AFAC

Wat is en doet de AFAC?

De AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) verwijdert en verwerkt fout gestalde fietsen en fietswrakken, met name in de stationsomgeving.

Ook op de Grote Markt haalt AFAC fietsen weg die niet binnen de rekken staan.

AFAC publiceert de gevonden fietsen op www.verlorenofgevonden.nl met een foto en bijzondere kenmerken. U kunt de site doorzoeken om te zien of uw fiets bij de AFAC staat.

Volg de volgende stappen om de website te doorzoeken:
1. Ik ben iets verloren
2. Ik wil zoeken in de gevonden voorwerpen
3. Geef aan dat u een fiets zoekt in Zwolle

Als u uw fiets hier aantreft, kunt u contact opnemen met de AFAC: (038) 421 42 11. Of mail naar afac@zwolle.nl.

Voor het ophalen van uw fiets is legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart of verblijfsdocument) verplicht. Vergeet niet uw fietssleutel en geld of pinpas mee te nemen, want anders kan de AFAC uw fiets niet teruggeven. De ophaalkosten bedragen 15 euro.

Aangifte doen

De AFAC controleert alle fietsen op diefstalsignalering. Als er aangifte gedaan is bij de politie bezorgt de AFAC gratis uw gevonden fiets thuis. U kunt telefonisch aangifte doen via 0900 - 8844 of digitaal via www.politie.nl. Bij de AFAC kunnen de medewerkers u ter plekke ook helpen met het doen van aangifte. Zorg wel dat u zoveel mogelijk gegevens van uw fiets bij de hand heeft.

Fietsen worden acht weken bewaard, fietswrakken twee weken. Als u uw fiets gratis wilt laten graveren, kunt u ook bij de AFAC terecht.

Adres en openingstijden

Adres: Derk Buismanstraat 23 (een zijstraat van de Oosterlaan bij het station).

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur (op donderdag tot 19.00 uur).

Waarom worden fietsen verwijderd?

De gemeente zet zich in om met name de stationsomgeving schoon, veilig en leefbaar te houden. Daarom verwijderen medewerkers van AFAC fietswrakken en fietsen die niet in de rekken staan. Om te zorgen voor voldoende ruimte in de rekken worden ook fietsen die langer dan twee weken in de rekken staan verwijderd.

Wilt u uw fiets langer dan twee weken stallen? Dan kunt u gebruik maken van de betaalde stalling aan de noordzijde van het station.

Ook op de Grote Markt worden fietsen die niet in de rekken staan verwijderd. Hiermee wil de gemeente, samen met de ondernemers in het centrum, de Grote Markt voor iedereen aantrekkelijk, sfeervol en toegankelijk te houden. Fietsen buiten de rekken zorgen namelijk voor gevaarlijke situaties en gaan ten koste van de toegankelijkheid van de winkels en horecagelegenheden.