Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Een medewerker van de gemeente Zwolle graaft met een schep in een digitale wereld.

RMC Toekomstcoaches

Heb jij ervaring in het coachen en begeleiden van jongeren richting arbeidsmarkt, onderwijs en zorg? Begrijp je de belevingswereld van jongeren, heb je talent om gevoelige snaren te raken en weet je altijd een positieve wending aan een gesprek te geven?

Dienstverband / uren per weekJaarcontract, wanneer mogelijk wordt dit verlengd / 18-32 uur
Werk- en denkniveauHBO
Salaris€ 4.208,- (maximum schaal 9)
AfdelingRMC Regio IJssel-Vecht
VacaturehouderAnnelieke Kersbergen
Sluitingsdatum6 februari 2023

De toekomst van jongeren

RMC Regio IJssel-Vecht is een samenwerking van elf gemeenten in de regio. Onze missie is het beschermen van het recht op onderwijs en ontwikkeling voor álle jongeren van 5 tot 23 jaar.

We zien toe op naleving van de Leerplichtwet en de RMC-wetgeving om te voorkomen dat kinderen en jongeren uitvallen. Met een startkwalificatie op zak hebben zij meer kans op een zelfstandig leven. We stimuleren jongeren om een diploma te halen, een duurzame werkplek te vinden en zich een leven lang te ontwikkelen.

Dit ga je doen

Je richt je op twee groepen jongeren. De ene groep bestaat uit jong volwassenen die geen startkwalificatie (diploma) hebben en ook geen opleiding meer volgen. De tweede groep jongeren is ingeschreven op een Mbo, maar dreigt uit te vallen of wordt opgeleid voor een beroep met weinig perspectief op de arbeidsmarkt.

Een duurzame (werk)plek

Zo’n 63% van de jongeren (18-23 jaar) zonder diploma mbo-2, havo of vwo heeft een baantje, maar kan hier niet van leven. Dit jaar ga je zo’n 150 jongeren actief benaderen. Bijvoorbeeld via een huisbezoek of een (buurt)vereniging. Je gaat met de jongere in gesprek en weet zijn of haar vertrouwen te winnen. Neem nu Tom die zijn dag vult met gamen en zelden de deur uitgaat. Of Savanna die veel heeft meegemaakt in de naaste familie en nergens meer energie voor op kan brengen.

Jij oordeelt niet. ‘Maar je kunt je leven altijd veranderen’, zeg je. ‘Wat vind je leuk? Waar droom je van? Wat kun je goed?’ Jij weet je jongeren te motiveren. Samen stellen jullie een haalbaar actie- en ontwikkelingsplan voor de toekomst op.

De arbeidsmarkt is krap. In samenwerking met ketenpartners en het regionaal werkbedrijf kijk je of er een passende, duurzame (werk)plek te vinden is. Je krijgt een beeld van talent, maar ook van kwetsbaarheid. In bepaalde omstandigheden kan er wellicht toch aanspraak worden gemaakt op bijstand.

Doorzetten op het Mbo

Samen met het Mbo organiseer je toekomstgesprekken met circa 100 jongeren (16-23 jaar) die tussen wal en schip dreigen te raken of een opleiding volgen met weinig kansen op een baan.

Je hebt feeling met deze jongeren, gunt hen een goede plek in de maatschappij en daar kan een startkwalificatie bij helpen. Dat is je visie en daar maak jij je hard voor.

Door je gedrevenheid en prettige manier van communiceren, overtuig je jongeren (en hun ouders/verzorgers) van het belang van onderwijs. ‘Iedereen heeft een talent en jij dus ook’, zeg je.

Je werkt graag samen, onder meer met ondersteuningsteams op scholen, jongerenwerkers en de Sociaal Wijkteams. Je krijgt op die manier veel informatie over een casus, waardoor je je een goed beeld kunt vormen van de jongere en zijn omgeving en doordringt tot de kern van het probleem.

Waarom Zwolle?

Tom werkt inmiddels parttime als systeembeheerder en volgt een duale opleiding voor Software Developer. In zijn vrije tijd maakt hij games. Savanna heeft een baan in de beveiliging. Laatst zag je haar lopen in haar uniform en je was apetrots. Hoe mooi is het dat je zoveel impact hebt op de toekomst van jongeren. Je kunt je baan zelf vormgeven en wordt omarmd door collega’s die elkaar inhoudelijk en mentaal ondersteunen.  

Dit ben jij

Je hebt een Hbo werk- en denkniveau en ervaring in het coachen en begeleiden van jongeren richting arbeidsmarkt, onderwijs en zorg. Bij voorkeur ken je het onderwijs in de regio, heb je al contacten met Mbo opleidingen, een netwerk in het Sociaal Domein en weet je alle betrokken partijen met elkaar te verbinden. Ook ben je op de hoogte van de wet- en regelgeving van onderwijs en arbeidsmarkt. Zo niet, dan wil je je hierin verdiepen.

Een jongere die een duurzame baan vindt of weer met plezier aan het leren slaat. Daar word je echt blij van. Je begrijpt de belevingswereld van jongeren, hebt het talent om gevoelige snaren te raken en weet altijd een positieve wending aan een gesprek te geven.  

Het is voor jou belangrijk om tot een oplossing te komen en duidelijke afspraken te maken. Samen met collega’s, ouders, jongeren, scholen en ketenpartners maak jij het verschil.

Wat bieden wij

Je werkt voor de RMC Regio IJssel-Vecht vanuit de gemeente Zwolle. Een salaris van maximaal

€ 4.208,- (maximum schaal 9) bruto per maand bij een volledige werkweek van gemiddeld 36 uur per week. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring. Detachering is ook mogelijk.

Daarnaast ontvang je 17,05% van je salaris in de vorm van een individueel keuzebudget (IKB) waarmee je een deel van je arbeidsvoorwaarden naar eigen wens kunt inrichten. Je hebt de mogelijkheid om dit bedrag maandelijks of jaarlijks te laten uitkeren. Het vakantiegeld en een dertiende maand is in dit bedrag opgenomen. Het pensioen dat voor je wordt opgebouwd, staat los van deze regeling.

Wij investeren in je (persoonlijke) ontwikkeling, dus we horen graag hoe jij dit ziet. We werken hybride en hebben een budget voor je beschikbaar om je werkplek thuis in te richten. Ook krijg je een laptop en telefoon van de ‘zaak’.

Meer weten?

Kennismaken kan nooit kwaad, toch? Neem contact op met Annelieke Kersbergen (projectleider crisis en herstel), 06-52793750, A.Kersbergen@zwolle.nl

Solliciteren kan tot en met de sluitingsdatum maandag 6 februari a.s., alleen via de sollicitatieknop. Op het moment dat er geschikte kandidaten zijn kunnen we besluiten de vacature eerder offline te zetten. De gesprekken zijn gepland op dinsdag 14 februari. Misschien kun je die dag alvast vrijhouden voor een gesprek.

Zwolle, de stad en de organisatie

In Zwolle geloven we dat het leven beter wordt als we met elkaar optrekken. Wij zetten daarom met kracht in op verbinding. Een goed samenspel met onze 130.000 inwoners, partners in de stad, het college, de raad en collega’s. We zorgen voor elkaar en zijn er voor elkaar. Iedereen doet mee en iedereen doet ertoe.

We maken een schaalsprong naar 160.000 inwoners, waarbij we de kwaliteit van leven en brede welvaart voor alle Zwollenaren op het huidige, hoge peil willen houden.

De stad staat voor grote opgaven om onze leefwereld duurzaam vorm te geven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en de ontwikkeling van een circulaire economie. Al die kleine en grote opgaven zijn leidend voor onze manier van samenwerken. Afdelingen en teams zijn thuishavens, maar we werken door de afdelingen heen en zoeken elkaar makkelijk op. Samen tillen we bijzondere projecten van de grond. We vinden elkaar in voor- en tegenspoed, acteren als professionele partners, denken in mogelijkheden en stimuleren initiatieven uit de organisatie en de stad.

Als je voor Zwolle werkt, word je uitgedaagd om je talenten optimaal in te zetten en je blijvend te ontwikkelen. Je krijgt kansen om te verrassen en te vernieuwen. En de ruimte om positief tegendraads en soms wat rebels te zijn. Jezelf kunnen en mogen zijn; daar staan we in Zwolle voor. We waarderen, accepteren en respecteren elkaar om wie we zijn. Want het is de diversiteit die kleur geeft aan onze organisatie én stad.