AFAC

Wat is en doet de AFAC?

De AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) verwijdert en verwerkt fout gestalde fietsen en fietswrakken, met name in de stationsomgeving.

Op woensdag 1 april 2020 heeft AFAC een fietsenrek verplaatst op de fietsenstalling Hanzelaan, naast de zuidingang van het station. Dit is gedaan om een ruimte te maken voor deelfietsen die op deze stalling komen. Hebt u uw fiets vlak voor 1 april op de voorste rij van deze stalling geparkeerd en kunt u uw fiets nu niet meer terugvinden? Dit nieuwsbericht is wellicht voor u van toepassing.

Ook op de Grote Markt haalt AFAC fietsen weg die niet binnen de rekken staan.

AFAC publiceert de gevonden fietsen op www.verlorenofgevonden.nl met een foto en bijzondere kenmerken. U kunt de site doorzoeken om te zien of uw fiets bij de AFAC staat.

Volg de volgende stappen om de website te doorzoeken:

  1. Ik ben iets verloren
  2. Ik wil zoeken in de gevonden voorwerpen
  3. Geef aan dat u een fiets zoekt in Zwolle

Als u uw fiets hier aantreft, kunt u contact opnemen met een medewerker van AFAC: Pieter Wolters 0615376653 of Rien Rietberg 0610734924.

Of mailt u naar afac@zwolle.nl.

Voor het ophalen van uw fiets moet u altijd naar de AFAC-locatie aan de Derk Buismanstraat 23. U hoeft geen afspraak te maken.

Als u uw fiets ophaalt, moet u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart of verblijfsdocument) laten zien. Vergeet bovendien niet uw fietssleutel en geld of pinpas mee te nemen, want anders kan de AFAC uw fiets niet teruggeven. De ophaalkosten bedragen 15 euro.

Adres en openingstijden

Adres: Derk Buismanstraat 23 (een zijstraat van de Oosterlaan bij het station).

Normale openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur (op donderdag tot 19.00 uur).

Let op! De maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te beperken hebben gevolgen voor AFAC Zwolle. Vanaf dinsdag 24 maart is AFAC voor bezoekers gesloten totdat de landelijke maatregelen ingetrokken zijn.

Waarom worden fietsen verwijderd?

De gemeente zet zich in om met name de stationsomgeving schoon, veilig en leefbaar te houden. Daarom verwijderen medewerkers van AFAC fietswrakken en fietsen die niet in de rekken staan. Om te zorgen voor voldoende ruimte in de rekken worden ook fietsen die langer dan twee weken in de rekken staan verwijderd.

Wilt u uw fiets langer dan twee weken stallen? Dan kunt u gebruik maken van de betaalde stalling aan de noordzijde van het station.

Ook de Grote Markt e.o. wordt fietsvrij gehouden. Fietscoaches verplaatsen verkeerd gestalde fietsen naar andere locaties in de buurt (zie tabel).

Aangifte doen

De AFAC controleert alle fietsen op diefstalsignalering. U kunt telefonisch aangifte doen via 0900 - 8844 of digitaal via www.politie.nl

Fietsen worden acht weken bewaard, fietswrakken twee weken. Als u uw fiets gratis wilt laten graveren, kunt u ook bij de AFAC terecht.

Overzicht van alternatieve stallingslocaties Grote Markt

Fiets gestald

Verplaatst naar

voor MediaMarkt

Jufferenwal in het verlengde voor de boekenwinkel

voor Vito’s, McDonalds en Schuurman

Primark of Grote Kerk richting Wok&Go

voor Grote Kerk (nissen)

Korte Ademhalingssteeg en Grote Kerkplein

voor Grote Kerk (ingang)

Achter bord ‘einde zone parkeerverbod’ richting Wok&Go

voor Talamini en gele bord Oude Vismarkt

Fietsvakken Oude Vismarkt en Grote Kerkplein

Bewaakte fietsenstalling NS-station

Bij het NS-station Zwolle is aan aan de zuidzijde is een bewaakte fietsenstalling (met poortjes en camera). Dit is een zogeheten zelfservice fietsenstalling. U checkt in met de OV-chipkaart. U kunt uw fiets de eerste 24 uur gratis stallen.

Meer informatie vindt u op de website van NS (onder het kopje Zelfservice fietsenstalling).