Verkeersmaatregelen tijdens Halve Marathon Zwolle op 8 juni

04 juni 2024
Homepage

Zaterdag 8 juni is de 22e Halve Marathon van Zwolle. Ook de 4 Engelse Mijlen en de Heroes Run vinden plaats tijdens het evenement. De deelnemers vertrekken vanuit Hanzeland en lopen een route in en rondom de binnenstad. Voor de veiligheid van de deelnemers en toeschouwers zijn er afsluitingen voor en tijdens het evenement.

 Rondom het evenement zijn de globale afsluitingen als volgt:

  • Hanzeland en route richting binnenstad: 14.00 tot 21.00 uur
  • Binnenstad: 18.00 tot 24.00 uur

Hieronder volgen de belangrijkste verkeersmaatregelen en informatie over omleiding van bussen, bereikbaarheid van Isala, haven Maagjesbolwerk en parkeren. Kijk voor meer informatie over verkeersmaatregelen op www.zwolle.nl/bereikbaarheidexterne-link-icoon. Kijk voor het programma van het evenement op www.halvemarathonzwolle.nlexterne-link-icoon.

Kogge- en Hanzelaan

In verband met de start is de Koggelaan (na de kruising met Hanzeallee en Hanzelaan) tussen 14.00 en 21.00 uur voor alle verkeer afgesloten. Tijdens het opstellen van de deelnemers en de start is ook de Hanzelaan afgesloten voor verkeer. Bezoekers aan het station, de parkeergarages Lübeck en Pas de Deux en omgeving moeten daarom rekening houden met momenten van stremmingen tussen 18.00 en 21.00 uur.

Afsluiting route richting binnenstad

De route vanaf de start naar de binnenstad loopt via de Koggelaan, Hanzelaan, Van Karnebeektunnel, Van Karnebeekstraat, Burgemeester van Roijensingel of Sassenpoortenbrug, Wilhelminasingel, Ter Pelkwijkstraat naar de binnenstad. Dit deel van de route is tussen 18.30 en 20.30 uur afgesloten voor verkeer.

Afsluiting route in en om de binnenstad

Het volgende gebied is van 18.00 tot 24.00 uur afgesloten: Burg van Roijensingel (Emmawijk), Nieuwe Havenbrug, Kamperpoortenbrug, Pannekoekendijk, Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel, Diezerkade, Brink, Bagijnesingel, Hanekamp, Wipstrikkerallee, Leo Majorlaan, Weteringbrug, Wethouder Alferinkweg, Luttenbergstraat, Schuurmanstraat, Groot Wezenland, Kerkbrugje, Wilhelminasingel, Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Oude Vismarkt, Grote Markt, Grote Kerkplein, Sassenstraat, Luttekestraat, Melkmarkt, Jufferenwal en de Eekwal.

Bewoners in en aan dit gebied die tijdens de afsluiting hun auto nodig hebben, wordt gevraagd op tijd hun auto buiten het gebied te parkeren. Het plaatsen van afzettingen en omleidingsborden begint om 15.00 uur, maar pas vanaf 18.00 uur is het gebied daadwerkelijk afgesloten.

Meerdere stadsdelen minder goed bereikbaar

Tijdens het evenement is, naast Hanzeland en de binnenstad, nog een aantal stadsdelen beperkt bereikbaar. Alternatieve routes:

  • Assendorp/Pierik is bereikbaar via de IJsselallee, Ittersumallee en de Marsweg;
  • Diezerpoort is bereikbaar via de Ceintuurbaan en de Meppelerstraatweg;
  • Wipstrik is bereikbaar via de Ceintuurbaan, Herenweg en de Brederostraat.

Isala blijft bereikbaar

Isala blijft bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Vanaf het station rijden er stads- en streekbussen naar het ziekenhuis. Met de auto vanuit het zuiden is het ziekenhuis bereikbaar via de Marsweg, Oldeneelallee en de Ceintuurbaan. Vanuit het noorden via de A28 en de Ceintuurbaan.

Omleiding busvervoer

De stads- en streekbussen rijden een aangepaste route vanaf 18.00 uur en rijden voornamelijk via de buitenring van Zwolle. Busreizigers zullen merken dat bussen andere routes rijden dan normaal. Bij haltes die tijdelijk vervallen wordt dit ter plekke aangegeven. Kijk voor meer informatie op www.rrreis.nlexterne-link-icoon.

Informatie voor toeschouwers

Toeschouwers bij zowel de start en finish kunnen via de Van Karnebeektunnel en de Hoge Spoorbrug naar de andere kant van het spoor komen. De fietsbrug Rodetorenbrug richting Katwolderplein is afgesloten voor (brom)fietsers. De brug blijft toegankelijk voor voetgangers.

Touringcars

Touringcars worden verzocht tussen 18.00 en 21.00 uur een andere verzamelpunt en uitstaplocatie af te spreken aan de Hanzelaan. Ter hoogte van station is dit niet mogelijk, maar wel op het deel tussen de Van Karnebeektunnel en de IJsselallee.

Parkeren

Verkeer met als bestemming de binnenstad wordt geadviseerd te rijden via de A28 afslag Centrum en Katerdijk of via de afslag A28 Noord, Ceintuurbaan, Meppelerstraatweg en de Van Wevelinkhovenstraat. Het advies is om te parkeren in parkeergarage Katwolderplein. Parkeerlocaties binnen het parcours zijn tijdens de Halve Marathon beperkt of niet bereikbaar. Voor meer informatie over parkeren zie www.zwolle.nl/parkerenexterne-link-icoon.

Taxi’s

Taxi’s hebben tussen 18.00 en 01.00 uur geen toegang tot de binnenstad.

Vaarverkeer haven Maagjesbolwerk

In verband met het evenement kan vaarverkeer zaterdag 8 juni tot 18.00 uur de haven Maagjesbolwerk bereiken en verlaten. Vanaf zondag 9 juni 10.00 uur wordt de brug weer bediend en kan het vaarverkeer hervat worden. Kijk voor meer informatie op www.zwolle.nl/passantenhavens-en-brugbedieningexterne-link-icoon.