AFAC

De AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) verwijdert en verwerkt fout gestalde fietsen en fietswrakken, met name in de stationsomgeving en op de Grote Markt. Op die manier blijft de omgeving net en zorgen we ervoor dat de fietsen niet in de weg staan voor andere weggebruikers.

Fiets weg? Het kan zijn dat AFAC uw fiets heeft verwijderd. U kunt online checken of uw fiets bij AFAC staat. AFAC publiceert de gevonden fietsen op www.verlorenofgevonden.nlexterne-link-icoon met een foto en bijzondere kenmerken. U kunt de site doorzoeken om te zien of uw fiets bij de AFAC staat.

Volg de volgende stappen om de website te doorzoeken:

  1. Ik ben iets verloren
  2. Ik wil zoeken in de gevonden voorwerpen
  3. Geef aan dat u een fiets zoekt in Zwolle

Als u uw fiets hier aantreft, neemt u contact op met AFAC gedurende de openingstijden (zie hieronder) op het telefoonnummer (038) 421 42 11.

Of mailt u naar afac@zwolle.nl.

AFAC vindt u aan de Derk Buismanstraat 23 (een zijstraat van de Oosterlaan bij het station).

De algemene openingstijden van AFAC zijn:

  • Maandag tot en met woensdag: 9.00 tot 16.00 uur
  • Donderdag: 9.00 tot 19.00 uur
  • Vrijdag: 9.00 uur tot 16.00 uur

De gemeente zet zich in om met name de stationsomgeving schoon, veilig en leefbaar te houden. Daarom verwijderen medewerkers van AFAC fietswrakken en fietsen die niet in de rekken staan. Om te zorgen voor voldoende ruimte in de rekken worden ook fietsen die langer dan twee weken in de rekken staan verwijderd.

Wilt u uw fiets langer dan twee weken stallen? Dan kunt u gebruik maken van de ondergrondse stalling Stationsplein (betaald) en in de ondergrondse fietsenstalling Lübeckplein (betaald, tegen lager tarief dan stalling aan het Stationsplein).

De AFAC controleert alle fietsen op diefstalsignalering. U kunt telefonisch aangifte doen via 0900 - 8844 of digitaal via www.politie.nlexterne-link-icoon

Fietsen worden acht weken bewaard, fietswrakken twee weken.

Voor het ophalen van uw fiets gaat u naar de AFAC-locatie aan de Derk Buismanstraat 23. U moet hiervoor een afspraak maken. Zoek uw fiets op www.verlorenofgevonden.nlexterne-link-icoon en lees hoe u een afspraak maakt.

Wij zorgen dat uw fiets op locatie klaar staat. AFAC bewaart de fietsen namelijk op verschillende plekken rond het station.

Als u uw fiets ophaalt, moet u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart of verblijfsdocument) laten zien. Vergeet bovendien niet uw fietssleutel en geld of pinpas mee te nemen, want anders kan de AFAC uw fiets niet teruggeven. De ophaalkosten bedragen 15 euro.

Parkeerverbod stationsgebied

In de nabije omgeving van het station geldt een parkeerverbod voor (brom)fietsen in de openbare ruimte. Het gebied omvat pleinen en straten in de nabije omgeving aan weerszijden van het station.

Fietsenstallingen rond het station

Bij het station Zwolle heeft u zowel aan de centrumzijde als de zijde van Hanzeland een bewaakte fietsenstalling waar u met uw OV-chipkaart kunt parkeren. In de bewaakte fietsenstallingen stalt u uw fiets elke eerste 24 uur gratis. De nieuwe Fietsenstalling Stationsplein aan de centrumkant biedt liefst 5.800 plekken waar u uw fiets snel, veilig en droog kunt neerzetten.

U kunt ook uw fiets veilig stallen in de bewaakte ondergrondse fietsenstalling aan het Lübeckplein.

Aan de zuidkant van het station kunt u uw fiets gratis stallen in de fietsenstalling naast de stationsentree aan de Hanzelaan. Dit ziet u op de onderstaande  kaart.

Plattegrond met plekken om je fiets te parkeren

Fietsparkeren Binnenstad

Het is van belang om de looproutes in de binnenstad vrij te houden van geparkeerde fietsen. Op sommige plekken is die ruimte beperkt, zoals in de stegen die grenzen aan de Melkmarkt en de Diezerstraat. Daarom vragen wij u om in deze krappe stegen geen fietsen neer te zetten.

Fietscoaches verwijderen fietsen die foutief zijn geparkeerd in het fietsvrijgebied, bijvoorbeeld op de Grote Markt en omgeving en ook in de stegen. De fietsen worden verplaatst naar de dichtstbijzijnde plek waar het parkeren van fietsen wel is toegestaan.

Fietsen die voorzien zijn van een officiële sticker 'fietser met beperking', mogen wel parkeren in de stegen. Deze sticker kunt u aanvragen via informatiecentrum@zwolle.nl.

Fietsenstallingen in de binnenstad

Om fietsen te parkeren in de binnenstad kunt u gebruikmaken de gratis bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad. U kunt hier uw fiets ook parkeren in de rekken en parkeervakken langs de straten. Op verwachte drukke winkeldagen zijn er extra (tijdelijke) stallingen geplaatst op het Grote Kerkplein en in de Kerkstraat.