Groenblauw netwerk

In 2050 willen wij Zwolle helemaal klimaatbestendig laten zijn. Daarom werken we op stedelijk niveau in de jaren tot aan 2050 aan een groenblauw netwerk.

Aaneengesloten vijvers, sloten, grachten en tijdelijke waterbergingen vormen het blauwe deel. Deze ‘ketting’ zorgt ervoor dat we overtollig water beter kunnen opvangen. Het groene deel bestaat onder andere uit tuinen, parken, plantsoenen, geveltuinen, groene daken, meer bomen en bloemrijke bermen. Al dit groen vangt niet alleen hoosbuien beter op, maar werkt ook uitstekend tegen hittestress.

Weinig kosten, grote opbrengst

Het ontwikkelen van dit groenblauwe netwerk gaat stap voor stap. De gemeente neemt het bijvoorbeeld mee bij allerlei ruimtelijke ontwikkelingen. Dit kan in de bestaande bouw zijn, bij nieuwbouw of bij verbouwprojecten. Zo zijn er weinig extra kosten, maar is de opbrengst extra groot!

Stadsbreed vergroenen

Zwolle is al een groene stad. Maar het kan nog veel groener. Dat is ook nodig! Want bomen, gras, struiken en andere planten zijn belangrijk voor ons. Onder andere om de volgende redenen:

  • groen voelt goed en gezond;
  • groen zorgt voor verdamping van water;
  • dankzij groen zakt water sneller weg in de grond;
  • bomen maken zuurstof en slaan CO2 op;
  • groen zorgt voor schaduw en verkoeling;
  • bomen filteren fijnstof uit de lucht;
  • groen zorgt voor biodiversiteit.

Doe mee! Samen maken we Zwolle klimaatbestendiger

Dus haal de tegels uit jouw tuin en vervang ze door gras of andere planten! Koppel je regenpijp af in een regenton. En maak je dak groen. Steeds meer inwoners zijn hier al met veel plezier mee bezig. Samen met hun straat of buurt. Zo werken de gemeente, inwoners en organisaties waar mogelijk samen om Zwolle stadsbreed een stuk groener te maken.