Registratie niet-ingezetenen

Komt u naar Nederland om korter dan vier maanden te werken of studeren? Dan kunt u zich inschrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie personen. We noemen dit Registratie niet-ingezetenen (RNI).

Zo werkt het

Verblijft u in Nederland, dan heeft u voor veel zaken een burgerservicenummer (BSN) nodig. Een burgerservicenummer is een eigen persoonsnummer. Dit gebruikt u voor contacten met de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld voor een arbeidscontract, zorg of belastingen. Om dit burgerservicenummer te krijgen moet u zich inschrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie personen.

U kunt zich op twee manieren in Nederland inschrijven, afhankelijk van hoe lang u in Nederland blijft.

Dan kunt u voor inschrijving en een BSN terecht bij Zwolle of één van de 19 andere gemeenten met een inschrijfvoorziening voor RNI. Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon staat welke gemeenten dat zijn.

Dan moet u zich inschrijven in de gemeente waar u woont of gaat wonen. In Zwolle kan dit via Verhuizing vanuit het buitenland. Ook bij deze inschrijving krijgt u een BSN.

Inschrijving in de RNI

Afspraak maken

Om u in te schrijven maakt u een afspraak bij de gemeente. Voor maximaal 5 personen kunt u online een afspraak makenexterne-link-icoon of bellen naar telefoonnummer 14038 (5 cijfers). Vanuit het buitenland belt u met +31 38 4983138.

Let op: U moet zelf naar de afspraak komen. Een ander kan dit niet voor u doen. Is de afspraak voor een kind? Het kind (ook een baby) moet zelf bij de afspraak aanwezig zijn.

Wilt u als werkgever meer dan 5 personen tegelijk inschrijven? Mail dan naar rni@zwolle.nl.

Een adreswijziging buiten Nederland kunt u online doorgeven. Dit kan via de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon. Of geef het aan ons door via één van deze formulieren:

De aanpassing wordt binnen 4 weken verwerkt.

Alle andere aanpassingen/wijzigingen kunnen alleen in persoon aan de balie worden gewijzigd met een geldig legitimatiebewijs en eventuele bewijsstukken.

Meenemen

Naar de afspraak neemt u mee:

Bij inschrijving van een minderjarige moet u extra meenemen:

  • Een geldig identiteitsbewijs van de minderjarige.
  • Een geboorteakte van het kind of een uittreksel uit het gezagregister. Dit document moet voldoen aan de legalisatie eisenexterne-link-icoon.
  • Een geldig identiteitsbewijs van de ouder die aanwezig is of de gezaghebbende.

Let op: Eén van de ouders of de gezaghebbende moet bij de inschrijving aanwezig zijn. Ook het kind moet zelf naar de afspraak komen.

Kosten

Registratie niet-ingezetenen is gratis. U krijgt ook gratis een bewijs van de registratie mee.

Hoe lang duurt het

U wordt aan de balie meteen ingeschreven.

Uittreksel RNI nodig?

RNI is een onderdeel van de BRP (Basisregistratie Personen). Soms heeft u een uittreksel RNI nodig. Bijvoorbeeld omdat u geëmigreerd bent of uw Burgerservicenummer kwijt bent. U kunt alleen een uittreksel RNI aanvragen als u staat ingeschreven in de Registratie Niet-ingezetenen.

Aanvragen

Vraag het uittreksel online aan met één van deze formulieren:

Let op: Vergeet niet een kopie van een geldig identiteitsbewijs mee te sturen.

Wat u moet weten:

Bent u vóór 1 oktober 1994 uitgeschreven als ingezetene? Dan moet u het uittreksel aanvragen bij de gemeente Den Haagexterne-link-icoon

Kosten

zie leges uittreksel en verklaringen