meter iconSenshagen, wat meten de buren?

Het klimaat verandert. Dat merken we allemaal. Grote droogte en zware regenbuien wisselen elkaar af. Het heeft grote gevolgen voor de maatschappij.

Steeds vaker staan straten en tuinen onder water, of is er juist lange tijd warmte en droogte. Maatregelen komen meestal vanuit de overheid, maar Zwolle gelooft ook in de denk- en doekracht van de inwoners. Zo is Senshagen ontstaan uit signalen die uit het  Buurt-voor-Buurt Onderzoek 2016 naar voren kwamen. Een groot aantal van de deelnemers aan dat onderzoek maakte zich zorgen over het klimaat en wateroverlast in Stadshagen. 

Slimme samenleving gemeente Zwolle

Senshagen

Het is project voor, door en met inwoners van de wijk. SensHagen heeft als doel inwoners meer inzicht te geven in klimaatverandering en hen meer te betrekken bij de effecten van klimaatverandering.  Inwoners van de wijk hebben een sensor in hun tuin die de temperatuur en de luchtkwaliteit meet. Deze gegevens worden doorgestuurd naar het RIVM en het KNMI. Na een aantal jaren meten ontstaat er een goed beeld van het lokale klimaat in de wijk en kan de gemeente, samen met partners, maatregelen treffen om het klimaat te verbeteren. 

Natte voeten

Een groep enthousiaste deelnemers aan Senshagen heeft zelf een sensor ontwikkeld: de zogenaamde nattevoetensensor. Deze sensor plaats je in je eigen tuin. Bij regen registreert de sensor hoeveel water er is gevallen en ook hoe snel dit in de bodem wordt opgenomen. Binnenkort komen er bouwpakketen van de nattevoetensensor beschikbaar. 

Hub

Via de SmartZwolle HUB kan je de meetgegevens van de sensoren bekijken.  Behalve de data bekijken, kan je met een account ook andere data zien, gebruiken voor kaarten of met anderen samenwerken aan projecten. 

Senshagen Beeldmerk

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle