Veelgestelde vragen mobiliteitshub
Hieronder vind je veelgestelde vragen over de mobiliteitshub in Weezenlanden-Noord.
Over de mobiliteitshub
Wat is een mobiliteitshub?
Een mobiliteitshub is een ondergrondse parkeergarage waar buurtbewoners en bezoekers hun auto parkeren. Daarna gaan zij lopend, fietsend of met deel- of openbaar vervoer verder. Voor een goede bereikbaarheid zijn er in de hub deelvoertuigen aanwezig. Op de begane grond komt ruimte voor voorzieningen als pakketkluizen, een ophaalpunt voor medicijnen, openbare toiletten en een sociale functie met kleinschalige horeca en werkplekken.
Waarom komt er een mobiliteitshub?
Zwolle groeit. De komende jaren bouwen we maar liefst 8.000 nieuwe woningen in het centrumgebied (Stadshart, Spoorzone, Nieuwe Veemarkt). Voor het bouwen van die woningen, een goede bereikbaarheid en gezond leven in de stad, is ruimte nodig. Die ruimte ontstaat onder andere door het parkeren op straat te verplaatsen naar mobiliteitshubs.
Lees hier meer over mobiliteitshubs in Zwolle.
Hoeveel kost de bouw van deze mobiliteitshub?
Voor het project is een budget van € 45 miljoen nodig.
Waarom komt er een mobiliteitshub op deze plek?
Er is voor Weezenlanden-Noord gekozen vanwege de korte afstand tot het centrum (max. 10 minuten lopen), de bereikbaarheid vanaf de buitenring en voldoende plek voor de hub. De hub in Weezenlanden-Noord vangt de bezoekers aan de stad vanuit het oosten (N35/N337) op. Ook zijn de voorzieningen in de hub van toegevoegde waarde voor het gebied.
Wordt de parkeergarage beveiligd?
Ja, de garage wordt 24 uur per dag beveiligd, goed verlicht en ruim opgezet.
Wanneer start de bouw van de mobiliteitshub?
De voorbereidingen zijn gestart. De komende jaren wordt de bouw voorbereid. Naar verwachting starten we in 2027 met de bouw en is de hub rond 2030 klaar.
Hoe draagt deze mobiliteitshub bij aan een toekomstbestendige stad?
De hub is meer dan een parkeervoorziening. Het wordt een knooppunt voor duurzame mobiliteit, met ruimte voor deelvervoer, pakketkluizen, horeca en andere voorzieningen. Hierdoor sluit het project aan bij de ambities om Zwolle groener, leefbaarder en beter bereikbaar te maken.
Tijdelijke parkeergarage
Waar komt de tijdelijke parkeergarage ?
Dat is nog niet bekend. Onderzoeksbureau Roelofs heeft gekeken naar plekken voor tijdelijk parkeren tijdens de bouw van de parkeergarage onder de Luttenbergstraat.
De helft van de auto's kan parkeren op eigen terrein van Weezenlanden-Noord, in de openbare ruimte (zoals extra plekken aan de Schuurmanstraat) en door dubbelgebruik van parkeerplaatsen. Voor ongeveer 200 auto's wordt nog een geschikte plek gezocht.
De gemeente heeft meerdere locaties onderzocht, waaronder plekken die bewoners hebben voorgesteld. Binnenkort neemt het college hierover een definitief besluit. Houd de website in de gaten.
Waarom is een tijdelijke parkeergarage nodig?
Tijdens de bouw van de mobiliteitshub is er een tijdelijke parkeeroplossing nodig voor de mensen die parkeren in het gebied waar dan bouwterrein is. Als de mobiliteitshub klaar is, gaat de tijdelijke parkeergarage weer weg.
Als we dat niet doen, is er tijdens de bouw van de mobiliteitshub te weinig parkeerruimte in deze buurt , waardoor er overlast ontstaat van automobilisten die een parkeerplaats zoeken. Dit heeft niet alleen gevolgen in deze buurt, maar ook in omliggende buurten.
Moet je betalen om te parkeren in de tijdelijke parkeergarage en zo ja, hoeveel?
Het provinciehuis krijgt abonnementen voor medewerkers. Verder zijn er dan nog plekken waar andere mensen kunnen parkeren en die betalen dan per uur.
We weten nog niet precies hoeveel het gaat kosten om daar te parkeren; dat hangt ook af van de nota parkeren die binnenkort door de raad wordt vastgesteld. Daar zullen tarieven in staan.
Parkeren
Hoeveel parkeerplekken komen er in de hub?
Er komen ongeveer 450-500 plekken.
Is er voor bewoners altijd plek in de parkeergarage?
Bewoners hebben met een abonnement altijd toegang tot de parkeergarage, maar er zijn geen vaste parkeerplaatsen. Het slimme systeem van de garage garandeert altijd beschikbare parkeerplekken voor bewoners.
Gaan ook medewerkers van organisaties en bedrijven parkeren in de mobiliteitshub?
Ja. Medewerkers en bezoekers van bedrijven en organisaties (o.a. de provincie) kunnen er alleen tijdens kantooruren parkeren. Op die manier is dubbelgebruik van de plekken mogelijk en is er voldoende ruimte.
Wat gebeurt er met parkeerplaatsen bij mij in de omgeving?
Parkeerplaatsen in de directe omgeving worden geleidelijk verplaatst naar de mobiliteitshub, gebaseerd op maatwerk en gesprekken met bewoners.
Waar kunnen bewoners en bezoekers parkeren tijdens de bouw?
We bouwen een tijdelijke parkeergarage in de buurt. Waarschijnlijk komt deze op het basketbalveld in Park de Wezenlanden.
Bereikbaarheid
Hoe wordt er rekening gehouden met mensen die slecht ter been zijn?
De mobiliteitshub heeft specifieke parkeerplekken voor minder mobiele inwoners en de hub wordt ook voor mensen die slecht ter been zijn goed bereikbaar. Daarnaast blijven er parkeerplekken voor deze doelgroep in de binnenstad beschikbaar.
Wordt het op de Hanekamp straks ook drukker?
De Luttenbergstraat en Hanekamp worden aangepast naar 30 km/u om het gebruik van deze wegen minder aantrekkelijk te maken waardoor de intensiteit van het verkeer afneemt.
Bomen en groen
Waarom kapt en verplaatst de gemeente bomen voor dit project?
Dit is nodig voor het bouwen van de mobiliteitshub. De hub maakt het mogelijk om parkeren grotendeels ondergronds te verplaatsen, zodat bovengronds meer ruimte ontstaat voor groen, fietsers en voetgangers. Hoewel het op korte termijn impact heeft op het bestaande groen, is dit een noodzakelijke stap om uiteindelijk een groener en leefbaarder stadshart te creëren.
Hoeveel bomen worden gekapt en hoeveel worden verplaatst?
11 bomen wordt verplaatst naar andere locaties in de stad. Dit vergt een zorgvuldige voorbereiding, die 12 tot 24 maanden in beslag neemt. De 38 bomen die niet verplaatst kunnen worden, worden in het najaar gekapt.
Hoe garandeert de gemeente dat de verplaatste bomen overleven?
Hiervoor hebben we op 11 februari 2025 een vergunning aangevraagd. Deze vergunning heet een kapvergunning. Dat betekent niet dat we alle bomen gaan kappen. Als het mogelijk is, verplaatsen we de boom naar een nieuwe plek. Zo'n boom verplaatsen is een ingewikkelde klus. De boom wordt uitgegraven, op een vrachtwagen gelegd en dan heel voorzichtig vervoerd naar de nieuwe plek. Op de nieuwe plek moet voldoende ruimte in de grond zijn voor een volwassen boom om te kunnen leven. Er mogen bijvoorbeeld niet te veel kabels en leidingen in de grond zitten. Het kost 12 tot 24 maanden om een boom klaar te maken voor de verhuizing. In die tijd worden de wortels beschermd met voedingsstoffen en zorgen we ervoor dat de kluit goed kan worden verhuisd. Ook plaatsen we een watergeefrand om de boom. In 2027 zijn de bomen klaar om te verhuizen.
Wanneer starten jullie met de verplaatsing van de bomen?
De vergunning van de 11 bomen die verplaatst worden is verleend. Op 7 april starten we met de voorbereiding voor de verplaatsing. We bereiden de bomen voor, zodat we ze in 2026 kunnen verplaatsen; dat kost tijd. We doen dit om ruimte te maken voor de voor de mobiliteitshub die hier komt. Het werk duurt ongeveer 2,5 dag.
Eerst graven we een sleuf van ongeveer 40 cm breed (4 x 3 meter) rondom de bomen om de wortels voorzichtig vrij te maken. Daarna plaatsen we een worteldoek en vullen we de sleuven weer met zand. Zo bereiden we de bomen voor op een veilige verplaatsing.
De omgeving wordt voor de uitvoering voor een deel afgezet, wat kan zorgen voor verkeershinder. Houd hier rekening mee.
Hoe wordt het verlies aan groen op korte termijn gecompenseerd?
Op de locatie van de mobiliteitshub is er tijdelijk minder groen, maar de gemeente investeert in hoogwaardige groenvoorzieningen zodra de hub is gerealiseerd. Dit past binnen het beleid om de stad klimaatbestendig te maken en de openbare ruimte aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers.
Hoe kan er al gestart worden met verplaatsen van de bomen als er een zienswijze ingediend?
Voor het verplaatsen en voor het kappen van de bomen zijn twee verschillende vergunningen aangevraagd. De zienswijze die is ingediend gaat over het kappen van de 38 bomen en dus niet over de 11 bomen die we verplaatsen. Dat betekent dat we de voorbereiding voor de verplaatsing kunnen uitvoeren.