Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Klimaatatlas voor Zwollenaren

Het klimaat verandert. Dat raakt iedereen. Wat betekent dat voor jou als Zwollenaar? Hoe zorg je dat je huis en omgeving ertegen bestand is? Wat doet de gemeente om onze stad weerbaar te maken tegen steeds extremer weer, zoals plensbuien, hitte en droogte? En wat doen anderen? Deze Klimaatatlas van Zwolle geeft antwoorden.

De video hieronder toont hoe Zwolle door haar ligging extra kwetsbaar is voor klimaatverandering en wat we al doen om ons aan te passen.

Met een pontje naar je woning, de kelder onder water, dikke zandzakken aan de rand van de stad. Kerst 2023 was regenachtig en nat in Oost-Nederland en de rivier nam haar ruimte. Het zorgde voor overuren bij het waterschap en veroorzaakte op enkele plekken waterschade. Dijkdoorbraken of andere rampen waren er gelukkig niet. Ook in de stad waren de gevolgen van hoog water merkbaar. Er kwam zelfs een Hoogwaterbrigade van Zwolle in actie om wateroverlast bij inwoners en bedrijven te beperken en te voorkomen.

Wat is de situatie in jouw straat?

Zwolle ligt laag. Klimaatverandering en extremer weer maken de kans op overstroming van de stad groter. In het volgende filmpje wordt uitgelegd wat dit betekent voor Zwolle.

Maar als het toch mis gaat, wat betekent dat voor jou? Hoe bereid je je voor en waar zijn de hogere gelegen gebieden om naar toe te vluchten? Neem eens een kijkje op de site van Ons Waterexterne-link-icoon voor waardevolle tips bij overstromingen.

Wateroverlastkaart

Het wordt natter in Nederland. Het nattere weer zien we niet alleen in de herfst en de winter. Vooral in de zomer krijgen we vaker te maken met extreme hoosbuien. Zoals bijvoorbeeld die extreme bui die in de zomer van 2023 in Assendorp en een deel van Zwolle Zuid viel. Zulke extreme regenbuien kunnen in Zwolle flinke wateroverlast en schade veroorzaken. Het water kan bijvoorbeeld ook bij woningen en gebouwen naar binnen lopen. Het is belangrijk dat wij ons bewust zijn van de risico’s, zodat we op tijd maatregelen kunnen treffen

Wat gebeurt er bij een bui van 67 millimeter per uur op de plek waar jij woont? Vul je adres in bij het loepje en bekijk in de legenda wat de kleurtjes betekenen. 

Open de kaart in een volledig schermexterne-link-icoon

Hittestresskaart

Tijdens hete dagen blijft de warmte in de stad hangen waardoor je slechter slaapt, minder goed functioneert en/of last kunt krijgen van je gezondheid. Afhankelijk van de aanwezigheid van groen, bomen, schaduw en stromend water zijn er wel verschillen. Dat zie je op de hittestresskaart waar is uitgegaan van een dag waarop het volgens de weerberichten 26 ⁰C was. Hoe heet wordt het dan in jouw buurt? Kijk of je zelf iets in je huis, tuin of buurt kan doen om hittestress te beperken. Vul je adres in bij het loepje en bekijk in de legenda wat de kleurtjes betekenen. 

Open de kaart in een volledig schermexterne-link-icoon

Afstand-tot-koeltekaart

Tijdens hittegolven en hete zomerdagen is het belangrijk dat je verkoeling kunt vinden. Niet alle mensen hebben een tuin met schaduw. Daarom is het belangrijk dat er koele plekken in de buurt zijn waar je bij hitte snel naartoe kunt. Wil je weten of je bij een koele plek woont? Bekijk dan de afstand-tot-koeltekaart. Deze kaart laat de afstand zien tussen gebouwen en de koele plek die daar het dichtste bij ligt. Hoe korter de afstand, hoe beter. En waar vind je een aangename koele plek om de hitte de baas te blijven? Ook dat staat in kaart hieronder. 

Open de kaart in een volledig schermexterne-link-icoon

Nattevoetenkaart

Bij hevige regenval kun je zelf wateroverlast ervaren. Je tuin, je woning of bedrijf loopt bijvoorbeeld onder water. Meld dit danexterne-link-icoon op de Nattevoetenkaart van Zwolle. Daarmee kunnen de medewerkers bij de gemeente Zwolle zien of de voorspelde plekken van wateroverlast kloppen en hierop beleid maken en actie nemen. Hieronder zie je welke meldingen al eerder zijn gedaan op de Nattevoetenkaart van Zwolle. 

Open de kaart in een volledig schermexterne-link-icoon

Benieuwd naar meer informatie over klimaatveranderingen? Het KNMI heeft in 2023 een nieuw onderzoek gepubliceerd wat dit voor Nederland betekent. Dit filmpje van KNMIexterne-link-icoon (3 minuten) geeft een korte uitleg. In dit verhaal van Ongekend heetexterne-link-icoon wordt verteld wat er kan gebeuren als het echt langdurig te heet is.

Duik in de Klimaateffectatlasexterne-link-icoon voor nog meer kaarten over de gevolgen van de klimaatveranderingen.

Dit doet de gemeente

De gemeente doet al veel om de gevolgen van het veranderende klimaat te beperken en de stad klimaatbestendig te maken, samen met Rijkswaterstaat en Waterschap, provincie en netwerkpartners van de Climate Campusexterne-link-icoon.  In 2019 hebben we de Zwolse Adaptatiestrategie gemaakt en werken we stap voor stap aan een groenblauw netwerk om water meer ruimte te geven maar ook beter vast te houden. Daarvoor worden allerlei ingrepen bedacht, denk aan de kolk en de noodberging in de fietsenstalling bij het station. Maar ook aan hoe nieuwe woningen worden gebouwd, zoals aan de Wezenlanden, waar een dijk door de woningen loopt. En aan de verhoogde nieuwbouw De Stelling en de andere bebouwing van het Kraanbolwerk, waar gebouwd is voor hogere waterstanden.

Herinrichting Weezenlanden

Herinrichting Weezenlanden met aanpassingen aan het klimaat
  • Voordeur van de woningen hoger, om in de toekomst droog te blijven bij hogere waterstanden in de stadsgracht.
  • Kelderwand in woningen vormt een robuuste dijk
  • Grote bomen handhaven voor koelte
  • De Stadsgracht krijgt in de toekomst door klimaatverandering meer water te verstouwen. In perioden met regen zal hierdoor de waterstand in de stadsgracht hoger worden.

Herinrichting Kraanbolwerk

Herinrichting Kraanbolwerk met aanpassingen aan het klimaat
  • Woningen zijn hoger gebouwd om ook bij hogere waterstanden droog te blijven.
  • De elektriciteit en trafo's zijn hoger geplaatst. "In het Kraanbolwerk blijft het licht branden en blijft het warm bij overstromingen."
  • Extra trekpalen geplaatst om grondwaterdruk op te vangen.
  • Dikkere en stevigere vloer om hoge waterstanden op te vangen. De ingang van de parkeergarage is af te sluiten. Zo blijven de auto's droog bij hoog water.

Wat kan jij doen?

De gemeente heeft ook inwoners nodig om de gevolgen van het veranderende klimaat te beperken. Bijna tweederde van het oppervlak van Zwolle is namelijk in eigendom van inwoners en bedrijven en niet van de gemeente. Ook jij kunt zelf dingen doen. Denk aan:

Zo kunnen we schade, wateroverlast en hittestress voor kwetsbare inwoners beperken en zorgen we ervoor dat we kunnen blijven beschikken over voldoende drinkwater van goede kwaliteit.

Laat geen geld liggen en maak gebruik van onze Klimaatsubsidie.

Een grote overstroming voorkomen lukt je niet zelf maar je kunt je er wel goed op
voorbereiden. In deze video wordt uitgelegd wat je moet doen bij een overstroming.

Hoe hou je je hoofd koel bij langere en warmere hitteperiodes? We merken het in onze tuinen en we voelen het buiten op straat. Zelfs binnenshuis merken we de warmte. Herken jij de signalen van oververhitting? Wat doe je als hitte je teveel wordt? Kijk voor tips bij hitteexterne-link-icoon op de website van de GGD.

Sluit je aan bij een van de actieve bewonersinitiatieven in Zwolle!

Er zijn intussen al heel veel inwoners van Zwolle samen bezig om de stad groener te maken en de stad meer als een spons te laten werken. Elke wijk telt wel een
enthousiast bewonersinitiatief.

Benieuwd waar je je kunt aansluiten in je eigen wijk of buurt? Kijk dan op Platform Duurzaam Zwolle! Want daar vind je alle bewonersinitiatievenexterne-link-icoon en andere actieve organisaties in Zwolle bij elkaar. Ga ook deel uitmaken van de groeiende groep inwoners die bouwen aan een groen en fijn Zwolle. En doe eens mee aan een Klimaatdagexterne-link-icoon of laat je inspireren door de Tuin en Klimaatrouteexterne-link-icoon!

Ook ondernemers zijn bezig met verduurzamen, op bedrijventerreinen en in de stad. We zien het in het onderwijs en bij de woningcorporaties.  Elk jaar bundelen we goede voorbeelden van projecten van de gemeente, partners, Zwollenaren en internationaal. Op de website van Climate Campusexterne-link-icoon zijn inspirerende voorbeelden voor en door Zwollenaren te vinden.

Contact opnemen

Heb je een vraag over de Klimaatatlas? Neem contact met ons op via klimaat@zwolle.nl. Wij komen graag met je in contact.

Ook als je iets mist in deze Klimaatatlas horen wij dat graag zodat wij de Klimaatatlas verder kunnen verbeteren.