AFAC

Wat is en doet de AFAC?

De AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) verwijdert en verwerkt fout gestalde fietsen en fietswrakken, met name in de stationsomgeving en op de Grote Markt. Op die manier blijft de omgeving net en zorgen we ervoor dat de fietsen niet in de weg staan voor andere weggebruikers.

Fiets weg?

Het kan zijn dat AFAC uw fiets heeft verwijderd. U kunt online checken of uw fiets bij AFAC staat. AFAC publiceert de gevonden fietsen op www.verlorenofgevonden.nl met een foto en bijzondere kenmerken. U kunt de site doorzoeken om te zien of uw fiets bij de AFAC staat.

Volg de volgende stappen om de website te doorzoeken:

  1. Ik ben iets verloren
  2. Ik wil zoeken in de gevonden voorwerpen
  3. Geef aan dat u een fiets zoekt in Zwolle

Als u uw fiets hier aantreft, neemt u contact op met AFAC op het telefoonnummer (038) 421 42 11.

Of mailt u naar afac@zwolle.nl.

Waar vindt u AFAC?

Adres: Derk Buismanstraat 23 (een zijstraat van de Oosterlaan bij het station).

De algemene openingstijden van AFAC zijn:

  • Maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur

AFAC Zwolle

Waarom worden fietsen verwijderd?

De gemeente zet zich in om met name de stationsomgeving schoon, veilig en leefbaar te houden. Daarom verwijderen medewerkers van AFAC fietswrakken en fietsen die niet in de rekken staan. Om te zorgen voor voldoende ruimte in de rekken worden ook fietsen die langer dan twee weken in de rekken staan verwijderd.

Wilt u uw fiets langer dan twee weken stallen? Dan kunt u gebruik maken van de betaalde stalling aan de noordzijde van het station.

Ook de Grote Markt e.o. wordt fietsvrij gehouden. Fietscoaches verplaatsen verkeerd gestalde fietsen naar andere locaties in de buurt (zie tabel).

Aangifte doen

De AFAC controleert alle fietsen op diefstalsignalering. U kunt telefonisch aangifte doen via 0900 - 8844 of digitaal via www.politie.nl

Fietsen worden acht weken bewaard, fietswrakken twee weken.

Hoe krijgt u uw fiets terug?

Voor het ophalen van uw fiets moet u altijd naar de AFAC-locatie aan de Derk Buismanstraat 23. Wij zorgen dat uw fiets op locatie klaar staat. AFAC bewaart de fietsen namelijk op verschillende plekken rond het station.

Als u uw fiets ophaalt, moet u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart of verblijfsdocument) laten zien. Vergeet bovendien niet uw fietssleutel en geld of pinpas mee te nemen, want anders kan de AFAC uw fiets niet teruggeven. De ophaalkosten bedragen 15 euro.

Parkeerverbod stationsgebied

In de nabije omgeving van het station geldt sinds 2006 parkeerverbod voor (brom)fietsen in de openbare ruimte. Het gebied omvat pleinen en straten in de nabije omgeving van het station zowel aan kant van het centrum als Hanzeland.

Fietsenstallingen rond het station

Bij het station Zwolle heeft u zowel aan de noord als de zuidkant een bewaakte fietsenstalling waar u met uw OV-chipkaart kunt parkeren. In de bewaakte fietsenstallingen stalt u uw fiets elke eerste 24 uur gratis. De nieuwe Fietsenstalling Stationsplein aan de centrumkant biedt liefst 5.800 plekken waar u uw fiets snel, veilig en droog kunt neerzetten. U kunt ook uw fiets veilig stallen in de bewaakte fietsenstalling aan de zuidkant/Hanzeland-zijde van het station, aan het Lübeckplein. Ga naar jefietswilnooitmeeranders.nl voor meer informatie.

Aan de zuidkant van het station kunt u uw fiets gratis stallen in de fietsenstalling naast de stationsentree aan de Hanzelaan en op het Lübeckplein. Dit ziet u op de onderstaande  kaart.

Parkeerverbod Binnenstad

Het is van belang om de 1,5 meter afstand te houden om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Daarvoor moet er in de binnenstad genoeg ruimte zijn voor looproutes. Op sommige plekken is die ruimte beperkt, zoals in de stegen die grenzen aan de Melkmarkt en de Diezerstraat. Daarom is het nu verboden om in deze krappe stegen fietsen te neer te zetten.

Locaties parkeerverbod

Om dit verbod kenbaar te maken, zijn er borden geplaatst. Alle fietsen die geparkeerd staan in de stegen grenzend aan de Melkmarkt en de Diezerstraat kunnen worden verwijderd. Deze fietsen worden verplaatst naar een van de stallingen in de buurt. Fietsen die voorzien zijn van een officiële sticker 'fietser met beperking', mogen wel parkeren in de stegen. Deze sticker kunt u aanvragen via informatiecentrum@zwolle.nl.

Het verbod en het handhaven daarvan geldt voor alle stegen die uitkomen op de Melkmarkt en de Diezerstraat. Dit zijn de Korte Kamperstraat, de Melkmarktstraat, de Steenstraat, de Roggenstraat, de Spiegelstraat, de Broerenstraat, de Botervatstraat (met uitzondering van de daar geplaatste stallingen), de Korte Smeden, de Hagelstraat, de Mandjesstraat, de Rodehaanstraat, de Brouwerstraat, de Gasthuisstraat en het Koningsplein (alleen het smalle deel). Het verbod geldt voor alle fietsen (van bewoners en bezoekers) op alle tijdstippen en dagen van de week.

Fietsenstallingen in de binnenstad

Om fietsen te parkeren in de binnenstad kunt u gebruikmaken de gratis bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad. U kunt hier uw fiets ook parkeren in de rekken en parkeervakken langs de straten. Op verwachte drukke winkeldagen zijn er extra (tijdelijke) stallingen geplaatst op het Grote kerkplein, op het Rodetorenplein en in de Kerkstraat.

Overzicht van alternatieve stallingslocaties Grote Markt

Fiets gestald

Verplaatst naar

voor MediaMarkt

Jufferenwal in het verlengde voor de boekenwinkel

voor Vito’s, McDonalds en Schuurman

Primark of Grote Kerk richting Wok&Go

voor Grote Kerk (nissen)

Korte Ademhalingssteeg en Grote Kerkplein

voor Grote Kerk (ingang)

Achter bord ‘einde zone parkeerverbod’ richting Wok&Go

voor Talamini en gele bord Oude Vismarkt

Fietsvakken Oude Vismarkt en Grote Kerkplein