Kindercollege presenteert ideeën voor nieuw oud en nieuw aan gemeente

26 april 2024
Homepage

Het kindercollege presenteerde op donderdag 25 april op het Zwolse stadhuis hun ideeën voor een nieuw oud en nieuw aan wethouder Michiel van Willigen. Het kindercollege was daarmee één van de eersten die op verzoek van de gemeente met ideeën kwam. De gemeente nodigt alle inwoners, van jong tot oud, uit om mee te denken over een nieuwe invulling van oud en nieuw via gelukkignieuwjaar.zwolle.nl. 

Michiel van Willigen, wethouder Jeugd: “Ik vond het geweldig om te zien met wat voor ideeën de leden van het kindercollege kwamen. Wat een onbevangen creativiteit en enthousiasme. Ik vind het heel belangrijk dat we de stem van de kinderen in Zwolle mee laten wegen bij grote besluiten, ook bij een nieuwe invulling van oud en nieuw. Want de kinderen van Zwolle zijn en maken onze toekomst!” 

De kinderen van het kindercollege hebben de afgelopen twee maanden met elkaar hard gewerkt aan een nieuwe invulling van oud en nieuw. De kinderen hadden hun eigen presentaties voorbereid en vormgegeven. Ze lieten zien wat zij en andere Zwolse kinderen belangrijk vinden. De leukste plannen, die je ook goed uit kan voeren, werken ze verder uit. Daar waar nodig werken ze samen met andere Zwolse partijen.  
De ideeën van de kinderen varieerden van een driedaags feest met op de grachten drijvende wensballonnen met een lichtje tot een high tea voor eenzame mensen, een drone show of laserlicht op Zwolse gebouwen en een popping party met een verfexplosie in een grote glazen bol. 

Enquête 

Het kindercollege bestaat uit een grote groep kinderen tussen de tien en veertien jaar uit alle delen van Zwolle en komt om de twee weken samen om diverse actuele onderwerpen te bespreken. Om ervoor te zorgen dat alle Zwolse kinderen konden meedenken, heeft het kindercollege een online enquête gehouden onder alle Zwolse kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Ze vroegen ook aan de leden van de kinderraad hoe zij denken over een vuurwerkverbod. Het kindercollege verzamelde alle meningen over een nieuw oud en nieuw en heeft die samen met haar eigen ideeën meegenomen in de plannen.  

Ook de leden van het kindercollege lieten weten hoe zij denken over een nieuw oud en nieuw. “We willen dat het leuk, vrolijk en gezellig is voor iedereen en met veel kleur. En zonder te veel geluid, want dat is stom voor dieren.” 

Heel Zwolle kan meedenken 

Naast de speciale vraag aan het kindercollege hoort de gemeente graag van alle Zwollenaren welke ideeën zij hebben voor een nieuw oud en nieuw. Het gaat om initiatieven, waarmee iedereen in Zwolle van de jaarwisseling en de decembermaand kan genieten op een manier die vriendelijk is voor mensen, dieren en het milieu. De gemeenteraad wil namelijk dat de jaarwisseling in Zwolle voortaan wordt gevierd zonder vuurwerk dat inwoners zelf afsteken. Zwollenaren kunnen hun initiatieven tot 15 juni indienen via gelukkignieuwjaar.zwolle.nlexterne-link-icoon. Op deze website kunnen inwoners ook initiatieven van anderen bekijken en daarop reageren als ze bijvoorbeeld enthousiast zijn of willen meehelpen met de organisatie ervan.