Vervangen onveilige populieren

De gemeente vervangt vanaf begin 2020, 375 onveilige populieren in Zwolle zoals aan de Aalvangersweg en aan het Park Engelse Werk. Uit onderzoek is gebleken dat deze bomen in slechte staat zijn. Dit is gevaarlijk voor de bewoners, fietsers en automobilisten die elke dag onder de bomen lopen en rijden. De bomen maken plaats voor gezonde jonge populieren die de komende jaren kunnen uit gaan groeien.

Aanplant Aalvangersweg

Begin 2021 zijn in totaal 85 nieuwe populieren aangeplant aan de Aalvangersweg. De oude populieren die aan deze weg moesten worden vervangen, waren van het boomsoort Populus x canadensis ‘Forndorf'. Van de 85 nieuwe populieren die hier zijn aangeplant, zijn 46 bomen van het soort Populus x canadensis ‘Ellert’, 25 bomen van het soort Populus x canadensis ‘Koster’ en 14 bomen van het soort Populus x canadensis ‘Robusta’. De nieuwe populieren zijn op een grotere afstand van elkaar aangeplant dan in de oude situatie, circa10 meter in plaats van circa 5 meter. Er komen daarom minder bomen terug maar de nieuwe bomen kunnen wel breder en gezonder uitgroeien.

Vragen en antwoorden 

Waarom moeten de populieren worden vervangen?

Populieren hebben heel zacht hout en groeien snel. Ze worden slap en kwetsbaar als ze ouder worden. Hierdoor breken er makkelijk grote takken af, zelfs op een bijna windstille dag. Daarom moet de gemeente deze onveilige bomen vervangen.

Hoe weet de gemeente welke populieren onveilig zijn?

In 2018 heeft onderzoeksbureau Cobra Adviseurs een uitgebreid onderzoek gedaan naar alle populieren in Zwolle. Ruim 2.500 populieren zijn daarbij onderzocht. Het onderzoeksrapport laat zien hoe de populieren eraan toe zijn. Hierdoor kan de gemeente beter inschatten welke problemen ze met de bomen kan verwachten.  

Wat is het verschil tussen de populier en andere boomsoorten?

Een belangrijk verschil tussen populieren en andere boomsoorten is dat populieren snel groeien en, in verhouding met andere bomen, vroeg beginnen af te takelen. De populier was in de jaren vijftig en zestig populair bij stedenbouwers. Een snelgroeiende boom die gekweekt was voor de klompenindustrie en goed van pas kwam bij het groener en minder kaal maken van nieuwe wijken. Nu blijkt dat deze boomsoort op een leeftijd van een jaar of 35 takken laat vallen. Dat is een probleem in heel Nederland. Op de website van de Universiteit van Wageningen leest u hoe u takbreuk kunt herkennen.

Hoeveel populieren worden vervangen?

Van de 2.500 populieren in de stad moet de gemeente 492 bomen vervangen. In de zomer 2018 is een deel van de onveilige populieren door middel van noodkap al verwijderd. De bomen stonden aan de Schellerenkweg die vanwege ouderdom en droogte takken lieten vallen. In totaal zijn er 375 populieren die vanaf winterperiode 2019/2020 moeten worden vervangen. In het plantseizoen vanaf november 2020 komen er nieuwe bomen voor terug. 

Staan onveilige populieren bij mij in de buurt?

Verpreid over Zwolle staan onveilige populieren. U ontvangt een brief wanneer onveilige populieren in uw nabije woonomgeving worden vervangen.

Op de onderstaande kaart ziet u de onveilige populieren in buurten, wijken en toegangswegen. Populieren in bosplantsoenen en parken zijn op deze kaart niet zichtbaar.

De groene punten op de onderstaande kaart geven locaties van onveilige populieren aan.

Wat gebeurt er met het populierenhout van de gekapte bomen?

Populieren hebben heel zacht hout. Er zijn daarom te weinig mogelijkheden om het hout van de gekapte bomen ergens anders voor te gebruiken. Het vrijkomende hout wordt veelal gebruikt in de palletindustrie.

Voor de toekomst gaat de gemeente onderzoeken of het overgebleven hout in grote aantallen gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor het maken van gevelplaten.

Wat gebeurt er volgende jaren met populieren?

Ieder jaar laten wij onderzoeken hoe de populieren in de stad eraan toe zijn. Met deze informatie maken we een lijst met bomen die we in het komende winterseizoen moeten vervangen.

Hoe blijf ik op de hoogte van de plannen?

De gemeente heeft de plannen voor het kappen van de bomen met belangengroepen Zwolle Groenstad en Natuurplatform Zwolle besproken. De buurtbewoners in de omgeving van de onveilige populieren krijgen een brief over de plannen. Voor vragen kan iedereen contact opnemen met Theo Wolters via 14038 of stuurt u een bericht naar populieren@zwolle.nl.