slot iconAFAC

De AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) verwijdert en verwerkt fout gestalde fietsen en fietswrakken, met name in de stationsomgeving en op de Grote Markt. Op die manier blijft de omgeving net en zorgen we ervoor dat de fietsen niet in de weg staan voor andere weggebruikers.

Fiets weg?

Fiets weg?

Het kan zijn dat AFAC uw fiets heeft verwijderd. U kunt online checken of uw fiets bij AFAC staat. AFAC publiceert de gevonden fietsen op www.verlorenofgevonden.nl met een foto en bijzondere kenmerken. U kunt de site doorzoeken om te zien of uw fiets bij de AFAC staat.

Volg de volgende stappen om de website te doorzoeken:

  1. Ik ben iets verloren
  2. Ik wil zoeken in de gevonden voorwerpen
  3. Geef aan dat u een fiets zoekt in Zwolle

Als u uw fiets hier aantreft, neemt u contact op met AFAC gedurende de openingstijden (zie hieronder) op het telefoonnummer (038) 421 42 11.

Of mailt u naar afac@zwolle.nl.

Waar vindt u AFAC?

AFAC heeft twee locaties in Zwolle:

  1. Derk Buismanstraat 23 (een zijstraat van de Oosterlaan bij het station).
  2. Morsestraat 11. 
Wat zijn de openingstijden?

De algemene openingstijden van AFAC zijn:

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Op deze data is AFAC gesloten:

  • 10 april (tweede paasdag)

  • 27 april (koningsdag)

  • 18 mei (Hemelvaartsdag)

  • 29 mei (tweede pinksterdag)

Waarom worden fietsen verwijderd?

De gemeente zet zich in om met name de stationsomgeving schoon, veilig en leefbaar te houden. Daarom verwijderen medewerkers van AFAC fietswrakken en fietsen die niet in de rekken staan. Om te zorgen voor voldoende ruimte in de rekken worden ook fietsen die langer dan twee weken in de rekken staan verwijderd.

Wilt u uw fiets langer dan twee weken stallen? Dan kunt u gebruik maken van de betaalde stalling aan de noordzijde van het station.

Aangifte doen

De AFAC controleert alle fietsen op diefstalsignalering. U kunt telefonisch aangifte doen via 0900 - 8844 of digitaal via www.politie.nl

Fietsen worden acht weken bewaard, fietswrakken twee weken.

Hoe krijgt u uw fiets terug?

Voor het ophalen van uw fiets gaat u naar één van de AFAC-locaties, Derk Buismanstraat 23 of Morsestraat 11. Op www.verlorenofgevonden.nl ziet u op welke locatie uw fiets staat. Staat uw fiets aan de Morsestraat? Dan moet u eerst een afspraak maken voor het ophalen. 

Wij zorgen dat uw fiets op locatie klaar staat. AFAC bewaart de fietsen namelijk op verschillende plekken rond het station.

Als u uw fiets ophaalt, moet u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart of verblijfsdocument) laten zien. Vergeet bovendien niet uw fietssleutel en geld of pinpas mee te nemen, want anders kan de AFAC uw fiets niet teruggeven. De ophaalkosten bedragen 15 euro.

Parkeerverbod stationsgebied

In de nabije omgeving van het station geldt sinds 2006 parkeerverbod voor (brom)fietsen in de openbare ruimte. Het gebied omvat pleinen en straten in de nabije omgeving van het station zowel aan kant van het centrum als Hanzeland.

Fietsenstallingen rond het station

Bij het station Zwolle heeft u zowel aan de noord als de zuidkant een bewaakte fietsenstalling waar u met uw OV-chipkaart kunt parkeren. In de bewaakte fietsenstallingen stalt u uw fiets elke eerste 24 uur gratis. De nieuwe Fietsenstalling Stationsplein aan de centrumkant biedt liefst 5.800 plekken waar u uw fiets snel, veilig en droog kunt neerzetten.

U kunt ook uw fiets veilig stallen in de bewaakte fietsenstalling aan de zuidkant/Hanzeland-zijde van het station, aan het Lübeckplein. Ga naar jefietswilnooitmeeranders.nl voor meer informatie.

Aan de zuidkant van het station kunt u uw fiets gratis stallen in de fietsenstalling naast de stationsentree aan de Hanzelaan en op het Lübeckplein. Dit ziet u op de onderstaande  kaart.

Plattegrond met plekken om je fiets te parkeren

Fietsparkeren Binnenstad

Het is van belang om de looproutes in de binnenstad vrij te houden van geparkeerde fietsen. Op sommige plekken is die ruimte beperkt, zoals in de stegen die grenzen aan de Melkmarkt en de Diezerstraat. Daarom vragen wij u om in deze krappe stegen geen fietsen neer te zetten.

Fietscoaches verwijderen fietsen die foutief zijn geparkeerd in het APV-gebied, bijvoorbeeld op de Grote Markt en omgeving en ook in de stegen. De fietsen worden verplaatst naar de dichtstbijzijnde plek waar het parkeren van fietsen wel is toegestaan.

Fietsen die voorzien zijn van een officiële sticker 'fietser met beperking', mogen wel parkeren in de stegen. Deze sticker kunt u aanvragen via informatiecentrum@zwolle.nl.

Fietsenstallingen in de binnenstad

Om fietsen te parkeren in de binnenstad kunt u gebruikmaken de gratis bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad. U kunt hier uw fiets ook parkeren in de rekken en parkeervakken langs de straten. Op verwachte drukke winkeldagen zijn er extra (tijdelijke) stallingen geplaatst op het Grote kerkplein, op het Rodetorenplein en in de Kerkstraat.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle