan de Melkmarkt en de Diezerstraat. Daarom is het nu verboden om in deze krappe stegen fietsen te parkeren.

Fietsen worden verwijderd

Om dit verbod kenbaar te maken, zijn er borden geplaatst. Alle fietsen die geparkeerd staan in de stegen grenzend aan de Melkmarkt en de Diezerstraat kunnen worden verwijderd. Deze fietsen worden verplaatst naar een van de stallingen in de buurt. Fietsen die voorzien zijn van een officiële sticker “fietser met beperking”, mogen wel parkeren.

Het verbod en het handhaven daarvan geldt voor alle stegen die uitkomen op de Melkmarkt en de Diezerstraat. Dit zijn de Korte Kamperstraat, de Melkmarktstraat, de Steenstraat, de Roggenstraat, de Spiegelstraat, de Broerenstraat, de Botervatstraat (met uitzondering van de daar geplaatste stallingen), de Korte Smeden, de Hagelstraat, de Mandjesstraat, de Rodehaanstraat, de Brouwerstraat, de Gasthuisstraat en het Koningsplein (alleen het smalle deel). Het verbod geldt voor alle fietsen (van bewoners en bezoekers) op alle tijdstippen en dagen van de week.

Extra stallingen

Het verbod is geldig tot het einde van 2020. Wat nog wel mag, is met de fiets aan de hand in de stegen lopen. Om fietsen te parkeren kan gebruik gemaakt worden van de reguliere fietsenstallingen in en rondom de binnenstad. Ook zijn er extra (tijdelijke) stallingen geplaatst op het Grote kerkplein, op het Rode Torenplein en in de Kerkstraat.

Fiets weg?

Het kan zijn dat AFAC uw fiets heeft verwijderd. U kunt online checken of uw fiets bij AFAC staat. AFAC publiceert de gevonden fietsen op www.verlorenofgevonden.nl met een foto en bijzondere kenmerken. U kunt de site doorzoeken om te zien of uw fiets bij de AFAC staat.

Volg de volgende stappen om de website te doorzoeken:

  1. Ik ben iets verloren
  2. Ik wil zoeken in de gevonden voorwerpen
  3. Geef aan dat u een fiets zoekt in Zwolle

Als u uw fiets hier aantreft, neemt u contact op met AFAC op het telefoonnummer (038) 421 42 11.

Of mailt u naar afac@zwolle.nl.

Hoe krijgt u uw fiets terug?

Voor het ophalen van uw fiets moet u altijd naar de AFAC-locatie aan de Derk Buismanstraat 23. U hoeft geen afspraak te maken.

Als u uw fiets ophaalt, moet u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart of verblijfsdocument) laten zien. Vergeet bovendien niet uw fietssleutel en geld of pinpas mee te nemen, want anders kan de AFAC uw fiets niet teruggeven. De ophaalkosten bedragen 15 euro.

AFAC Zwolle

Coronavirus

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken is een aantal maatregelen bij AFAC toegepast. Zo zijn de 1,5 meter afstand aanduidingen en een looproute aangebracht. Protocollen zijn zichtbaar gemaakt en desinfecterende middelen zijn geplaatst. In verband met hygiëne is het toilet bij AFAC niet beschikbaar voor bezoekers.

Waar vindt u AFAC?

Adres: Derk Buismanstraat 23 (een zijstraat van de Oosterlaan bij het station).

Op de onderstaande dagen en tijden kunt u AFAC bezoeken:

  • Maandag van 9.00 uur tot 16.00 uur
  • Dinsdag van 9.00 uur tot 13.00 uur
  • Woensdag van 9.00 uur tot 13.00 uur
  • Donderdag van 9.00 tot 13.00 uur
  • Vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur
  • Zaterdag en zondag gesloten

Waarom worden fietsen verwijderd?

AFAC ZwolleDe gemeente zet zich in om met name de stationsomgeving schoon, veilig en leefbaar te houden. Daarom verwijderen medewerkers van AFAC fietswrakken en fietsen die niet in de rekken staan. Om te zorgen voor voldoende ruimte in de rekken worden ook fietsen die langer dan twee weken in de rekken staan verwijderd.

Wilt u uw fiets langer dan twee weken stallen? Dan kunt u gebruik maken van de betaalde stalling aan de noordzijde van het station.

Ook de Grote Markt e.o. wordt fietsvrij gehouden. Fietscoaches verplaatsen verkeerd gestalde fietsen naar andere locaties in de buurt (zie tabel).

Aangifte doen

De AFAC controleert alle fietsen op diefstalsignalering. U kunt telefonisch aangifte doen via 0900 - 8844 of digitaal via www.politie.nl

Fietsen worden acht weken bewaard, fietswrakken twee weken.

Overzicht van alternatieve stallingslocaties Grote Markt

Fiets gestald

Verplaatst naar

voor MediaMarkt

Jufferenwal in het verlengde voor de boekenwinkel

voor Vito’s, McDonalds en Schuurman

Primark of Grote Kerk richting Wok&Go

voor Grote Kerk (nissen)

Korte Ademhalingssteeg en Grote Kerkplein

voor Grote Kerk (ingang)

Achter bord ‘einde zone parkeerverbod’ richting Wok&Go

voor Talamini en gele bord Oude Vismarkt

Fietsvakken Oude Vismarkt en Grote Kerkplein

Bewaakte fietsenstalling NS-station

Bij het NS-station Zwolle is aan aan de zuidzijde is een bewaakte fietsenstalling (met poortjes en camera). Dit is een zogeheten zelfservice fietsenstalling. U checkt in met de OV-chipkaart. U kunt uw fiets de eerste 24 uur gratis stallen.

Meer informatie vindt u op de website van NS (onder het kopje Zelfservice fietsenstalling).