Doe mee met de gratis cursus Politiek Actief in Zwolle!

Vraagt u zich wel eens af hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Denkt u wel eens dat u dat beter zou kunnen? Of wilt u iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet u niet hoe? Volg dan cursus Politiek Actief in Zwolle en ontdek het! Wie weet bent u hierna wel zó geïnspireerd geraakt dat u zelf actief wilt worden in de gemeentepolitiek, bijvoorbeeld als raadslid, burgerlid of steunfractielid. De cursus start op 31 maart 2021. Meedoen is gratis. Aanmelden kan tot 10 maart via het aanmeldformulier onderaan deze pagina. Er is plaats voor 30 mensen (vol=vol).

Programma

De cursus bestaat uit 5 avondbijeenkomsten van 19.30 tot 22.00 uur op 31 maart, 6 april,7 april, 14 april en 19 april die vanwege de coronamaatregelen online zijn te volgen.

Voor wie nog niet (vaak )online een bijeenkomst heeft bijgewoond is er op 24 maart van 20 tot 21 uur een online oefenuurtje waar u beeld en geluid kunt testen en telefonisch assistentie kunt krijgen om in de vergaderomgeving te komen.

Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Ook krijgt u een training in debatteren. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard zijn er digitale ontmoetingen met lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking

 • Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
 • Verkiezingen / politieke partijen

Bijeenkomst 2: de gemeente

 • Hoe werkt de gemeente?
 • De besluitvorming binnen de gemeente
 • Beïnvloeden van de besluitvorming

Bijeenkomst 3: 

 • Speeddaten met gemeenteraadsleden
 • Raadsvergadering bijwonen

Bijeenkomst 4: 

 • Training overtuigend debatteren

Bijeenkomst 5: de gemeenteraad

 • Taken en rollen van de gemeenteraad
 • De instrumenten van een raadslid
 • Basiskennis gemeentefinanciën

Voor alle inwoners

De gemeente vindt het belangrijk dat de groep deelnemers aan deze cursus divers is. Op die manier komen verschillende invalshoeken aan bod. De gemeente benadrukt daarom dat iedereen welkom is in de cursus. De cursus en het lesmateriaal zijn zeker ook toegankelijk mensen met een functiebeperking.

Raadslid/burgerlid

Het is nu een goed moment om u te oriënteren op een toekomst in de lokale politiek. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en politieke partijen zijn al aan het kijken naar geschikte kandidaten voor op de verkiezingslijst die ze later dit jaar samenstellen. Met de cursus politiek Actief kunt u zich hier goed oriënteren. Na afloop van de cursus kunt u op verschillende manieren verder kennismaken met de verschillende politieke partijen in Zwolle. Hier hoort u tijdens de cursus meer over. Lees ook Hoe word je raadslid/burgerlid

Meer informatie

De cursus wordt verzorgd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Deelname aan de cursus is gratis. Wel wordt van de deelnemers verwacht dat ze het gehele programma volgen. Aanmelden kan vóór 10 maart via het online aanmeldformulier hieronder.

Aanmeldformulier

Heeft u nog vragen over de cursus of twijfelt u of de cursus voor u geschikt is, neem dan contact op met de Maaike van Amstel, raadsgriffie (038- 498 21 81) / raadsgriffie@zwolle.nl.

Flyer cursus Politiek Actief