Voormalig Diezenaren gezocht die verhalen kunnen vertellen over de Stilohal en omgeving

13 maart 2024
Homepage

De Stilohal, gelegen aan de Van Wevelinkhovenstraat in Diezerpoort, wordt gesloopt. In april 2024 starten de archeologen van Gemeente Zwolle met het onderzoek in dit gebied. In het plangebied van het onderzoek stonden tot 1960 boerderijen. De vondsten en sporen van deze boerderijen willen we koppelen aan verhalen. Daarom zijn we op zoek naar inwoners die rond 1960 in Dieze woonden.

De Stilohal ligt in het hart van de wijk Diezerpoort. Ondanks de centrale ligging, is er tot op heden relatief weinig onderzoek verricht in dit gebied. Sinds de 13e eeuw behoorde buurtschap Dieze tot de stad Zwolle. In de archieven is al veel informatie opgehaald over de historie. Zo weten we dat er veel boerderijen waren en dat er op de kruising van de Langenholterweg met de Katersteeg zelfs een kapelletje heeft gestaan.

Oproep aan bewoners van Dieze in de jaren ‘60

Ben jij, of ken jij iemand die rond 1960 in het hart van Dieze heeft gewoond? Neem dan contact op met het team Erfgoed van de gemeente Zwolle. Alle verhalen zijn welkom, of het nu gaat over bijzondere gebeurtenissen in de wijk, herinnering aan uw jeugd of familiemomenten. Alles kan ons helpen om de geschiedenis van Dieze beter in kaart te brengen.

Staat u open voor een interview?
Neem contact op via e-mail met M. Lam via m.lam@zwolle.nl.

Wat gebeurt er met de verhalen?

Deze persoonlijke verhalen van bewoners zijn niet in de archieven terug te vinden. Het is daarom van belang om ze vast te leggen. Zo blijven ze bewaard voor de toekomst. In overleg en met toestemming van de betrokkenen worden de verhalen gebruikt voor publicaties en een mogelijke tentoonstelling in een lokale wijkaccommodatie.